Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bialk - специалист
Здравейте!
След 9 зимни вярна служба водната риза на Прити 10 кв. прокапа. Купих нова Прити на 12 кв., но преди да я закача към старата инсталация имам нужда от съвет. От извода за топлата вода тръгват 2 кръга. С ф20 кръга за горния етаж, където се разклонява с на ф16 към бойлера и към радиатор 17 ребра 50см. От радиатора пак с тройник продължава към радиатор 13 глидера в другата стая. Стаите са с вътрешна изолация и се затопляха нормално макар и с последователно свързване по описания начин. Вторият кръг е на долният етаж с тръба ф16, като с тройник са вързани два радиатора с 10 и 12 глидера. На снимката е показано как се извежда топлата вода. Какво трябва да променя на изхода без да се налага да прекарвам нови тръби/маркучи по трасето? Тази тръба 1/2, върху която е монтиран терморегулатора не е ли малка за 12 кв. мощност?

Прикачен файл

20160216_071123.jpg
filmatoplo - майстор
Моето Прити е такава мощност и е с медна тръба фи-18,
bialk - специалист
Благодаря! Значи не трябва да се притеснявам. Питах, понеже някъде бях срещал, че по 16 мм тръба могат да преминат максимум 5400 вата. Но сега се поразрових и видях, че вътрешният диаметър е различен при различните видове тръби. Съгласно таблицата по-долу 1/2 стоманена тръба отговаря на 18мм медна и 20мм полиетиленова тръба. Освен това прочетох, че топлинната проводимост зависела и от напора на помпата и дължината на трасето. При мен помпата работи на 2. степен (40 вата) и не съм имал проблеми досега с 10 киловатовото Прити. Без UPS съм и при спиране на тока ми е изхвърляла водата през разширителния съд (намиращ се 10 метра от ризата), което показва, че дори без помпа в определен момент могат да преминат 10-12 киловата през тези тръби.

Прикачен файл

yhrtyjhug.jpg
yhrtyjhug.jpg (38.66 KиБ) Видяна 941 пъти
bialk - специалист
Смених печката, но новото Прити ми изглежда много по-мощно. Притеснявам се да не спука маркуч при спиране на ел.захранването. Затова ми трябва бюджетен UPS. Този тук ще върши ли работа? Помпата работи на 40 вата, ще ми трябва да задържи не повече от 30 минути. Това достатъчно ли е:

nput:220Vac-240Vac, 50-60Hz, 4,2A Max,1Ф
output:220Vac-240Vac, 50-60Hz, 1Ф
capacity:650VA/360W

Тема "Смяна на прокапала Прити10 с Прити 12кв" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: