• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kistbam - специалист
Предстои ми изграждане на отоплителна система с термопомпа въздух вода.
Става въпрос за къща 93кв.м. Спрял съм се на отопление с водно подово.
Единственото нещо, което все още ме разколебава и ме кара до обмислям вариант с радиатори е инертността на подовото.
Знам че всичко е относително, но да приемем, че къщата има 10см външна изолация и много добра PVC дограма:
За колко време стопля помещенията от изцяло студена къща.
На места срещнах мнения, че се налага цял ден да върти подовото, докато достигне нормална температура в помещенията.
И съответно ако на следващия ден е доста топло, то трябва да отваряш прозорци, защото става много топло.
Въпроса ми е насочен към хора с такова отопление.
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз съм с такова отопление, досега не съм отварял прозорци :) . Вярно е, че е инертно, не става за вила. Но какво означава "изцяло студена къща" :? ? Ако ти се повреди термопомпата ли? С котел съм и смесителен вентил, с който мога да регулирам температурата на водата 20-50*С. Стайната температура варира 21-23*С. Например тази сутрин котелът се е включил в 5 часа и е работил до 9часа сутринта, като е това топло време съм настроил на 25*С термовентила. Сутринта като станах в 7 часа температурата беше 21.5*С, котелът работеше. В 9 часа изключи, но почна слънцето. Сега е 16.20, стайната температура е 22*С, слънцето отслабва, но в 17 часа ще се включи отново котелът и ще работи до 22 часа, за да можем пък и да спим. Трябва да кажа, че стайната температура варира в много малки граници, но пък има голяма разлика в усещането при работещ и неработещ котел, дори и стайната температура да е еднаква. Та така - правя си програма за работа - в студено време повече часове, в топло време по-кратко, освен това варирам и с температура на водата. Като казвам варирам, това не означава всеки ден, а на няколко дни може да коригирам леко, като почувствам, че стайната тръгва нагоре или надолу. С течение на времето се научаваш да налучкваш правилния режим и тези намеси в режима се разреждат. Е, ако искаш денем да е 23*С, а нощно време 18*С - няма как да стане с подово
andy_forresite - майстор
Подово имам отпреди 12 години, ама на ток :) . След 24 часа започва да се усеща. Да кажем вчера е било студено, а предните няколко дни слънчево и приятно. Пропуснал съм прогнозата за времето и студът т.к. ме изненадва. Пускам подовото при ниските температури. 24 часа е студено. На следващия ден пак се затопля времето, а подовото е набрало сила и трябва или да стоя на горещо, или да отварям прозорец.
Според мен това искаше да пита. Не омаловажавам подовото и не го подценявам в никакъв случай. Много си е добро даже! Наистина ако рязко се сменят топло със студено време, както често става през месец март, а и знаете как в петък може да е 20 градуса, през нощта да задуха "вятъра на промяната" и в събота сутринта вече да е 6 градуса и да се кани да вали сняг. Ако и в неделята е 20 градуса, то с подовото трябва да си факир за да улучиш баланса топло/студено. Но пък инертността му е много хубаво нещо в устойчиво студени дни. Ето как се пуска и изключва горелката за по няколко часа. С радиатори или конвектори няма да се постигне нито тази работа на над половината номинална мощност (оптимална работа на горелката и добро КПД), нито тези паузи от по няколко часа. Абе всяко нещо си има плюс и минус :) . Подовото си е подово и е много хубаво нещо.
LazarGanev - "Велик майстор"
andy_forresite написа:
Подово имам отпреди 12 години, ама на ток :) . След 24 часа започва да се усеща. Да кажем вчера е било студено, а предните няколко дни слънчево и приятно. Пропуснал съм прогнозата за времето и студът т.к. ме изненадва. Пускам подовото при ниските температури. 24 часа е студено. На следващия ден пак се затопля времето, а подовото е набрало сила и трябва или да стоя на горещо, или да отварям прозорец.
Според мен това искаше да пита.
Ако става дума за подово на открито съм съгласен, но в едно жилище няма как да стане такава рязка промяна, ако подовото е направено както трябва
radius - майстор
Особено с 10см изолация и хубава дограма, жилището е доста инертно само по себе си. Денонощните колебания не са проблем. Скромния ми опит, показва че най-големия "бич" е слънцето, което като напече стопля бързо стаята и тогава се получава прегряване на слънчевите стаи.
kistbam - специалист
andy_forresite написа:
Според мен това искаше да пита.
Точно това питах да. Искам да те попитам andy_forresite, за дограмата и изолацията (твоята). Искам да си създам "мнение за инертността", затова питам. Едно е да отопляваш апартамент без изолация и с кекава дограма, друго е с 10см изо. и 3-ен стъклопакет дограма. Надявам се наистина вътрешната температура да варира в малки граници.
А за "бича" на слънцето съм подготвил дограма с троен стъклопакет (4сезона/бяло/ниско емисионно) :-D :-D :-D .
Ще видим дали дали изолацията на тези 4 сезона ще струва и няма да се нагряват толкова помещенията.
P.S Благодаря за отговорите.
radius - майстор
Ааа, слънцето може и да е "бич", но само от гл. т. регулирането на температурата. Иначе се отразява положително на сметката. Аз от юг съм без 4 сезона, т.е. б-б-к точно за да "печеля" от слънце зимата.
andy_forresite - майстор
Слагай водно подово по съвременните изисквания за ватове на кв.м., за изолация под него и дебелина на замазката. Няма от какво да се плашиш. Ако толкова се притесняваш да не студуваш, сложи и един радиатор с термоглава в обитаваната от най-много хора у вас стая. Аз не бих го направил. Вече свързването е по-специфично при комбинирано отопление - за радиатора трябва 2-2,5 пъти по-гореща вода, но това сигурно си го проучил. Подовото задължително през термостатичен вентил с възможност за настройка на температурата на водата до подовото.
В къщата няма как да сложа водно подово никъде у дома, иначе нямаше да кача радиаторите по стените. Не бих изкъртил теракота, да махна това на ток и да навия тръби на вода. Абсурд. В апартамента пак имам подово от АЕЦ Козлодуй в трапезарията и в коридора, та и там не става. Една стая така, другата иначе ... тц. Но ти имаш тази възможност, още повече че си с хубав стъклопакет, поне 5-камерна дограма и 10 см изолация. Екстра си за водно подово. Лятото, ако имаш начин, може да вкарваш вода от геран през подовото. При твоите условия няма да ти трябва климатик при затворени прозорци. У нас имам геран, ама водата се ползва за различни от климатизация цели.

К-стъкло нарочно не исках да слагаме. Една приятелка сложи дограма на цялата къща с Ка стъкла и лятото в стаите с южно изложение е 35°. Не мога да дишам. Потиш се само докато седиш на стола до масата без никакви движения. Щорите са вертикални от плат и горещината от слънцето си минава. Има стиропор на външните стени, но не зная колко сантиметра е. Като гледам е поне 7.
Фитилчо - майстор
Колко см изолация се слага под замазката?
kuuuuuul - майстор
ТП въздух-вода се влияе от външната тем. и когато тя се вдига се увеличават интервалите на включване и изключване защото по бързо достига зададената тем. на връщащата се вода,при падане на тем. става обратното.Ето как се движат тем. в рамките на 1.5гр за две стаи за последните 7 дни.
п.п. Пиковете са когато слънцето огрява около датчика.

Прикачен файл

7.3.2016 хол и стая за 7дни в границите на 1 - 1.5гр.jpg
  • 1
  • 2

Тема "Инертност на водно подово?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: