Най - вълнуващия въпрос зимно време.
limp3r - специалист
Здравейте!
Днес сглобих котела (De Dietrich CF 124 CFE) и сега умувам относно връзването му към комина. Имам няколко въпроса относно последното.
1. Тръбата към комина трябва ли да е без 90 градусови чупки?
2. Трябва ли да се прави кондензоуловител на тръбата и ако да, трябва ли да има възможност за оттичане на конденза извън тръбата?
3. В проспекта към котела има показан термосмесителен вентил който свързва топлата със студената вода. Каква му е ролята и задължителен ли е?

Последно пояснение: мисля да го вържа в средната секция на комина защото лявата ще е за отдушник за банята.

Благодаря предварително на всички отзовали се!

ПС: Котела ще е позициониран като на снимките, само че ще е по-близо да стената и до комина.
Изображение Изображение
Последна промяна от limp3r на пет юли 09, 2010 10:04 am, променено общо 1 път.
AntonBM - специалист
Връзката от котела до комина се казва ФУКС.
1. Няма ограничение да не се ползват 90° „чупки”. Все пак, ако ти се налага да правиш такова коляно за препоръчване е то да е с по-голям радиус или да е съставено от 2 колена по 45°.
2. Ако фукса е топлоизолиран в него няма да се натрупва конденз и няма нужда от системи за улавянето му.
3. На бойлерите им слагат такива вентили, за да се регулира температурата на горещата вода подавана към ВиК мрежата. Препоръчителната минимална температура на бойлерите е 60°С (за да се умъртвява бактерията легиолела), но тази температура е висока за консумация. С този вентил може да се регулира температурата на по-ниска стойност. Вентила не е задължителен – добавя полезна екстра, но може и без него.
Не си писал как мислиш да правиш фукса. Вариантите са няколко... не ми се изброява.
Обикновено на фукса се слага и регулиращата клапа на изгорелите газове, ако тя не е част от комплектацията на котела. Пиши и какво представлява комина – колко е висок с какво сечение и т.н. Тогава може да ти дам и по-точни отговори.
Питал си за термосмесителният вентил на бойлера. Убеден ли си, че става въпрос за бойлера? На котела (boiler) също се слага регулация на температурата, но с друга цел – защита от натрупване на конденз в него.
limp3r - специалист
Благодаря ти за отговора. Имах предвид котела а не бойлера, грешката е моя :) Но мисля да сложа такъв и на бойлера за да не стане някоя беля...с малко дете сме. А относно клапата, котела си има в окомплектовката, но като правих снимките още не я бях монтирал. Фукса незнам още как да го правя. Или трябва да го поръчам при някого от стоманена тръба, която после да изолирам, или с тия коминни системи...незнам дали тука в Шумен ги има. Коминът е около 9м висок, от тухли единички, а сечението е квадрат със стени 20х20.
LazarGanev - "Велик майстор"
Най-лесно е с неръждаема гофра - около 50лв е метъра за ф160. И завоите стават плавно. Разстоянието ти е късо - няма да имаш проблеми с конденза.
filmatoplo - майстор
Да , направи го със гофрирана тръба неръждавейка , но изкърти средната секция до долу и монтирай ревизионния капак за почистване най долу .А фукса го свържи директно с наклон само 10 санта .
AntonBM - специалист
И аз смятам, че най-евтино ще минеш с гофрирана гъвкава неръждаема тръба. Все пак аз лично бих я изолирал с минерална вата каширана с алуминиево фолио, така със сигурност няма да има конденз в нея.
Термовентила на котела е за защита срещу образуване на конденз. Ако той влиза в комплектацията си го сложи. Ако трябва да се купува отделно и ти се вижда скъп – друг начин за защита е като сложиш автоматика (термостат) който да включва циркулационната помпа след достигане на определена температура на водата в него (примерно 65°С).
filmatoplo - майстор
Това синьото с 2 бронзови извода е погасителна серпентина на топлата вода на котела , в комплекта може да има или да се купи клапан по температура -който ще вкара студена вода от водопровода в серпентината ако температурата в котела е над 95 градуса .Котелната вода и серпентинната са 2 различни .Това е погасителен контур както при Атмоса . :wink:
limp3r - специалист
Това синьото с 2 бронзови извода е погасителна серпентина на топлата вода на котела , в комплекта може да има или да се купи клапан по температура -който ще вкара студена вода от водопровода в серпентината ако температурата в котела е над 95 градуса .Котелната вода и серпентинната са 2 различни .Това е погасителен контур както при Атмоса .
Да, така е. Но клапана се продава отделно. Само клапана и защитната серпентина ми струваха към 600 лв, но според мен при затворена система по-добре да ги има, че ако не дай си боже.....

Имам и още няколко въпроса:
1. Какъв вентил трябва да използвам за затваряне на бойлера като почне да пада температурата в системата, така че да не изстине?
2. Нужно ли е да слагам термостат който да спира помпата когато темп. на водата падне под, примерно 40 градуса?

Благодаря ви за отговорите, бяха много полезни всички.
Като го направя определено ще пусна снимки как е станало.

ПС: Това е серпентината
Изображение
filmatoplo - майстор
Да -за същата серпентина говорех , най лесния начин да предотвратиш истиване на бойлера е монтаж на контактен термостат на топлия изход на котела който да включва помпата над 55-60 градуса.
filmatoplo - майстор
Човека питаше също и за допълнителен монтаж към котела на Четирипътен вентил :wink: , почти е задължителен -айде по меко -препоръчителен.Монтирай си такъв и си гледай кефа -няма да имаш конденз и катран в котела -за монтажа прочети по въпроса -захранване към бойлера се взима преди вентила с отделна малка помпа.Въпрос на желание и финанси -далеко сте ми , щеше да съм най търсения майстор. :wink: Предпазната серпентина е добре за чугунените котли , защото индиректно охлажда котела -не се препоръчва директно вкарване на студена вода в котела -има опастност от спукване .Също така пък чугунените котли са уязвими от спукване от замръз зимно време ако котела не работи-на вилата примерно забравен с дни.

Тема "Въпроси относно връзване на котел към комин?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: