Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bat_danio - специалист
Здравейте колеги, върти ми се една еретична мисъл за модификация на котел бисолид 35КВ. Идеята е да насадя вентилатор охлюв да захранва с въздух котела с цел пълноценно изгаряне на антрацитни въглища. Правих експеримент и при напълно отворени клапи няма качествено горене и съотвенто се отива към процес на тлеене (ниско температурно горене). При горене на дърва и домбаски въглища проблем няма, споделих друга тема, че съм доволен от регулатора на клапата. При горене на донбас + антрацит в пропорция 1:3 / 1:4 (антрацит:донбас) проблем няма, вижда се подобрение в мощността и удължено време за изгаряне на един бункер. Идеята да се изгаря в порция 1:1 или дори само антрацит. Въпроса ми към вас е колко дебит би изисквал котела в кубика/час зада не му дойде много продухването. Да работи с мощност поне 20-25 кв/ч даречем. Вентилаторите виждам са от 150кб.м/ч нагоре. това нее ли много. Другото е добавяне на турболатори в 2ри и 3ти ход който са планувани за следвашия сезон и без вентилатор. Има ли друг начин за бакалска сметка освен с газ анализатор????Идеята да мога да го ползвам и за по бързо разпалване и за по-бърз първоначален старт при друг вид гориво.
шоп - майстор
Избор да искаш :)

https://vikiwat.com/ventilatori-ohlyuv.html

или тук

motor-barbeque.c0888054909om/83/85.html
bat_danio - специалист
Колега избор има по-скоро въпроса е какъв дебит аз да избера и според вас ще има ли чувствителна разлика след модификацията
шоп - майстор
Разлика в горенето със сигурност ще има. Избора за дебит си е твой. Аз ползвам това

http://www.domer.pl/dmuchawa-do-kotla-w ... ona-x.html

70 вата
240м3
310Ра
Моя котел е обаче 45 киловата

Подобни вентилатори латвийците слагат на котлите за дълго горене на въглища.
bat_danio - специалист
Аз бях се ориентирал към 90W 320 м3/ч значи за 35 ще е много спрямо твоя. А на вашия котел къде е монтиран да подава въздуха . Имате ли клапа на димните газове( притваря ли се при използването на вентилатор - как го управлявате да спре да бута въздух моята идея е по температура) Аз мога долу под скарата страничнона котела или на горния капак за зареждане. Дилемата е заради пепелта, която рано или късно задръства скарата и трябва човешка намеса дали дане отиде горе.
шоп - майстор
Сравнение едва ли може да се прави, защото това зависи и от комина и неговото подналягане мерено в Ра
Моя комин е много як, 10 метра и с голямо сечение двоен зид (60см) от плътна ед. тухла. Горях нискокалорични лигнитни чукуровски и болшевишки въглища. Вентилатора се включваше от термортгулатор по темп. на водата.

Котела е руски, КЧМ 5, който си има изводи за вентилатор под скарата.
bat_danio - специалист
Благодаря за отговорите колега Шоп смея да твърдя, че димоотвода ми съвсем не лош имам 11,5 м 2х160 , но кюнците са ми малко пресукани до комина а и котлето осбенно ако добавя и турболатори на 2 и 3ри год е с голямо съпротичнение на камерата.... ако някои друг сподели мнения за позицияна вентилатора за и против и тем подобни ще съм благодарен.
lz2skt - специалист
Направи вентилатора да се регулира с реостат.Така ще си го регулираш спрямо горенето.
bat_danio - специалист
Аз обмислям друг тип регулиране ,но да и според мен ще е по добре да се регулира (мисля за регулатор обороти от ъглошлайф спарки или нещо подобно за груба настроика и он/оф система да го изключва например на 85С. По конкретно да тръгва от 0 (20С) примерно студен старт с бутон ''старт'' да работи до 80/85 да изключи, да включи на 60/65С да работи докато има гориво в тая схема и при падане на Ткотел до примерно 30 градуса да изключи обдухването. Нещо такова...
bat_danio - специалист
И ето до къде стигнах с мисленето.....
1,Ключ 1 пекъсва захранването на импулсното обезмисля се при монтирана батерия. И ето и първия ми въпрос може ли да се монтира така 1.5Ач 12в оловна батерия и да седи на подзаряд 12в постоянно и да се използва само за авариино спиране на 220 само за контролера. По СОТ системите гледам така е свързана май. :^o
2, Импулсно за Лед 12в 1,3 А 15ват с защита от претоварване 150%
3,Оловна батерия 1,5 Ач 12в
4, Термо контролер . <https://vikiwat.com/product/20184/termo ... -125c.html>
Устройството което открих в един от сайтовете цитирани по горе в същата тема има следните възможности
да управлява външни релета на 12в бубини . Да следи и изобразява входящата температура от термосензора( в комплекта с 1м кабел). Даподържа(чрез включено/изключено реле ) зададена температура в хистерезис от 0.1 до50 градуса в работен диапазон от -25 до +125. Да управлява(алармира при превишаване/понижаване на температурата извън хистерезиса (настроива се на колко градуса))реле(нагревател / вентилатор)
5,реле 1 Активира се при да речем 60 и работи до 80 градуса(акривира вентилатора да поддържа горенето) при старт модула го включва работи до 80 спира и пали на 60 отново и така поддържа хистерезиса ако има гориво на теория.
6,реле 2 свързва се с затворения си контакт последователно на реле1 ( превключва се при понижение на температурата под 30 и над 85-90 идеята е при свършване на горивото да спре да работи вентилатора(да не върти цяло лято или когато няма мат`рял в котела) , при вземане на въздух от другаде и самоподържане на горенето също с цел ограничаване на температурата)
7,фазов регулатор за обороти - настройва се силата на вентилатора емпирично
8.ключ 2 - прекъсва захранване към вентилатора
9.авариен термостат от бойлер - данеби да имаме доверие на гореизброените анджаклами иза неоторизиран ръчен пуск на ключ 3. за Всеки случей
10 ключ 3 дублира управлението за ръчен пуск
11. мотор - вентилатор метален корпус тип охлюв около 120 вата 280М3/ч

Извинявам се за грозната схема но нямам мишка на лаптопа
Очаквам градивна критика от колеги по запознати от мен с електрониката и топлотехниката . Проекта е на фаза идеен като при изглаждане на схемата предстой реализация . Рязане на котела за отвор за вентилатор и тест. вентилатор и електроника 160-170 лева заедно с кутия и кабелаж ако някой го интересува.
Предварително благодаря на включилите се колеги по темата.

Прикачен файл

Схема 1.png
Схема 1.png (19.96 KиБ) Видяна 5018 пъти

Тема "Вентилатор за входящ въздух - котел на твърдо гориво." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: