Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,
моля за помощ за комин на новоизградена къща. По проект къщата е с котел на пелети в избеното помещение, и с камина на дърва на първия етаж. Проблема е че така както е изграден комина, и котел и камината трябва да влязат в един и същи комин. За евентуалния проблем ме "светна" майстора, който смятам да наема за изграждане на тръбната инсталация на парното, който каза, че е много вероятно при така изградения комин камината да връща дим в помещението при отваряне на вратата на камината. Каза също е че двата уреда няма как да работят едновременно в един комин. Специфичното е че от втория етаж тръгва втори ред коминни тела, който е свързан с основния комин посредством две коминни тела с дупки разположени една срещу друга. Комините са изградени с керамични тела с ф180, а общата му дължина е около 10метра.
Въпросите ми са:
- възможно ли е при така изградения комин да функционират нормално и котела и камината?
- ако не е възможно как следва да се преработи комина, за да се осигури нормално функциониране на уредите? - за съжаление не е възможно да се иззида втори ред коминни тела под втория комин, който започва от втория етаж, тъй като втория етаж е еркерен и под втория комин се намира бетонния пояс на първия етаж.
Прилагам чертеж на изградения комин.
Много ще съм благодарен за изразените компетентни мнения.
Прикачен файл:
untitled.JPG
untitled.JPG (21.32 KиБ) Видяна 837 пъти
jabata - специалист
Като цяло ф180 ми се вижда малък за комин за котел (но зависи и от котела). А да не говориме, ако към този комин се включи и камина.
Минимума който е, че камината, т.е. комина от първия етаж трябва да се включи към главния чрез ширмовка. Т.е. да не влиза директно в главния, ами да влиза в един малък комин, и на метър и половина да влезне косо в главния комин. Мене ако ме питаш, архитекта яко е оплескал нещата с този ф180 комин за котела и за първия етаж. Или по-скоро е направил един комин, колкото да има за котел, като си е казал кой слага камина в днешно време, и хайде довиждане.
Иначе при така изградента инсталация може и да работят двете, но всичко зависи от атносферното налягане, течение и т.н. Но риска да връща според мене е голям.
За преработка, без къртене няма как да стане.
bai_bradyra - специалист
С два отоплителни уреда наедин комин ще се вкараш в приключение. При определено стечение на обстоятелствата може да започне да ти връща през камината дори и при затворена врата,като при мен :cool: Пиши в гугъл: сифонен комин и ще разбереш какво ти трябва,че е дълго, а пиша от телефона.Прочети http://prity.bg/?page_id=94 -проблеми с комина-по-точно за сифонния ефект при твоя случай, който може да те изненада неприятно

Тема "Помощ за комин на новопостроена къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: