• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
m0m43 - специалист
Здравейте,

Наскоро си взех двуетажна къща (около 200 квадрата) със изградена отоплителна инсталация тип естествена циркулация - от котлето, което стои в мазето излиза тръба която се качва на тавана и от нея се разклонява към раширителния съд и радиаторите и след тях се връща обратно в котлето. Понеже старите собсвеници са си взели котлето съм решил да си взема котле и горелка Bisolid Saver C 35kw и да го вържа към тази инсталация. Имам обаче няколко въпроса:
1) Понеже инсталацията е тип естествена циркулация, ще ми трябва ли помпа? Лично аз искам да сложа помпа, но не съм сигурен дали няма да има някакъв отрицателен ефект. Също така гледах че на някой инсталации слагат помпата преди котлето на студената вода (тоест последната точка на кръга). Ако ще се слага помпа къде трябва да бъде монтирана?
2) Тази инсталация доколко ще работи, защото четох че се прави на къщи до 160 квадрата и максимум до 2 етажа, а моята в момента излиза някъде към 3 и малко (мазе - 1ви етаж, 2ри етаж и таван на който тръбите вървят на 15тина см от пода)
3) Доколкото гледах разширителния съд на тавана ми се стори че самата инсталация работи под налягане. Ще работи ли инсталацията ако се преработи на отворен тип (не ми харесва думата под налягане :) )
4) Можете ли да ми кажете някакви мнения за това котле и горелка
kalin72 - майстор
Първо, прочети повечето теми за котли и горелки във форума, за да си отговориш на въпроса относно марка и модел на котел и горелка.
Второ, що си мислиш, че отворената система е по-добре от тази под налягане?
Къщата има ли изолация, сменена дограма?
m0m43 - специалист
Здрасти,

Точно за този котел/горелка няма много писано - Има тема, която се обсъжда този котел до един момент и след това всички други но не и този :)
Иначе нямам наблюдения че отворената система е по добре от затворено или обратното, но ни ми харесва факта че е под налягане. Струва ми се една идея по опасно. Също така не съм сигурен дали тази инсталация е такава, защото не успях да видя някъде предпазен клапан за изпускане на налягането.
Относно къщата, има си изолация + PVC дограма.
kalin72 - майстор
Ето да прочетеш за отворена
http://www.defro.bg/pages.aspx?id=78&t=
и затворена системи
http://www.defro.bg/pages.aspx?id=77&t= ... 0%B8%D0%B5

И двете имат плюсове и минуси.
m0m43 - специалист
Здравей,

Много благодаря за двата линка. На първо четене отворената система за отопление описва точно това което имаме като инсталация вкъщи. Също така доста неща липсват от затворената система - (Предпазен изпускателен клапан за налягането, Помпа, Манометър и т.н) а и спрямо картинката, инсталацията е съвсем друга - При нас от котлето водата се качва самостоятелно до тавана (по естествен път, без помпа) и от там се разделя към разшириелния разервоар и към тръба която я отвежда към радиаторите и отива обратно в котлето, без допълнителни неща. Прикачвам примерна схема, със разликата че при нас е доста по голямо и на повечко етажи :)
Явно съм се заблудил по раширителния резервоар, който изглежда затворен.

Така, от тук следва въпроса дали тази инсталация ще "работи" както трябва на тази квадратура и височина, като се сложи допълнителна помпа. Линка който си ми пратил пише че се използва за "едноетажни частни къщи и котеджи с площ до 150 м2." .

Изображение
kalin72 - майстор
Ако е работила без проблем досега, не виждам причина да не работи и отсега нататък :)
Пък ти ако искаш сложи помпа, според мен на топлата вода, излизаща от котела. Но не съм сигурен колко икономично ще стане отоплението с пелети при такава система - не знам може ли да се сложи трипътен винтил, който да регулира колко топло да влиза в радиаторите, или така да се балансира, че да се регулират само от термоглави. Нека кажат майсторите във форума.
m0m43 - специалист
Здравей,

По думите на старите собсвеници инсталацията е работила добре, но под "добре" всеки разбира различно :) Също така са се отоплявали на въглища, ако това има някакво значние.

Относно трипътен винтил/термоглави,- всеки радиатор разполага с термоглава.
kalin72 - майстор
Добре би трябвало да значи да е топло навсякъде, да няма течове и голяма загуба от изпарение, и да е икономично отоплението :) В твоя случай не те бърка последното, щото ще си с друг вид твърдо гориво, автоматизирано :)
Според мен разучи комбинацията на Грейко, ако ще даваш 3-4К лева за котел и горелка. Най-малкото горелката е всеядна, тоест, гори добре всякакви нискокачествени пелети. Е, това ще го остановя от личен опит тази зима, но виж и мненията за нея тук и в други форуми.
Та, не би трябвало да имаш проблем с тази инсталация, може би първата зима да я оставиш както си е, да видиш кое как е, и догодина вече да променяш нещо, ако е нужно.
jabata - специалист
Като цяло такива инсталации, тип естествена циркулация са отворен тип, събират огромно количество вода и имат едни огромни гръби до разширителния съд, откъдето тръгват тръбите за щранговете. И ако тръбите най-често 1.5 или 2 цола не са достатъчно добре изолирани се получава доста голям разход на гориво.
И в комбинация с BiSolid Saver C, който също не е от най-икономичните котли, комбинацията се получава уникална (но за производителите на пелети а не за тебе ) :?
Иначе помпата няма да пречи и е добре да я има.
Така че преди това преусмисли добре, дали да е този котел, или някой друг. И си виж тръби и т.н. дали са изолирани. Същи и разширителния съд трябва да е добре изолиран, в противен случай ще топлиш гаргите, което не мисля че е добра оферта.
Като цяло всякакви такива инсталации на по сто години са твърде неикономични, и ако ще се ползват трябва преди това да се модернизират с малко изолации и т.н.
andy_forresite - майстор
Ако това са всички недостатъци на затворената система, то аз приемам, че тя няма такива.

Предполагам си гледал комбинацията 35 kw котел с 25 kw горелка. Доколкото знам това е комбиниран котел, т.е. става и за дърва, въглища и пелети. Може да ти свърши работа. Една позната втори сезон се топли с такъв в жилище като твоята квадратура и много добра изолация. С малки деца е, гори непрекъснато и за сезон изкарва с около 5 т дървени пелети.
В една от малкото теми, където се е обсъждал този котел, един виден съфорумник (според мен най-добрият и изобретателен) споменава голямо топлоотдаване от тялото на самия котел. А моята позната твърди обратното - "съвсем слабо отделяне на топлина от котела в помещението". Много е доволна. Само бункерът е някакъв от ПДЧ като го гледам. Свържи се с ползватели на тази комбинация и ако 2-3 човека ти кажат едно и също, значи това е котелът за теб.

По-икономично ще бъде с по-тънки тръби и ще сгрява по-бързо. Сложи си помпа и направи инсталацията с колектори... на затворена система. Отворената иска доливане, податлива е на корозия, отделят се едни парчета мизерия които се отлагат по радиаторите, запушват ги, те почват да не греят и т.н. На затворена с-ма може да сложиш помпата и на входа, и на изхода. Моята инсталацийка я цинкам с полипропиленови тръби. Просто като гледам в работата каква мизерия излиза и колко запушени чугунени радиатори има от железните тръби по от 5 до 1 цол, не ми се занимава изобщо с "железор". При контролираното и автоматизирано горене може да се ползват само пластмасови тръби специално направени за топла вода (PN20).
  • 1
  • 2

Тема "Въпроси относно инсталация + пелетна горелка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: