• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
idealist - специалист
Колеги,
В друга тема изразих недоумение в противоположни мнения на дългогодишни и утвърдени инсталатори (позволете ми да използвам този термин) на отопление. Това е причината да отворя
настоящата тема.
Предлагам дебатите да се прехвърлят тук.
Ето ви следния казус:
Реших да се отоплявам с природен газ с котел Vailant ecoTEC Plus VU 166/3-5. Котелът е едноконтурен, кондензен. Жилището е с необходимата изолация и отличен стъклопакет и не е краен апартамент. Състои се от четири стаи плюс баня - 70 кв. м.
Та предложете ми, моля:
1. Вид на радиаторите - Алуминиеви, чугунени или панелни ?
2. Искам денонощно всички помещения да се отопляват.
3. Кое да избера: Стаен термостат или термоглави и защо ?
LazarGanev - "Велик майстор"
Котелът ти е перфектен, имаш вкус! Предполагам си видял какво предвижда производителят за терморегулация:
http://www.gaskomfort.com/Bulgarian/Hom ... lacia.aspx
Колкото до радиаторите - без чугунени, каквото си харесаш
kyxap - специалист
Ако искаш всяка стая отделно да имаш възможност да коригираш температурата - термоглави. Ако искаш да имаш гъдели като седмична програма и т.н. - стаен термостат.
jabata - специалист
Що се отнася до радиаторите, и аз ще кажа без чугунени. Чугунените, си струват само ако имаш котел на дърва и въглища в някаква къща, и трябва да компенсираш липсата на отопление, докато не работи котела. Но за апартамент, не. Топлиш тонове вода в повече, което е излишно. Котела е достатъчно пъргав за да загрее отначало.
Що се отнася до температурата, термоглави. Ако няма консумация, котела ще си изключи сам. При стайния термостат, винаги ще имаш недостатъка, че в една стая ще ти е топло, в друга студено, просто защото никога няма еднакво топли стаи.
filip_n - специалист
И термо глави и стаен термостат! Само не забравяй в помещението в което е термостата термо главата да е отворена до край :)
lov - майстор
Не да е отворена до край ами трябва нагаждане така че котела да не изключва като се подбира и малко опитно и неговата температура. Сложно е за обяснение дано някой от специалистите по газови котли напишат методиката по която най лесно става. Щото аз тъп и упорит ми трябваше почти месец докато успея да го вкарам в режим.
solar_entusiast - специалист
Ние сме на газов котел работещ в кондензен режим и диференциално регулиране на температурата в системата спрямо външната.
Радиаторите са алуниниеви с термо глави във всяка стая и постоянен режим на отопление.
По отношение на комфорта и разхода на газ всичко си е ОК.
Иначе като инвестиция и панелните радиатори не са лоши.
чет сеп 17, 2015 5:55 pmlov написа:
Не да е отворена до край ами трябва нагаждане така че котела да не изключва като се подбира и малко опитно и неговата температура. Сложно е за обяснение дано някой от специалистите по газови котли напишат методиката по която най лесно става. Щото аз тъп и упорит ми трябваше почти месец докато успея да го вкарам в режим.
Здравейте, мога ли да Ви попитам как настроихте термостата и термоглавите. Аз съм с Бош конденз 2500 двуконтурен но го ползвам само за отопление, стаен термостат хонуел, настоен на режим 05.00-23, 08.00-21, 17.00-23, 22.30-19 градусаи отврени на макс термоглави във всички стаи, исключая банята, там е на 3.5 от 5. Котелът е настроен на 55', но ми прави впечатление че дори и да са достигнати градусите които съм задал на термостата, котелът работи за да си достигне градусите на водата. Трябва ли фа вдигна градусите на водата или. Иначе като температура в стаите, не се оплаквам.
При регулация със СТ, зададената Т е максимална, а главите в другите помещения са настроени така, че да достигнат исканата Т преди помещението със СТ, след което той ще подаде команда да се изключи котела.
Това е за термостат Он-Оф. Ако е модулираш, нещата са ясни- започва да намалява мощността на котела, при доближаване на заданието.
LazarGanev - "Велик майстор"
съб дек 14, 2019 12:51 pmico123451980 написа:
Здравейте, мога ли да Ви попитам как настроихте термостата и термоглавите. Аз съм с Бош конденз 2500 двуконтурен но го ползвам само за отопление, стаен термостат хонуел, настоен на режим 05.00-23, 08.00-21, 17.00-23, 22.30-19 градусаи отврени на макс термоглави във всички стаи, исключая банята, там е на 3.5 от 5. Котелът е настроен на 55', но ми прави впечатление че дори и да са достигнати градусите които съм задал на термостата, котелът работи за да си достигне градусите на водата. Трябва ли фа вдигна градусите на водата или. Иначе като температура в стаите, не се оплаквам.
Ааа, вицове не в тая тема, тази тема е сериозна :) ! Как така он/оф термостат няма да спре котела при достигане на стайната температура. Я вземи и му прочети книжката на този Хъниуел. Има едно копченце на майката, което си го дал в ръчен режим, т.е. да шунтираш термостата :-D !
  • 1
  • 2

Тема "Стаен термостат или термоглави ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: