Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,

Наскоро купихме камина с водна риза Прити 12кв. Монтирахме я на мястото на стара печка, която също беше с водна риза. Връзката между водната риза и съществуващата инсталация я направиха с тръби с алуминиева вложка с диаметър 20мм. Въпросът ми е, правилно ли е това и няма ли тези тръби да се стопят дори и при нормална работа на камината?

Предварително благодаря!
filmatoplo - майстор
Не издържат много,ако не може да си позволите медни ,то поне полипропилен стъклофибърен или стаби .
andy_forresite - майстор
На тръбите би трябвало да има надписи. Търси изписани градуси. В нас бях с 95°С и 12 години не се загуби нито една капка вода от инсталацията. В големия студ сме поддържали 75-80 градуса подаваща вода и 4-5 пъти я изпуснах и мина 95, при което се чуваше бълбукане във водната риза. Най-критично беше буквално първото прегряване. Системата (отворена) е трябвало да се допълни, но никой не разбираше от това отопление и слагаме дърва. Обезвъздушителят над печката се стопи от жегата и водата завря, преля от разширителя в банята ... и така.
Не си взимай обикновен полипропилен ако изобщо ще сменяш твоите тръби. Моят съвет е да ги оставиш така и когато където протече/прокапе да подменяш връзката. Тя от самата тръба няма да протече. Пропуска от връзките като се прегрее. Та обикновения ППР става на спагети - удължава се, криви се, после остава накриво и е грозна гледка. Сега съм с такива тръби и съжалявам че по-рано не се запознах с този им недостатък. Доверих се на продавачите как нямало никакъв проблем и как безгрижно се отопляват чрез тези тръби в тях. Само да не изпусне някоя спойка :?
krasi92 - майстор
По възможност се слагат поне на първия 1 метър от изходите на камината метални или медни тръби.

Тема "Въпрос за свързване на камина с водна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: