Най - вълнуващия въпрос зимно време.
dimitrova_k - специалист
Здравейте! В момента строим, остана ни само покрив да направим. В селото е къщата и има дни, където се спира тока и затова искаме да имаме камина на дърва в хола, но за основно отопление трябва да е на друго отопление и мислим да е на пелети. Въпросът е къде да бъде - под дървената стълба за мансардата в коридора или в избата, която е само под верандата? Ако котела е в избата под верандата, трябва да изградим комин и над покрива колко трябва да стърчи комина, тъй като е до стрехата?

Прикачен файл

2016-10-04 12.09.49.jpg

Прикачен файл

2016-10-04 12.16.05.jpg
andy_forresite - майстор
На твое място бих взел пелетна камина с водна риза с мощност до 13-15 киловата сумарно (на излъчване и към водата) и я поставям на предвиденото място за такава на дърва.
Коминът ... Вътре в него спускам неръждаеми димоотводи специално за пелетни камини от 80 мм диаметър. Продават се в различни дължини и се сглобяват с уплътнения и завъртане. Става много надеждна сглобка. На върха на комина монтирам защитна шапка против валежите и да стърчи 50 см над билото. Шапки също се продават готови.

Като цяло котлите са за по-големи площи, но и има котли, с които ще стане у вас. На верандата ще заема място. Там може да го оставиш като лятна кухничка с масичката, столчетата, някое диванче за обедна дрямка, цветенца в саксии и други красоти. Там да пържиш мекици и да готвиш. Котел само ще хване място и ще го гледаш целогодишно и да се съобразяваш с това че е там. А в избата ... трябва да преместиш туршиите че ще се вкиснат. В котелното става топло, особено ако е тясно. Пак става де - като открехваш прозореца според колко е студено навън.
Във всички случаи (и с котел, и с камина) трябва да се предвиди достатъчен приток на въздух отвън за горенето. Във вариант камина в това помещение 30 квадрата трябва да се сложи и някакъв радиатор. На този етап не може да се каже колко киловата е добре да бъде.
Прочети и други мнения, посъветвайте се у вас как ще ви е удобно и така.
п.п. относно прекъсванията в електрозахранването - едно резервно захранване плюс тягов акумулатор. Аз бих го избрал 200-ватово захранване и 100 амперчаса тягов акумулатор. С този ток камината едва ли ще може да запали, така че като спре тока й променям настройките, така че да не може да ги достигне и да не гасне. Угасне ли, трябва да я запаля ръчно, което не е невъзможно, но може да се избегне. Цената на захранването и батерията обаче е повече от камината на дърва. Това е лошата новина. Зависи и от камината де. Тук говоря за камина около 350 лева. Важно е дали токът спира често, но за кратко, или като спре го няма повече от 1 ден. За често и кратко спиране и UPS за компютър става. Вече над 1-2 часа си трябва по-сериозна батерия. В нас с акумулатор от кола 52 аЧ и консумация докато няма ток 40 вата ми е изкарвала 5-6 часа и можеше още. Не знам как се смята колко дълго издържа батерия с мощност Х с поддръжка на Y часове работа при Z консумация.
p.v.x - майстор
Ако не е късно , иззидайте двоен комин.
По късно ще ви обясня , как е направено в нас.
Ако искате да използвате избата за котелно , е хубаво да има топла връзка с къщата.
Има ли?
dimitrova_k - специалист
Можем да иззидаме още един комин до другия. Ще се радвам да чуя вашето мнение. Избата няма топла връзка с къщата. Стълбището за избата е външно.
p.v.x - майстор
При нас , е иззидан двоен слепен комин.
Единия отвор си е за димните газове на камината или печката , а втория отвор е прекъснат във под-покривното пространство.
Във горния край(на втория отвор), ще бъде заустена аспирацията на кухнята , а от отвора който е по ниско от аспирациония отвор , ще постъпва свеж въздух с алуминиев въздухопровод за бъдещата камина или печка.
Обяснявам малко , като за човек който не разбира(като мен).
Да не ви обиди това.
Ще има отделно котелно.
Но това за догодина.
Заложено е всичко , подово , плюс радиатори.
Заложени са всички разводки , за радиатори , бойлери , буфери.
Аз само помагам за изпълнението.
Дано съм бил полезен.

пп.Камината на пелети изисква по малко внимание , но си представете ситуация , да искате да стигнете до котелното в люта виелица , особено на село.
Говоря за решението ви , да използвате избата за котелно.

Тема "Къде да бъде камината/котела на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: