Най - вълнуващия въпрос зимно време.
dobcho_vn - специалист
Здравейте,
Честно казано се учудих как да си формулирам въпроса, какво да се прави проЗт инженер съм :-D , та така ми се стори най-удачно.
Та по същество - един приятел има панелен апартамент, изолиран и опакова като пеленаче, и сега някой му подшушнал, че може да пробие отвори на куфарите, които е направил за да скрие тръбите на парното отопление, и да сложи по една вентилационна решетка отдолу и отгоре и по този начин да оползвотори топлината отдадена от преминаващите през апартамента му тръби.
Аз лично мисля, че няма да ефективно, да не кажа безмислено, щото тия тръби колко пък да отдават, че да имат принос в отоплението? От друга страна си мисля за конвекцията, отдолу идва студения въздух, тия ти ми тръби затоплят доколкото е възможно, и отгоре излиза топъл въздух - и пак ме мъчи доколко би било смислено и ефективно?
В случай, че има смисъл, знам ли, на колко сантиментра от пода и от тавана би следвало да се разположат тези отвори? На 10 см., примерно?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Със сигурност има смисъл. 10см е ОК
И какъв инджинер си?
dobcho_vn - специалист
Електро, па ме набутах с въпрос за топло, а и пусто нали съм любопитен и не ставам нещо в зоната на здрача докато не ми се проясни :-D
шоп - майстор
:-D Виждал съм вертикални щрангове в апартамент с демонтирани радиатори, на които са нанизани капачки за буркани с цел оребряване и повишаване на топлоотдаването. Бяха наредени и залепени върху медни черупки и залепени с термопаста.

Инжинер или не, не подценявайте дори и площа на една гола тръба. Всеки знае как се смята лице на цилиндър. Знаем диаметъра и на 3/4 и на 1 и на 1 1/4 цола тръби. При височина 2.5 средно може да се отнеме сериозно количество топлина.

Успехи.
dobcho_vn - специалист
Да площа си е фактор, но съм чувал, че топлото в София, където е и апартамента, не е много така да се каже "силно"
на моменти, въпреки, че ТЕЦ София Изток му е наблизо, и затова се чудя.
Значи може и да може да има смисъл :?
marian1 - майстор
Като засегнат от топлофикация ще ви кажа една смешка
Когато опитахме да се отървем от тях - и в съда обяснихме, тръбите ни са в куфари и изолирани - се оказа че няма никакво значение за намаляването на сметката от сградна инсталация. Следователно :lol: не мисля че обратното ще е незаконно :-D
Относно решетките - минус според мен ще е, че така насочения въздух от конвекцията ще цапа тавана.... мерси! Иначе можеш и един вентилатор от компютър да сложиш .....тук вече трябва да е близо до твоята сила :wink:

П.С. зависи на кой етаж си, тръбите могат дори да не се пипат :wink:
dobcho_vn - специалист
Хммм...
Интересно, ще го накарам да експерементира, пък аз ще довлача една термокамера, да видим има ли ефект.
Принципно е на 3-я етаж от 8 етажна кооперация, доколко всички ползват не знам, виж дали е законосъобразно е любопитен детайл :roll:
За замърсяването на тавана, предполагам, има такива с решетки под ъгъл да не би следвало да има проблем.....
nikolovvd - майстор
И през решетките пристигат гостите - хлебарки, бълхи, мравки, паяци и всичко, което обича топло. :-D
dobcho_vn - специалист
Е то си има мрежи за тая работа, ако няма на решетка, отделно можеш да си я направиш.
Сега авера не е толкава с две леви ръце, ще го направи, въпроса е повече дали има смисъл, а отговора е по-скоро да :?
nikolovvd - майстор
Да.
dobcho_vn написа:
... по-скоро да :?

Тема "Оползотворяване на топлината от сградната инсталция" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: