• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vsterev - специалист
Източникът е котел, който загрява вода, която се подава през два колекторни кръга - един за радиатори и лири, и друг за водно подовоотопление . Трипътният винтил /от 30 до 60 градуса/ съм го настроил малко над 30 градуса, обаче термометъра след микса на тръпътния винтил отчита 45 градуса. Трипътния винтил е инсталиран така - тройник на изхода на котела - едини кръг отива във високо температурния кръг за парното, дугата част на тройника е захваната топлата част на трипътния винтил, а студеният вход на трипътния смесител е вързан за двата връщащи кръга на парното и на водното, третата част на трипътния винтил е вързан към помпата за подовото, термометъра там отчита между 40 и 48 градуса, което ми се вижда много за входяща на подовото. Замазката на пода е около 7-10 см., опасенията ми са при температура на подаващите колектори по висока от 40 градуса да не напукам или разлепя плочките. Въпросите ми са два -1) каква трябва да бъде температурата на подаващия колектор за подовото и 2) ноемрално ли е двата връщащи кръга на парното и на водното да влизат заедно в студената част на трипътния винтил. Мерси предварително.
vsterev - специалист
Опитах се да онагледя със схема, двата кръга високо- и ниско-температурния са свързани по този начин. Проблема е, че трипътния винтил пуска висока температура към подовото при 64 градуса зададена на котела входящата температура на подовото минава 55градуса, и то при условие, че термовинтила е настроен малко над 30 /позволява регулиране в диапазона между 30 и 48/.
Очаквам вашите коментари.
Изображение
vrangelov - специалист
Премести помпата на котела след тройника на подовото(двете помпи да застанат успоредно), а връщащата от радиаторите я сложи под връщащата от подовото! Нарисувай го така, да видим как ще изглежда! Сложи и по една възвратна клапа на всяка помпа! Не виждам бойлера.
vsterev - специалист
vrangelov написа:
Премести помпата на котела след тройника на подовото(двете помпи да застанат успоредно), а връщащата от радиаторите я сложи под връщащата от подовото! Нарисувай го така, да видим как ще изглежда! .
Помпата в котела не мога да я местя, тя е монтирана в студената му част, като така засмуква влизащата вода. Не можах да те разбера за връщащата вода - не знам дали става ясно, но при мен се смесва връщащата от парното с връщащата от подовото, като една част отива в трипътния винтил, като студена, а другата отива във входа на котела за подгряване. Съмнява ме, че когато парното вдигне температура сместа от изходящите на подовото и парното е висока и може това да е причината винтила да не може да намали температурата, защото в "ужким"студеният вход на трипътния, може би влиза също топла вода.
vrangelov - специалист
Да, наистина това за помпата може би не е добра идея! Представих си ги два кръга и всеки с неговата си помпа.
Връщащата от колекторите на радиаторите я сложи по-долу от тази на подовото. Там, където си написал колектор парно, светлосинята стрелка да не сочи наляво, а надолу, поле пак вляво.
vsterev - специалист
vrangelov написа:
Да, наистина това за помпата може би не е добра идея! Представих си ги два кръга и всеки с неговата си помпа.
Връщащата от колекторите на радиаторите я сложи по-долу от тази на подовото. Там, където си написал колектор парно, светлосинята стрелка да не сочи наляво, а надолу, поле пак вляво.
Предполагам имаш предвид да разделя смесването на двата студени кръга и по този начин да подавам в трипътния винтил само студеният кръг на подовото, а студният на парното да го пращам директно за подгряване към котела, това и на мен ми хрумна, но тогава, ще трябва да сложа според мен и една възвратна клапа за да насоча потока в правилната посока. Това ли имаше и ти предвид, само, че не ми е ясно какво ще стане с дебитите няма ли да се обърка баланса на влязлата и излязла вода ?!
В горната снимка съм забравил да сложа възвратната клапа след помпата за подово, сега съм я добавил в червено в снимката по-долу, правилно ли е сложена там - не ми е ясно също около трипътния вентил някъде другаде възвратни клапи трябвали да се слагат ?
Изображение
vrangelov - специалист
Това е схемата. Горният клапан се дублира с долният и не ти трябва. Долният може да го оставиш за всеки случай, но мисля, че и от него няма нужда.
Начертай я като окончателен вариант, да видим, дали някой колега няма да се сети още нещо

Поздрави
vsterev - специалист
vrangelov написа:
Това е схемата. Горният клапан се дублира с долният и не ти трябва. Долният може да го оставиш за всеки случай, но мисля, че и от него няма нужда.
Начертай я като окончателен вариант, да видим, дали някой колега няма да се сети още нещо

Поздрави
Доколкото разбирам махам горната възвратна клапа, а долната оставам.
Изображение
vrangelov - специалист
Да, аз смятам, че тази схема ще работи. Това, че на схемата не се вижда разширителен съд, не значи че го няма, нали? Предполагам това е газов котел с вграден разширителен съд, защото на схемата няма и трипътен вентил.
vsterev - специалист
vrangelov написа:
Да, аз смятам, че тази схема ще работи. Това, че на схемата не се вижда разширителен съд, не значи че го няма, нали? Предполагам това е газов котел с вграден разширителен съд, защото на схемата няма и трипътен вентил.
Котела е електрически, разширителен съд има в самия котел не съм го начертал, трипътния винтил съм го обозначил на схемата и точно в него е проблема, че подава твърде висока температура към входящата на подовото.
Последна промяна от vsterev на чет окт 13, 2016 5:26 am, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2

Тема "подово въпроси" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: