Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте на всички,
Прочетох някой статии във форума и виждам, че има доста запознати хора по темата по която искам да задам въпрос.
Не съм въобще в час по тази тема и затова въпроса е:
В момента се отоплявам на твърдо гориво но искам да премина на пелети. Ползвам котел De Dietrich-50kw. Отоплявам около 200кв., площ в къщата ми, не че не съм доволен но ми омръзна от хамалогията и мръсотията с дървата.
Не знам каква качествена марка горелка да си купя, колко киловата ,само такава която е за пелети или всеядна и т.н. Ще се радвам ако ме посъветвате. Предварително благодаря!!!
Само за пелети.
Конкретна горелка няма да препоръчам, че ме обвиняват в сектантство.
Агро пелети- почти наполовина по евтино, но малко повече слугуване, че правят повече пепел.
За дървесните е ясно, но пък там има толкова производители с ниско качество, че ум да ти зайде от шлака.
Моят опит е със слънчогледови- до тук, пет безпроблемни сезона.
Не си купувай горелка с по голяма от 20 киловата мощност!
Де Дитриха го изнеси внимателно от котелното!
pepi3196 - специалист
Минах по тази път есента, същия котел но за 240 кв.
Заложих на котел Грейко Експерт 30 и горелка РБ 20 стар също Грейко.
Котела е добър но трябва да закупиш допълнително самопочистващия механизъм, желателно Не от грейко основно заради цената😎
Горелката НЕ МОЖЕ да работи на мин. Мощност от 5 кв. Особено със слънчогледави пелети, защото прави шлака и не успява да се самопочисти.
Ако ползваш дървесни пелети ще гори по добре но пък те са два пъти по скъпи от слънчогеда.
И да, 20кв. Горелка е напълно достатъчна за 200 кв. М.
При отрицателни макс. Температури в момента в София горелката работи на първа степен на 9кв.
Грешка е да се куплира (асамблира) RB 20 с Expert 30.

Най "малката" възможна горелка, за да не работи на минимална мощност.

В последно време се тиражират твърдения от хора, собственици на горелката, които сочат, че тя не се справя при работа на минимална мощност.
Според мен, добрата работа на горелката се основава най вече на подходящи настройки, които са далеч по различни от това, което обикновено се причинява на горелката.
За жалост, няма начин до всяка горелка да стои сервизен на Грейко.
jabata - специалист
Вземи си една ретортна горелка, за да можеш да гориш агропелети, слънчогледови и т.н. пелети. Да, има повече прахоляк, но в замяна на това горивото ти е на половина. А и при това качество на дървесните пелети напоследък всичко е спорно. Защото каквато и да е конвенционална горелка на дървесни пелети, трябва на 2 дена да чистиш паничката.
Ретортната, си избутва всичко сама, и ако отдолу има достатъчно място, може и 4-5 дена да не слизаш до котела.
пон фев 15, 2021 8:15 pmТрифон П.Трифонов написа:
Само за пелети.
Конкретна горелка няма да препоръчам, че ме обвиняват в сектантство.
Агро пелети- почти наполовина по евтино, но малко повече слугуване, че правят повече пепел.
За дървесните е ясно, но пък там има толкова производители с ниско качество, че ум да ти зайде от шлака.
Моят опит е със слънчогледови- до тук, пет безпроблемни сезона.
Не си купувай горелка с по голяма от 20 киловата мощност!
Де Дитриха го изнеси внимателно от котелното!
От горе написаното разбирам, че трябва да сменя и котела. Честно казано не бях подготвен за това, мислех да ползвам стария си котел на които да се монтира горелката но ако е по-добре да го заменя ще го направя. Между другото ходих до един търговец в моя град които продава български горелки и естествено ги монтира настройва и т.н.След като му обясних с какво разполагам ми каза, че е добре да се сложи горелка 50kw., съответствие с котела, а от тук написаното разбирам, че нямам нужда от толкова мощна горелка. Да уточня, че в момента в студът потдържам котела на 40-45 градуса и в къщата е супер топло което ми говори, че реално не му използвам мощността, а от там разсъжденията са ми /както сте написали/че действителност нямам нужда от толкова мощна горелка. И другото което разбирам е, че е най-важно да се настрой горелката правилно. А от разсъжденията на търговеца и прочетеното малко се съмнявам дали ще се случи.А българските горелки с добро качество ли са??? Ще очаквам все пак още мнения и напътствия от разбиращите по темата.
jabata - специалист
вт фев 16, 2021 8:21 ambyalka написа:
След като му обясних с какво разполагам ми каза, че е добре да се сложи горелка 50kw., съответствие с котела, а от тук написаното разбирам, че нямам нужда от толкова мощна горелка. Да уточня, че в момента в студът потдържам котела на 40-45 градуса и в къщата е супер топло което ми говори, че реално не му използвам мощността, а от там разсъжденията са ми /както сте написали/че действителност нямам нужда от толкова мощна горелка. И другото което разбирам е, че е най-важно да се настрой горелката правилно. А от разсъжденията на търговеца и прочетеното малко се съмнявам дали ще се случи.А българските горелки с добро качество ли са??? Ще очаквам все пак още мнения и напътствия от разбиращите по темата.
След като в момента при това време, с температура на котела 40-45 градуса е топло, тогава за какво ти е 50kw горелка. За търговеца, е ясно. Тя му е за продаване, и ще ти донесе от 30 кладенеца вода за да те убеди да си я купиш. А че реално нямаш нужда, е друга тема. Никой не може да ме убеди че в момента на твърдо гориво караш котела на 50KW. По-скоро в момента поддържа температура 45 на водата с един лек пламък.
Но като цяло на 30 KW котел на твърдо гориво, масово слагаха 20 KW горелка, и тя се справя перфектно. Та на този 50KW, макс 35KW горелка, въпреки че и тя може да е много. Големия котел има голяма топлообменна площ, и ще поеме повече топлина от горелката.
Трябва да си сметнеш колко са ти нуждите на къщата, и по тях с малко резерв да избереш горелката. А не колкото котела, толкова горелката. И после да пишеш тука, помощ горелката ми харчи много.
За българските горелки? Та какво им е на горелките, супер са си. Знаеш ли колко хора търкалят български горелки тука, и нищо им няма. Хората си им познават и кътните зъби, лесни са за настройка, писани са хиляди редове за тях. Можеш да си ги разглобиш сам, да си ги оправиш. Контролерите и те са български -варненски или поморийски, но от грозде :lol: Ако случайно нещо се счупи, сваляш контролера, пращаш го на производителя, след 2 дена ти го е върнал ремонтиран и си платил 30-50 лв. а не 250 за нов.
А от всички български горелки, има едни много читави, но тях няма да ги намериш в никой магазин изложени. Просто политика на производителя.
Последна промяна от jabata на вт фев 16, 2021 9:16 am, променено общо 1 път.
А какво ви е мнението за марката Грейко /Котел+горелка/ или да избера нещо друго?
Разбрах, че ще трябва да сменя и котела /защото е прекалено голям и ще поема много от топлинната енергия на горелката/ за това ще слагам комплект.
jabata - специалист
Ами грейкото за мене са си супер горелки. Точно тях визирах.
А да попитам, какво ще стане, като котела отнеме повече топлина от горелката? Колко ще отнеме? Слагаш, мериш температурата на изгорелите газове и си готов. Ако падне много нещо не е добре, и тогава може да трябва по-малък котел. Защото много ниската температура, предразполага конденз, и тогава вече ще имаш други проблеми. Просто така трябва да се сметнат нещата, че горелката да не работи само на минимум. Трябва да модулира. Да си вдига мощността, за да може да прочисти системата.
Това е като колата, обича да и даваш отвреме навреме газ, да я продухаш.
Съвет от мен, колкото по-просто, толкова по-добре. А най-добре кюмбе на дърва и въглища :mrgreen: Топло, евтино и уютно. :wink:
Де Дитрих 50 киловата- КПД повече от 55%, обем вода- 60л.......ще работи, но по добре извън котелното.
Горелка не се избира според наличен котел.
Мощността на горелката се подбира според отопляем обем и ...поне предполагаеми топлозагуби.

Най малкият Грейко, демек 20 киловата, ако се предпочитат слънчогледови пелети или друг 20 киловатов котел, ако държим на дървесни пелети.
КПД повече от 90%.

За мощността съдя косвено от споделеният комфорт и Т на водата.
Всичко над 20, максимум 25 киловата, ще върне питащият в други дискусии тук. Особено ако избере Грейко и Гарваните ще налетят отново.

Тема "Каква горелка да си купя" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: