• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
zhoro25 - специалист
Здравейте,

много питах и пак се наложи да питам.

та, строим нова пристройка към къщата. планирано е подова топло-изолация 10см + станиолово фолио. прозорците ще са пет-камерни с троен стъклопакет на профилинк. Външна изолация 10см както и вътрешна 5см вата. на покрива е предвидена 25см изолация. Цялото помещение ще е 55кв. Настилката навсякъде ще е плочки.

В момента прехвърляме варианти за отопление. Ще сложим два климатика от хубавите, но планираме да сложим и подово отопление за комфорт. Понеже живущите ще са възрастни, хамалогията за дърва и пелети е изключена. Спрели сме се на варианта за отопление на ток.

Моля ви, от опит и знание, споделете, кой би бил по-добрият вариант - водно подово с ел.котле или подово на жици. Електромагнитното поле ни е познат проблем, но сме готови да го пренебрегнем (т.е. нека не го дискутираме). За отопление с вода ни казаха, че ни трябва котле около 7-9 кв. а за отопление на жици е горе долу едно и също като мощност (голяма стая (33кв) = 5киловата, спалня (12кв м) 1-2кв и тоалетна с баня(10кв м) 0.5-0.6кв).и на двете системи ще има термостат за 22-23С поддържана температура.

кое от двете би било по-евтино като експлоатация (сметката на ток къде би била по-ниска)?

благодаря ви предварително.
naskov - майстор
След като при външна изолация 10см и вътрешна 5см за 55м2 ви предлагат котел 7-9кВт според мен не сте попаднали на правилната фирма. Иначе сметките от двете системи ще са еднакви, за първоначалните инвестиции не знам.
p.v.x - майстор
Водното подово , винаги може да бъде използвано освен с електрическо котле , и с друг топло- източник.
За другото , са ви отговорили , писали вече.
zhoro25 - специалист
naskov написа:
След като при външна изолация 10см и вътрешна 5см за 55м2 ви предлагат котел 7-9кВт според мен не сте попаднали на правилната фирма. Иначе сметките от двете системи ще са еднакви, за първоначалните инвестиции не знам.
Благодаря
kalin72 - майстор
Настилката навсякъде ще е плочки.
Това е лудост...особено и като ще живеят стари хора...
zhoro25 - специалист
В какъв смисъл е лудост?
jabata - специалист
Лудост ще е само ако подовото не работи постоянно. Каквато и изолация да правиш, плочките винаги държат студено, и за възрастни хора това ще е кошмар, Ще настиват като за световно.
И за да се избегне това, трябва подовото да работи постоянно.
Иначе отопление на помещение с климатик и плочки на пода е трагедия и половина, на главата ти е топло, на краката ти е студено.
VLADO66 - майстор
За такъв тип изолация, която се доближава до модела на пасивна къща, не е необходимо поставянето на климатици.Действително може да се помисли за поставянето на качествен ламинат с 4V фаска.
kolcho - специалист
zhoro25 написа:
Външна изолация 10см както и вътрешна 5см вата. на покрива е предвидена 25см изолация.
Без да съм специалист, бих препоръчал да се консултирате дали не е по-добре 15 см само външна изолация, вместо сандвич от 10+5 външна/вътрешна. Хубав ден!
jabata - специалист
kolcho написа:
zhoro25 написа:
Външна изолация 10см както и вътрешна 5см вата. на покрива е предвидена 25см изолация.
Без да съм специалист, бих препоръчал да се консултирате дали не е по-добре 15 см само външна изолация, вместо сандвич от 10+5 външна/вътрешна. Хубав ден!
Зависи от приложението и желанието на клиента. Вътрешната изолация подпомага по-бързото затопляне, защото по-бавно се загряват стените, а външната пречи на топлото да бяга навън. Т.е. външната изолация е удобна за къщи/помещения с целогодишно живеене, където рядко се изключва отоплението. И дори и да се изключи стените продължават да излъчват топлина навътре, т.е. стените се явяват акумулатор, който при целогодишно живеене е търсен ефект.
Но при вили, и помещения където отоплението се изключва за по-дълго време и искаме след включване бързо да се затопли е добре да имаме и вътрешна изолация. Просто въпроса в случая е искаме ли стените да са акумулатор на топлина, или не.
  • 1
  • 2

Тема "въпрос за отопление на ток" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: