Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ikonoma - напреднал
Здравейте,

ще монтирам бойлер с две серпентини, който ще свържа с парното и слънчев панен. Искам да сложа управление, което да затварят потоците през серпентините за да се избегне охлаждане на бойлера. Има ли подходящи контролери за бойлери с две серпентини? Електрически или механични варианти на Херц да предпочета?

Предварително благодаря за отговорите.
grants - специалист
Колега здравей скоро завърших система подобна на твоята - 150л Елдом с 2 серпентини като едната е към слънчевия панел , другата към локалното парно на пелети. Сложих натурелско управление NHC-H52-2
http://www.naturela-bg.com/bg/product/4 ... a-i-kotel/
С него управлявам помпата на слънчевата система , а за парното съм сложил термична задвижка която отваря/затваря и съответно пуска/спира потока на топла вода към серпентината на бойлера.
За сега съм много доволен , защото съм си нагласил системата точно както аз исках да работи. Хубавото на това управление е , че ако имаш бойлер Елдом можеш да го монтираш директно на неговия капак отдолу и всичко пасва точно. Опциите за затопляне на вода са доста гъвкави , като можеш да си нагласиш и ел.нагревател да се включва в доподгряването. В линка , който ти дадох има manuel за контролера , та може да му разгледах различните функции :)

Поздрави !
ikonoma - напреднал
Благодаря ти за изчерпателния отговор. Колко ти струваше управлението, че не успях да разбера къде да го търся в София.
За парното каква термична задвижка си сложил? Искаш да кажеш, че е чисто механична, без участието на управлението?
grants - специалист
Управлението струваше 140лв , а термозадвижката ми е на Honeywell нормално затворен тип. Щом в контролера са изпълнени условията , които съм задал за парното той подава 220в към задвижката тя отваря и пуска притока на топла вода от парното към серпентината на бойлера.
Със слънчевата система е същото с разликата че там управлявам помпата. Просто аз съм с пелетна камина и помпата е в самата камина. Реално ти имаш 2 ДТ в тоя контролер , но с много по-гъвкави опции , както споменах има и силово реле което управлява и ел.нагревателя на бойлера.
Направо се обади на варненските номера от сайта и поръчай , поне аз така направих.

Поздрави !

Тема "Диференциален термостат избор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: