Здравейте колеги,имам теч(по скоро сълзене) от колектора на парното.Системата е камина с водна риза (тип отворена),как мога да спра сълзенето?Ето и снимки: Мъчил съм се с червен силикон но не става.Сълзи от свръзката,иска още един оборот да се стегне но няма как да се завърти.Парното работи вече трети сезон.
Начина е много прост и единствен обаче. Разкачане на тръбите и развиване на въпросния колектор. Почистване на резбата навиване на нов уплътнител тефлонов конец тефлонова лента примерно и анаеробно лепило. Последното вече при мен е задължително за да нямам изненади а и не е нужно яко натягане както са свикнали старите майстори работещи с кълчища. Дори и в тоя случай ме притеснява да не са стягали го откат и да са превъртели металната втулка в прехода и сега да ти сълзи от там а не от самата резба. А и може да са пукнали и колектора.За това съдя по отпечатъците които са останалу върху пластмасата на прехода. Голямо стискане е било с тръбните ключове кога са държали контра при навиването. Махни всиките силикони предварително и провери от къде ти идва теча.
Свалянето на този колектор не е проблем защото вложките в пексовата тръба са разглобяеми и не са едно цяло с колектора и само трябва да се развият гайките. Полипропилена има достатъчно място да се сгъна на горе и всичките да излезнат. И после по обратния ред след като се оправи връзката на колектора с прехода.