• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ni19782005 - помощник
Здравейте колеги,имам теч(по скоро сълзене) от колектора на парното.Системата е камина с водна риза (тип отворена),как мога да спра сълзенето?Ето и снимки:
Прикачен файл:
20161025_090031.jpg
Мъчил съм се с червен силикон но не става.Сълзи от свръзката,иска още един оборот да се стегне но няма как да се завърти.Парното работи вече трети сезон.

Прикачен файл

20161025_090040.jpg
lov - майстор
Начина е много прост и единствен обаче. Разкачане на тръбите и развиване на въпросния колектор. Почистване на резбата навиване на нов уплътнител тефлонов конец тефлонова лента примерно и анаеробно лепило. Последното вече при мен е задължително за да нямам изненади а и не е нужно яко натягане както са свикнали старите майстори работещи с кълчища. Дори и в тоя случай ме притеснява да не са стягали го откат и да са превъртели металната втулка в прехода и сега да ти сълзи от там а не от самата резба. А и може да са пукнали и колектора.За това съдя по отпечатъците които са останалу върху пластмасата на прехода. Голямо стискане е било с тръбните ключове кога са държали контра при навиването. Махни всиките силикони предварително и провери от къде ти идва теча.
Свалянето на този колектор не е проблем защото вложките в пексовата тръба са разглобяеми и не са едно цяло с колектора и само трябва да се развият гайките. Полипропилена има достатъчно място да се сгъна на горе и всичките да излезнат. И после по обратния ред след като се оправи връзката на колектора с прехода.
ni19782005 - помощник
Колега колектора е на един см. от гърба на кутията няма как да се развие,крановете опират.Иначе сложиха кълчища за да се закиснат ако някога прокапело(ДА амаНЕ).Гледал съм го сълзи от резбата,трябвало е още малко кълчища.Слушал съм за някакви вулканизиращи ленти ама незнам дали ще свършат работа
VLADO66 - майстор
Освен да пробваш с това като не искаш да разглобяваш.Чистиш силикона и го обмазваш хубаво.Системата не трябва да е под налягане докато стегне. http://www.servina.net/stroitelna-himiy ... 11299.html
ni19782005 - помощник
Кълчищата са напоени с антифриза в системата и затова не хваща и силикона.Тоз маджун дали ще залепне.
VLADO66 - майстор
За системи пълни с антифриз не се ползват кълчища точно поради тази причина- теч
burkov - специалист
ni19782005 написа:
Кълчищата са напоени с антифриза в системата
За това тече :) Поне според майсторите от форума.
andy_forresite - майстор
На мен от две подобни места ми капе. Системата ми е пълна само с вода. Пробвах с подобен "маджун", но друг и не се получи. На рекламата на въпросния двукомпонентен маджун дават един как си залепва дупчица в лодката както е във водата. Източих, даже подсуших колкото можах, изчаках двойно повече часове от предписаните и няма ефект. Точно от свързване на метална тръба с металната вложка в полипропиленов фитинг. Резбите на едното са по-широки от другите и дори със зверско затягане си капе. Три пъти го мъча и все си капе. Навивах тефлон 0,1 мм, после майстор нави тефлонова лента 0,2 мм жълтата ролка, после втори майстор нави калчища. Нон со жмоо както се казва на френски - капе си и НЕ ЗАКИСВА. Не сме пренатягали! Не капе от набитата метална вложка в пластмасата е между резбите. 100%. Трябва да се разглоби и да се направи херметично. Нямам точна представа как да стане. При мен е поцинкована тръба 1 цол с правена на струг резба, която резба се завива в ППР женски преход с метал Ф32. Второто ми място, откъдето капе, е по идентичен начин - ППР с метал и поцинкована тръба от тези, които се продават като "тръба за водомер 3/4. Ползвах я да окача разширителния съд да не виси на пластмаса. Сега съм решил да разглобя и да намажа от синия течен тефлон. Имам два вида и се чудя кой да ползвам. Ако не стане и така ... тогава не знам.
transportna - специалист
Маджуна е супер. Ползвал съм го на разнообразни места, даже за запълване на дупка в казан за ракия. Но си мисля, че ще се наложи източване на системата и обезмасляване около мястото където ще се лепи. Успех.
nilro - специалист
Аз бих го поправил по следният начин:
Източвам системата.
Режа хоризонталната тръба към прехода възможно най близко до коляното.Вертикалната тръба също режа.
Прехода с външна резба запоявам плътно за ново коляно,след коляното муфа към вертикалната тръба.
Между прехода и колектора това:http://www.tashev-galving.com/005+DTR+0 ... 0%B0%D0%B2
Така ще стане доста по-ремонтно пригодно.
  • 1
  • 2

Тема "Теч от колектор на парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: