Най - вълнуващия въпрос зимно време.
georgiev.boyko - напреднал
Здравейте специалисти,

искам да Ви помоля за мнение отностно една моя идея, която се надявам да успея да осъществя било то и вече на прага на зимата.

Става въпрос за следното. Имам направено парно в къщата ,която живея от преди доста години. Преди около 10 години беше преработено в затворена система, като височината на водния стълб е 10-тина метра.

Преди време ми попадна котел за пелети, който имам желание да добавя в системата. Въпроса е, че не ми се ще да махам текущия, който макар и с ниско КПД би ми свършил работа за дървата, които имам и всяка година така или иначе получавам от почистване на гора.

Идеята е обаче, че не съм сигурен как да включа двата котела паралелно в системата.

Най-добре би било ако не е необходимо да отварям и затварям кранове, но не знам дали е възможно. Притеснявам се баща ми, койти е на години да не вземе да запали котела със дърва и той да е затворен от системата.

Направих една схема и ще Ви помоля да я коментирате дали е ок и да дадете съвет за няколко мой въпроса.

Изображение

http://prikachi.com/images.php?images/834/8946834r.png

1. Къде според Вас е най-удачно да сложа разширителния съд?
2. При положение, че ще качвам вода на 10 метра на какво налягане трябва да е системата.
3. Манометъра и термометъра преди или след трипътния вентил се слата?
4. Нещо дали съм забравил в схемата?

Предварително благодаря.
шоп - майстор
Одобрявам намерението ти да не премахваш старият котел, а само да добавиш нов пелетен в системата. Така остава възможността да си гориш дърва и всякакви дървени строителни отпадъци.

Аз самият съм с два котела, но свързани ПОСЛЕДОВАТЕЛНО. Ще обясня, защо така ги вързах. Целя максимално увеличаване на водата и топлоакумулиращият ефект на отоплителната ми система. В момента съдържа 1500 литра вода + 650 литра буфер и 220 чугунени глидера Н 500. Акумулираната енергия от 400 кг чугун и 60 литра вода от старият котел ми дойдоха като бонус. Новият котел с котелката е вързан с термостатичен вентил и помпа, а старият е без никаква арматура директно вързан на връщащата тръба. Тръбите са 2,5 цола и системата работи и гравитационно.

Сега на въпросите ти.
РС в близост до котела без кран помежду им. Предпазният клапан по същият начин. Манометър, термометър ги слагай където ти е удобно за наблюдение.

Не подценявай старите хора ( имам един такъв майстор вкъщи, който върти кранове след мен :-) ) Така че съвет от мен: сложи си още една група за безопасност и на старият котел ( РС и предпазен клапан) Кранове може да сложиш само на изходящите ( топла вода ) и така донякаде да елиминираш опасността от буум, но група за безопасност до всеки котел аз бих си сложил, защото стават и запушваня на тръби.

В този ред на мисли за сигурност съм виждал и заключени с катинар и верига спирателни кранове за да не се въртят от който не разбира какво прави.

Филтърът го премести точно преди помпата, защото в тези котли има доста ръжда, боклуци, наноси и при работа на малкият кръг няма филтриране.
Благодаря и на двамата за отговорите.

Схемите, за които е дал "vrangelov" са супер, но по скора са за инсталации, които е предвидено да се използват и двата котела активно или поне аз така ги разбирам. Тук със сигурност няма да има проблем със работата на котлите едновременно и няма проблем със сигурността. При мен нещата са по-скоро единия котел да се пуска доста рядко, когато има какво да се гори като отпадък.

"шоп" при мен последователното свързване не се оправдава, защото поне според мен така ще имам още енин консуматор, който да черпи от системата.

Преработих схемата по коментарите ще помоля за коментар.

Изображение

След промените ми се появиха следните въпроси

1. При положение, че няма кран на студената вода има ли нужда от 2 РС ако е между двете котлета?
2. А може ли да се сложи на тръбите за източване да не е на основните кръгове?
3. Пак да попитам за налягането в системата
шоп - майстор
georgiev.boyko, напълно те разбирам. Моето последователно подвързване на котлетата обясних заради какво съм го направил. Работя на график 24ч. работа - 72ч. почивам и имам почти всяка година 10-20м3 безплатни стр. дървени отпадъци, които да горя, когато съм си у дома:-) С две думи котлите горят почти 50/50%

Нямам забележки към втората схема. Единствено имаш една объркана стрелка ( посока) към помпата от пелетният котел. Отдавам го на техническа грешка.

На въпросите ти:
- Да, може разбира се и с един РС. Стига обема на РС да е съобразен с обема на топлоносителя.
- Изхода за източване се монтира в най-ниската точка на системата. Има и други опции, но не са желани. Използват се единствено когато няма възможност за монтаж на източването в най-ниската точка.
- Налягането ... Няма как да ти кажа конкретна цифра. Обикновенно в една отоплителна система на твърдо гориво при 2,5 бара сработват предпазните клапани, но това е в масовият случай. Без да си задал вид и тип котли, бойлери, помпи, арматура, РС, тръби, радиатори и т.н. никой не може да ти каже точно с какви параметри първоначално налягане в РС да работи системата ти.
vrangelov - специалист
Кажи ти, де. 10 метра е водният стълб, колко да е предналягането на мембраният РС?

Аз писах за трипътния вентил, но междувременно правех и други работи и май не съм го изпратил. Та, с трипътния не съм много съгласен.
vrangelov мога ли да те помоля да обясниш каквъв е проблема със трипътния вентил?

За мен не е проблем да е единствено към пелетния котел, а съединяването да става след това. Така или иначе над 10 години това котле на твърдо гориво си работи така.

Благодаря.
vrangelov - специалист
Има един вариант, който смятам, че е по-добър от твоя. Трипътният вентил да бъде поставен преди котела така, че да смесва студената идваща от радиаторите (или буфера) вода с подгряната от котела вода. Резултатът е, че в котела влиза вода с температурата, обозначена на вентила. Обикновено 65°C и нагоре.
Твоят вентил обаче е монтиран като разпределителен. Когато запалиш котела върти водата само през него, а когато котелът загрее над определена температура, насочва водата през радиаторите. Недостатъкът е, че не можеш да гарантираш минимална температура на връщащата вода.

Поздрави!
jabata - специалист
Мене ме притесняват 2-та трипътни вентил-а и по-скоро настройката. Нали се сещаш че винаги ще има случай където долния трипътен вентил (на връщащата вода) ще праща вода към котела който в момента не гори. Тогава се получава спиране на циркулацията през работещия котел :shock:
Затова си мисля няма ли да е по-добре да сложиш само един такъв смесителен на топлата вода на 2-та котела. По-този начин помпата ще праща вода към 2-та котела, но смесителния трипътен вентил ще играе ролята на кран, който ще спира циркулацията през студения котел.

Тема "2 котлета към една отоплителна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: