Най - вълнуващия въпрос зимно време.
engineer - специалист
Здравейте колеги. Предстои ми строеж на еднофамилна сглобяема къща на два етажа. Всички задължителни проекти са готови. Сега се правят незадължителните. Загадката е около отоплението. Седнах да направя приблизителни сметки за топлиините загуби за да си избера читав котел. Изчисленията са правени за температурна разлика от 30° (т. е. вън -10, вътре +20)
Данни за постройката:
1. Общо външни стени – 172.5 m2
2. Общо прозорци – 29.5 m2
3. Общо покрив (без стрехите) – 75m2
4. Общо под на ет. 1 – 60m2

Конструкция на външни стени
EPS d=0.04m, λ=0.038W/m.K
OSB d=0.02m, λ=0.23W/m.K
Мин. вата d=0.1m, λ=0.034W/m.K
Гипсокартон d=0.02m, λ=0.7W/m.K
Изч. общо λ за стените 0.24 W/m².K
Предвид, че стената съдържа греди 5х10cm разположени през 60cm, закръглям λ =0.25W/m².K
В доклада за Енергийна ефективност са ми го докарали до 0.23 за да влезе в клас В.

Конструкция на покрива
Хидроизолация d=0.002m, λ=0.19W/m.K
Дъсч. обшивка d=0.02m, λ=0.23W/m.K
XPS d=0.15m, λ=0.034W/m.K
Дъсч. обшивка d=0.02m, λ=0.23W/m.K
Вътр. Мазилка d=0.02m, λ=0.87W/m.K
Изч. общо λ за покрива 0.216 W/m².K

Конструкция на таван на ет. 2
2хOSB d=0.02m, λ=0.23W/m.K
Вата + дърво d=0.1m, λ=0.034W/m.K
Изч. общо λ за тавана 0.32 W/m².K

Конструкция на пода на ет. 1
Покритие d=0.01m, λ=1.5W/m.K
Цимент d=0.03m, λ=0.93W/m.K
Плоча d=0.14m, λ=1.63W/m.K
XPS d=0.04m, λ=0.034W/m.K
Пясък d=0.1m, λ=2.0W/m.K
Почва
Изч. общо λ за пода 0.74 W/m².K

Прозорци λ = 1.7 W/m².K (за нискоемисийни стъклопакети)

Изч. на топлинните загуби:
1.
Покрив
Топлинно съпротивление
R=1/(S[m²]. λ [ W/m².K]) = 1/(75 . 0.216) = 0.062 K/W
Таван
Топлинно съпротивление
R=1/(S[m²]. λ [ W/m².K]) = 1/(64 . 0.32) = 0.005 K/W

Общо топлинно съпротивление таван+покрив = 0.067 K/W
Загуби през покрива
P= Δt / R = 30/0.067 = 450W
Очакваната температура на каратавана е с 3° по-ниска от тази в помещенията
2. Топлинни загуби през външнни стени
P = Δt[K] * S[m²] * λ [W/m².K] = 30 * 172.5 * 0.25 = 1230 W
3. Топлинни загуби през прозорци и външни врати
P = Δt[K] * S[m²] * λ [W/m².K] = 30 * 29.5 * 1.7 = 1500 W
4. Топлинни загуби през пода на ет. 1
P = Δt[K] * S[m²] * λ [W/m².K] = 20 * 60 * 0.74 = 890 W
(смятам го 20, понеже почвата почти винаги е с положителна температура)

Общо топлинни загуби – 4.07 kW.
Възможно ли е с такава мижава мощност да стопля къщата?

Топлинните фирми ми оферират значително по-тлъсти мощности.
Естествено котелът ще е с известен запас. Пропуснах и малка подробност – топлене на бойлер със серпентина.
Ако някъде бъркам в сметките, моля да ме поправите.

Екстра въпрос: Предвид че помещенията са с относително равно количество външни/вътрешни стени и всичко ще се отоплява, мога ли да избера радиаторире пропорционално на квадратурата им?
andy_forresite - майстор
На твое място аз нямаше да имам загадки - термопомпа с подово отопление плюс някой и друг конвектор - хем да помагат на подовото, хем за охлаждане лятото. Намаавам едни соларни панели за бойлерите и за буферния съд и нито ще мисля за пелети, нито за газ, нито за дърва и въглища :rock: Ако ми спира тока, ще си взема и агрегат :supz:
engineer - специалист
Благодаря. И това е вариант.
Необходими са ми отговори в цифри. Моите собствени ми се виждат нереални, въпреки че два пъти ги проверявах.
Конвектор - колко?
Подово - с колко повърхност
Панели - колко m2
и т. н.
ще сколасам ли с 6-8kW при екстремен студ?
andy_forresite - майстор
Проверих външните стени и покрива. И по моите изчисления са така. За външните стени U=0,243679379, което ти си закръглил на 0,25. На покривната конструкция 0,216982516.

За подовото нищо не мога да кажа, защото нямам и не съм се интересувал как се изчислява.
Същото и за слънчевите колектори.

Конвектор бих сложил по един в стая според площта, но и най-слабия като kw топлинна/охладителна мощност модел конвектор би свършил работа. Може и една идея по-силни да се вземат, не пречи. 8 kw трябва да стигнат според изчисленията.
Каква ще е дограмата с това 1.7 - камери, вид и брой стъкла, разстояние?

За да се посмееш, а и други четящи, топлозагубите на жилището ми в момента са като твоите, с лекинкото уточнение за +11°С :partyman:
naskov - майстор
engineer написа:

Общо топлинни загуби – 4.07 kW.
Възможно ли е с такава мижава мощност да стопля къщата?[/b]
При изчисленията трябва да се вземат и другите видове загуби, освен от топлопреминаване. Тук е коментирано: viewtopic.php?f=10&t=55310
engineer - специалист
Благодаря.
Като гледам застроената площ ми е почти като на колегара Plamen_Mihov. И топлинните загуби са почти същите. Изглежда ще ползвам котел 10kW, понеже няма по-малки. При тази ситуация предполагам, че отоплителите трябва да са оразмерени за тази мощност (че и малко отгоре).
Christo - майстор
Малко е в страни от темата, но...С радиатори съм, защото къщата е стара, с гредореди и не мога да сложа подово. Единственият плюс на радиаторите, според мен е, че на тях може да се простират прани дрехи зимно време... Аз бих заложил твърдо на подово. Температурата на топлоносителя спада значително, възможно става ползването на термопомпа(няма голямо котелно, няма пелети, дърва, боклуци, чистене и тн), и не на последно място, материалите над подовото стават топлоакумулатор и парното става некритично към няколко часово спиране на тока, което по нашите ширини не може да се изключи. Поздрави и успех!
kalin72 - майстор
с гредореди и не мога да сложа подово
Айде бе, не може ли? Аз що си мисля, че може :)
filmatoplo - майстор
По принцип има сухо полагане на водно подово .
kalin72 - майстор
Ами то подово може и под коркова настилка да се сложи, но незнам защо у нас, в България, залагаме на традиционното в случая. А то не винаги е по-доброто.

Тема "Лека загадка при избор на котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: