Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте на всички, които погледахте темата ми. Извинявам се , че може би задавам елементарни въпроси, но имам нужда от малко помощ на някои теми за доуточняване и разясняване.
Най-накрая ме газифицираха като си закупих Бош конденс 2500w и ми го настроиха. Но няколко неща ми правят впечатление.
1во за една настройка, която сервиза ми обясниха, че е за защита на трипътния вентил, т.е когато е на отопление като пусна топла вода спира да отоплява и почва да загрява бвг. След като спра водата на котела му отнема около 5мин да започне отново да затопля за отоплението. Да го оставя ли така или да намаля минутите ? Евентуално дали вие бихте ми препоръчали някоя сервизна настройка да променя за по- добра работа на котела и по високо КПД ( топла вода 55 градуса и бвг 52 градуса в момента)
2рото е за секретните вентили на радиаторите. Успях да прочета , но не успях да разбера до край за тях. Имам следния проблем. В всекидневната имам 2 радиатора 2м x0.6 панелни радиатори, които правят стаята баня бързо. Имам три спални които поради факта, че къщата е старо строителство и аз я правя нещо като ново :) се наложи да сложа ниски радиатори( панелни- финансова гледна точка пък и нямах друг избор заради височината на стаите), а именно на по 0.3м височина. В стаите по-бавно се затопля и някак си не е толкова топло при зададената от мен температура от CR 100 управлението, която е например 19 градуса. Това се дължи на не добре сметнати мощности или от факта, че в всекидневната са в излишък и по-бързо се достига желаната температура и евентуално слагане на 0.4м височина панелни радиатори в спалните би ли ми решил проблема ( или евентуално за следващия сезон алуминиеви на 0.3м или 0.4м височина) и дали чрез тези секретни вентили мога да направя нещо ? Мисля да ги сменя със същата дължина и вместо на 0.30м да сложа на 0.40м, дали би се подобрило нещо или трябва направо алуминиеви ?
3тото ми е за разхода на газ. Знам че това е много относително и зависи от не един и два фактора, но все пак да споделя :). Първите дни когато беше малко по-топло, обаче къщата беше "студена" ми изразходваше по около 8-10 m3 газ на денонощие.
При зададен автоматичен режим на дистанционното управление за едно денонощие( вече по-студено навън) ми изгори около 20 m3. Мислех си, че е от режима и пак го сложих на ръчно. Но днес се прибрах от работа и като всеки ден исках да си видя разхода. И на ръчен режим пак в студено време ми е изгорило около 20 m3. Дали това е нормално и ако изключа авоматичното поддържане на температурата за бвг би ли ми намалило разхода.
4то е за бвг. Не съм бил на газ досега и не знам дали е нормално, но като пусна топлата вода ( в баня която е на 3м от котела) трябва да изчакам около 20-30 сек да тръгне топла вода и след това трябва още около 10-20 сек да изчакам да се изредуват топли и студени вълни на водата докато не почне една постоянна температура ( при настройки автоматично загряване на бвг от програматора). Бвг ми е настроена на 50 градуса и не знам дали там е проблема.
Извинявам се ако съм бил досаден с тези въпроси, но бих бил много благодарен , ако някой отдели време и ми помогне с информация.
idealist - специалист
И аз съм със същия котел и управление. Отоплението е настроено на 22,5 градуса денонощно.
Има случаи, в които темп. се настройва и на 24 градуса, но това е до 22.30 часа. Котелът работи само в ръчен режим. В автоматичен режим е настроен само бойлера.
Той се загрява от 14.00 часа до 15.30 часа. Котелът е включен на 01.10.16 г. и работи
непрекъснато. Разходът на газ е между 4 и 7 куб. метра на денонощие.
strelec - специалист
Привет, колега!
Панелните радиатори отдават по-голяма мощност за един и същ размер от колкото алуминиевите, така че не ги сменяй. Ще влошиш нещата.
Подобряване на температурния баланс на помещенията може да постигнеш увеличаване размера и броя на радиаторите в спалните. Друго, което може да направиш е да завиеш секретния кран на радиатора в хола за да намалиш дебита на водата през него, но не по-малко от 1,5 оборота до затворено положение. Съответно да поотвориш другите радиатори. Крановете на входа на радиаторите трябва да са напълно отворени, дори и да си направил грешката да сложиш термовентили.
Успех!
filmatoplo - майстор
Дали след пелетизацията няма да се върне газификацията :?
Мисля от догодина да се отоплявам на Газ (дано да не е грешка), къща 105 кв/м отопляема площ, дървен стъклопакет с вътрешна изолация и външна изолация 8см 20кг/м3
хол-35 кв/м-30 ал. глидера тип 500
2 спални- по 12кв/м по 12 ал. глидера тип 500
кухня- 14 кв/м- 14 ал. глидера тип 500
това е на втория етаж, ана първия етаж:
3 стаи по 12 кв/м- 38 ал. глидера тип 500

насочил съм се към едноконтурен Bosch 2500W 2-14 Kw/h + Bosch Control CT100 в хола, ще го ползвам само за отопление ( без бойлер ), та правилно ли съм се насочил или не?
Имам ли нужда от термоглави на останалите радиатори?
LazarGanev - "Велик майстор"
Правилно си се насочил. Колкото до термоглавите - да, с този котел с мимална мощност 2кВт можеш да сложиш на всичките радиатори
strelec написа:
Привет, колега!
Панелните радиатори отдават по-голяма мощност за един и същ размер от колкото алуминиевите, така че не ги сменяй. Ще влошиш нещата.
Подобряване на температурния баланс на помещенията може да постигнеш увеличаване размера и броя на радиаторите в спалните. Друго, което може да направиш е да завиеш секретния кран на радиатора в хола за да намалиш дебита на водата през него, но не по-малко от 1,5 оборота до затворено положение. Съответно да поотвориш другите радиатори. Крановете на входа на радиаторите трябва да са напълно отворени, дори и да си направил грешката да сложиш термовентили.
Успех!
Благодаря ти за отговора. Ако реша да сложа пак панелни, но на 40см височина вместо сегашните 30см ще увелича мощността на всеки един от радиаторите с около 25%. Мисля, че това евентуално би било достатъчно.
Бих желал и да попитам дали евентуалното увеличаване на мощността, но по-бързото затопляне до зададената от мен температура би ли свалило разхода на газ ( поне според мен е така).
Не съм проверявал колко са затегнати тези секретни вентили, ще ги проверя тези дни. И да направих грешката да сложа навсякъде термовентили заедно с дистанционното управление на котела ( не знам и аз защо ). Със завиването на секретния вентил на холните радиатори бих променил само времето на затопляне на помещението или и друго нещо ? :)
Извинявам се пак ако съм задал много и елементарни за вас въпроси , но тепърва навлизам в тази тематика ( пък и ми се наложи като цяло строителство, ремонти, вик, абе всичко свързано със къща неща да научавам :)
Благодаря предварително.

Тема "Парно на газ - настройки, размери, разход," | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: