Най - вълнуващия въпрос зимно време.
milanss - специалист
Здравейте. Живея в апартамент от 80м2. Жилището не е изолирано, дограмите са ПВЦ. Отопляваме се с печка "Прити"( по спомени около 16-17 киловата) с водна риза, радиатор в хола с 15 глидера и Н60см, радиатор в спалнята 17 глидера и Н60см, радиатор в кухнята където е и печката с 11 глидера(той се включва само когато топлината от излъчването на камината не е достатъчна). Имаме и бойлер със серпентина(Теси GCV6S (L) 8044 30 B11 TSR) който затопляхме първата година от изграждането на системата. Но тъй като не можем с дърва да поддържаме постоянна температура и пречеше на отоплението го изключихме от системата. Не знам колко е КПД на една такава камина, но досега не сме имали недостиг на мощност и в най-студените зими които е имало. Много от нашите съседи минаха тази година на отопление с пелети. И на нас взе да ни омръзва хамалогията от дървата и искаме от следващия отплителен сезон да сме с камина на пелети. Та въпросът ми е колко мощна камина ни е нужна при наличните радиатори и бойлер? Без да преозмеряваме за което често се оплакват хората във форума. От този сайт при делтаТ 50 градуса http://www.termosilikat.com/bg/blog/%D0 ... 81%D1%82-4
или 128W на глидер сметнах обща мощност на радиаторите ни 5504W. Не знам дали е правилно. За бойлера не знам точно колко киловата е нужно за затоплянето му. Желанието ми е да е италианска камина, които са доказано качествени. Спрял съм се на следните модели като киловати които си мисля, че ще са достатъчни. Но моля за вашия съвет.
http://kuoreterm.com/%D0%BA%D0%B0%D0%BC ... 100-touch/

http://shop.multiterm.org/product_info. ... cts_id=549

Благодаря
milanss - специалист
Няма ли наистина някой който може да ми даде съвет, да помогне? Да не би информацията която съм дал да не е достатъчна за преценка?
andy_forresite - майстор
Първата ми харесва повече, но на твое място бих взел алба екоспар минима 12 кв с управление фумис. Струва 2437. Отдава максимално 2 киловата в помещението и 10 към водната риза.
Италианската има доста по-добър вид. Това с работата с некачествени пелети съм го слушал толкова, че вече не го вярвам въобще. Дистанционното ще го ползваш колкото да ти мине мерака и ще забравиш в кое чекмежде си го заврял. С италианската ще си самотният ездач. Не разчитай на подкрепа на някой от форума.
Затова 2400 и ще е същата работа, само дето ще имаш повече останали пари. Даже като ще трошиш лев, доплати за интернет модул да си я палиш откъдето искаш.
Точно за 12-ката няма мнения във форума, но има за 18 и 25-киловатовите. Хората са доволни. Дебатират по параметри какви стойности се гласят, какъв ефект има. А с италианската ще имаш едно бижу в кухнята, което никой не може да настрои...
milanss - специалист
Благодаря ти за отговора. Но целта на темата ми беше не да се обсъжда коя камина е по-добра, а дали тези които съм дал като пример за киловати могат да заместят моята стара печка с водна риза. Понеже на пелетните камини дават КПД около 90% и си мисля, че тези 12-13 киловата ще могат. Но само си мисля. За това исках мнение, съвет. Ако можеш да ми дадеш ще съм благодарен.
andy_forresite - майстор
Ти имаш 8,5 киловата радиатори. Дори с присъединяване на бойлера и 10 кв към водната риза водата ще може да нагрееш водата до 70°.
Камината (екоспар минима) на максимална мощност 24 часа ще ти опука 50 кг пелети х 5,50 пакета са ти 18,50 лева на ден.
Трябва да сложиш термоглави на радиаторите и да оставиш бойлера постоянно присъединен или да добавиш лира в банята, която да оставиш постоянно да е "включена", а за бойлера да направиш автоматика. Било с диференциален термостат, било с трипътен вентил.
Когато затоплиш стаите, глидерите в кухнята ще се изключат (термоглавата ще затвори радиатора и той ще изстине на 90% или дори изцяло). Така ще останат под 7 кв радиатори.
Ако толкова искаш италианската за 5100 поинтересувай се как стои въпросът с настройването, по какво може да "модулира" камината, сервиза, потърси мнения за сервизното обслужване, колко е инсталаторската такса за запуска. По принцип все ще се намери някой мераклия да посети дома ти и да ти вземе 50-100 лева за половин час докато ти настройва нещо по камината. Може да се наложи да се върне 3-4 пъти... трябва да си готов.
milanss - специалист
Тоест киловатите които съм предположил са достатъчни. Относно марката на камината и модела е въпрос на финанси, поддръжка и т.н. Благодаря

Тема "Съвет за киловати на пелетна камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: