Най - вълнуващия въпрос зимно време.
tanciora_gele - специалист
Здравейте,
в предишни постове питах за съвет относно отоплението на две стаи с една печка. Благодаря на всички, които изказаха мнение и дадоха съвети. Схемата работи и то доста добре, ОБАЧЕ ......
Винаги има едно ОБАЧЕ :?
В началото докато се разпали печката /зареждам казанчето с горно горене/ добре гори. В периода когато започнат да се разпалват въглищата и я притворя, защото става голяма жега, започват да излизат едни кълбета дим от печката.
Моля дайте ми съвет на какво се дължи този проблем.
Мисля да смъкна лирите и кюнците, за да ги изчистя. Мисля да поизчистя и самия комин.
Нещо пропускам ли в "поддръжката" на инсталацията ?
lpoik - специалист
Поне качи някаква снимка на печката и кюнците.Казваш,че отначало гори и няма дим.Опитай като се разгори добре не я затваряй напълно,леко да е отворена.Като се затвори напълно образувалите се газове се възпламеняват и се получава нещо като взрив и почва да връща обратно.Почисти си добре и кюнците. :partyman:
iliya_i - майстор
Изображение
Дължи се на това, че не и стига въздух за горенето, защото я зареждаш за горно горене, а отворите за въздуха на печката са долу. Явно това с което зареждаш е много ситно.
Hoвoceлckи - майстор
+1 не стига въздух. При все, че така се "намаляват оборотите" на печките по принцип. Съсед изрева от такъв проблем след смяна на дограмата с PVC. Логиката ми не допускаше подобен развой, та набедих комина. Обаче си беше перфектен. Той си каза, че забелязал, че като отвори прозореца и печката дръпва. Правихме едни отвори в стените ... дълго и за обясняване. Днес пробих дъното на печката и след половин час човека тича да рапортува, че проблемът е решен - при пълно сбиване на печката, не пуши.
Мисля, че трябва да оставяш леко открехнато, да влиза някакво минимално количество въздух :?
nokoniko - специалист
При въглищата има една ГЯВОЛИЯ...Сипи 1-2 кофи вода върху въглищата от където ги гребеш. Те ще поемат водата и утре ден-така както са влажни напълни печката, като най-отгоре постави само няколко сухи бучки, за да се разпали по-бързо. така ще имащ по-качествено изгаряне и няма да пуши....Изпробано е и рабати.
lpoik - специалист
Тази ГЯВОЛИЯ с водата е когато във въглищата има много пепел,но няма нищо общо с пушенето на печката. [-X
iliya_i - майстор
Как да няма нищо общо? Тази снимка на печката я взех от друга тема със същия автор. Отпред на бронзирания стърчащ капак са отворите от които взема въздух за горенето. Да ама проблема е, че този въздух не достига до огъня в достатъчно количество. За това отворена гори - влиза въздух отгоре. Затворена се задушава и пуши.
Горенето е процес на окисление на горивото. Без кислород не става!
nokoniko - специалист
Ползвал съм въглища 5-6 години. От най-скъпите до най-евтините. Единствено когато ги мокрех изгаряха най-добре и имах развиване на най-висока температура. Нека пробва човека....и да сподели. Даже нарочно купувах с повече пепел, защото намокрени горяха перфектно, а сухи проблемите ми бяха абсолютно същите. КОГАТО СА МОКРИ ДОСТЪПА НА КИСЛОРОД Е МНОГО ПО-КАЧЕСТВЕН ПО ЦЕЛИЯ ВЪТРЕШЕН ОБЕМ НА ПЕЧКАТА!!!!
lpoik - специалист
КОГАТО СА МОКРИ ДОСТЪПА НА КИСЛОРОД Е МНОГО ПО-КАЧЕСТВЕН ПО ЦЕЛИЯ ВЪТРЕШЕН ОБЕМ НА ПЕЧКАТА!!!! Така е,но тук проблема е друг,или печката не е уплатнена добре или кюнците и комина са пълни с сажди. :partyman: Колегата да си уплатни хубаво печката и кюнците,ако трябва да изчисти саждите от комина.
nokoniko - специалист
lpoik написа:
КОГАТО СА МОКРИ ДОСТЪПА НА КИСЛОРОД Е МНОГО ПО-КАЧЕСТВЕН ПО ЦЕЛИЯ ВЪТРЕШЕН ОБЕМ НА ПЕЧКАТА!!!! Така е,но тук проблема е друг,или печката не е уплатнена добре или кюнците и комина са пълни с сажди. :partyman: Колегата да си уплатни хубаво печката и кюнците,ако трябва да изчисти саждите от комина.
Съгласен съм, но виждам и друг проблем. От както колегата е писал за проблема преди 2 дни, ние се опитваме да му дадем насоки да си реши проблема, но той не се включва, за да даде по-подробна информация, а не да гадаем и да спорим ..... :? :? :?

Тема "ПЕЧКАТА БЪЛВА КЪЛБЕТА ДИМ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: