Най - вълнуващия въпрос зимно време.
pavkaTRG - напреднал
Здравейте колеги. Нов съм във форума и доста преглеждах, но не можах да намеря тема по моя въпрос та сега ще го задам и се надявам някой да може да ми даде съвет.
Имам къща (площ за отопление 150 кв.метра) и в момента съм сложил на котел Прити ГА 29 кв горелка Б-макс хоум . та според фирма която се занимава с инсталация на горелки и котли този котел не става за тази горелка и за това разхода ми е такъв (в момента е 1,8 тона на месец , като нямам термостат и термоглави- сега ще сложа термоглави). редлагат ми да сложа КОТЕЛ BURNIT WBS-N 30 KW и да си монтирам горелката на него и заедно с термоглавите щял да ми падне разхода на около 900кг на месец 24 часово горене при настйка на термоглавите 20-22градуса.температурата измерена от техника в кюнците беше 400градуса, а той каза че трябва да е максимално 190 градуса
въпросът ми е какво мислите за този котел. ако нещо съм забравил да напиша моля да ме извините не съм толкова компетентен ще го допълня.
топля 6 стаи от 7 +баня+тоалетна без бойлер. къщата е с каратаван и сменена дограма.

благодаря предварително
andy_forresite - майстор
Кофти котел и силна горелка. И двете поотделно не са добри, а в комбинация не става по-добре. Не знам какво да ти кажа. За друга комбинация си.
шоп - майстор
Илюзия е да очакваме 50% икономия на гориво ако сменим само един елемент от една отоплителна система ( в случая котела ) Всички елементи са свързани и за да имаме ефективност трябва да работят оптимално.

Единственият елемент в кавички, който би могъл да икономиса дори над 50% от разхода за гориво е топлоизолация на сградата.
Успехи!
pavkaTRG - напреднал
за смяна на двете няма опция откъм финансова гледна точка. какъв котел тогава да сложа на тази горелка (горя за момента слънчогледови пелети - поповски вземам един биг-бег на 169лв.) :?
pavkaTRG - напреднал
andy_forresite написа:
Кофти котел и силна горелка. И двете поотделно не са добри, а в комбинация не става по-добре. Не знам какво да ти кажа. За друга комбинация си.
Кофти котел за сегашния или този който ми предлагат?
naskov - майстор
Прити и Бърнит имат почти еднаква конструкция и са със сравнително ниско КПД. Разлика може да имат в изолацията и това да допренесе за намаляване на разхода, но не в пъти. Трябва ти нещо с конструкцията на БОШ.
nandrolon - специалист
30 kw котел за 150м2. Прецени дали не е 2 пътимповече от необходимото. Друг е въпросът конкретната горелка за какъв котел е подходяща.
Последна промяна от nandrolon на вт дек 06, 2016 8:27 pm, променено общо 1 път.
andy_forresite - майстор
Сегашния. Имам познат, който е доста доволен от котел Прити, но на дърва и въглища. За пелетна горелка обаче не е добър.
Един котел втора употреба 35-40 киловата ще свърши много добра работа. Не знам какъв обаче.
За този модел Бърнит също не съм чел добри отзиви. Всеки производител си хвали стоката и като четеш ти иде да си вземеш два. Трябва ти не просто мнение, а да отидеш на място и да видиш с очите си как функционира. Ти вече си имаш котел, който не ти върши работа.
Във форума Bobi65 има котел, който ако вземеш същия, ще ти върши чудна работа. Пламъкът е хоризонтален, вдига се нагоре в другия край на котела и прави няколко хода по хоризонтала, след което завива и тръгва по финалната права към комина. Велико описание ... Неговият е чугунен. Ако има стоманена версия ще е по-добре. Влез в темата "ламбда контрол на котел" или "Разход на пелети" (последните страници от нея) и ще го видиш на едни скици. Трябва тунинг за да заработи наистина ефективно. Не са много котлите, които са добри в заводски вид.
pavkaTRG - напреднал
naskov написа:
Прити и Бърнит имат почти еднаква конструкция и са със сравнително ниско КПД. Разлика може да имат в изолацията и това да допренесе за намаляване на разхода, но не в пъти. Трябва ти нещо с конструкцията на БОШ.
Тоя дето ми го предлагат уж го дават с кпд 90%- бил триходов и т.н.
30 kw котел за 150м2. Прецени далк не е 2 пътимповече от необходимото. Друг е въпросът конкретната горелка за какъв котел е подходяща.
Какъв котел пасва на тази горелка?
nandrolon - специалист
Колега извини ме за спама в темата ти.

До скоро масово ми предлагаха котел Бош с тяхна горелка. Полска била. Тук във форума за котела е писано много ,но за горелката не съм срещал още нищо.

Някой с впечатления?

Тема "Котел + горелка малко помощ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: