Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Здравейте колеги фенове на слънчевата енергия.

Подготвям елементите за сглобяване на евтин слънчев колектор за затоляне на вода. В америка тези панели са предпочитени за самостоятелна направа. Пресметнал съм всичко да е максимално евтино и лесно за намиране на българският пазар, но зациклих с един елемент.

За да имаме добро КПД трябва максимален контакт между абсорбера и тръбната система. Американците използват силикон, като тяхната мантра е, че силикона е вещество с по-добър коефициент на топлопроводимост в сравнение с въздуха. Това е така, но мен това не ме устройва. Все си мисля, че има евтино вешество, с добър коефициент на топлопроводимост което да се нанася и лесно. Термопастата за процесори е идеална, но разфасовките са и малки, а цените високи. Може би съществуват някакви пасти или ал. пудри които ще вършат работа, но не се сещам за такива. Моля за помощ и идеи.

Системата е подобна като на снимките.

След като сглобя и тествам системата ще споделя със снимки резултатите.
Поздрави!

Прикачен файл

PEXCol5.jpg
PEXCol5.jpg (63.67 KиБ) Видяна 2094 пъти

Прикачен файл

OV5.jpg
OV5.jpg (15.83 KиБ) Видяна 2094 пъти

Прикачен файл

IMG_7044.JPG
IMG_7044.JPG (33.44 KиБ) Видяна 2094 пъти

Прикачен файл

IMG_7042.JPG
IMG_7042.JPG (78.42 KиБ) Видяна 2094 пъти
Virtex - майстор
Викиват са добър избор (както каза колегата по-горе)

Не знам каква площ ще ти трябва, но по принцип ако се приложи достатъчен натиск между елементите не трябва много паста. Бях си взел такава от викивата за едни светодиоди с идеята, че ще се изразходва много за светодиоди, но се оказа, че е доста икономична при правилна употреба. Също така разфасовките сравнително големи, поне от опита, които имам с термопасти за процесори/видеокарти.
шоп - майстор
Това е добър избор :)
Щом за процесори върши работа би трябвало и за моите цели да стане. 50 грамовата за около 3-3,30 май е в кутия. То едва ли се продават във формата на туба за силикон. Ще мисля за начин за нанасяне...може би с четка... :?
шоп - майстор
а ако се сложи алуминиева пудра дали ще подобри топлопроводимостта?
lz2skt - специалист
Със сигурност,но с течение на времето и температурите ще и се загубят свойствата .По-добре ламаринки и оловен припой...мислил съм и с чисто олово за по -евтино,но не знам дали ще стане...аз почнах подобен ,но с бронзови тръбички от някакъв топлообменник...само ,че с медни колена за двойният меандър...мъчих да поя с твърд припой със специална пропанова горелка,но не се получава много добре...иска си ацетиленова и съм изместил проекта в бъдеще....или ще се мъча с мек припой.Имам материал за 2 колектора ...единят мислех меандър,другият лира....
gnt69 - майстор
Медните тръби бая дебели ми се виждат дали ще се стопли водата.
lz2skt - специалист
Но сериозно се замислям дали да не се откажа и си купя 2 турски алуминиеви,защото си е доста играчката и цяло стъкло ако купуваш и останалите неща -профили за гипсокатрон,силикон,припой,флюс,колена ,накрайници с резба и т.н.Имам място за да сложа до двете ми туркини още 2.Подариха ми 100л неръж.бойлер и имам още няколко поцинковани 80л елпромски в добро състояние,2 медни серпентини на фланци и мисля да надграждам системата.4 колектора...като зимата ще топлят 200л бойлер,а лятото ще включвам и 100л като му сложа неръж.серпентина или някой от 80л с м.серпентина.Зимата малкият бойлер ще служи като отвръща студената вода от водопровода на стайна и ще захранва 200л на ст.вход.Шопе ,нещо да ме посъветваш ?
шоп - майстор
Турските алуминиеви са си класика и за парите си са си много добре. Обаче мен ме сърбят ръцете. Имам горелка с високотемператърна газ и всякакви припои и запояването не ми е проблем. Американците вместо стъкло слагат поликарбонат както ние правим колекторите от бирени кутийки.

Иначе зимата колкото и слабо да е подгряването все си е + когато хладката вода се явява вход за допълнително подгряване с ток или парно.
шоп - майстор
gnt69 написа:
Медните тръби бая дебели ми се виждат дали ще се стопли водата.
От посочените от мен снимки, само една снимка е с медна тръба. Другите са с тръба за водно подово17х2мм
Този модел следвам и аз.

Ето тук:http://www.builditsolar.com/Experimenta ... lTests.htm
можете да видите резултатите от тестове между два еднакви колектора с медни тръби и с евтината пласмасова тръба.

Ако мога да синтезирам резултатите от теста, колектора с пласмасова тръба е само 16% по-малко ефективен, но в пъти по-евтин и лесен за изработка.

Тема "Термопаста за самоделен соларен колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: