• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
emilvtc - специалист
Предстои ми да прекарам тръбите за конвекторите и не знам как да прекарам тръбите за конденза. Би трябвало да са под наклон, но как се постига това?

На бетонната плоча(с кривини и наклони до 2см ) ще има фибран 4см. В него ще се изреже канал за тръбите за конвекторите. От горе ще има найлон, армираща мрежа и навити тръби за подовото. Всичко това се запечатва със замазка.

Как е правилно да се направи инсталацията?
romanpm - майстор
Примерно с воден нивелир :? Пълниш прозрачно мъркуче с вода като двата края са в началото и края на бъдещата тръба .Маркираш нивото на водата и сваляш на изхода със сантиметър , два и ето ти линия с наклон :)
шоп - майстор
romanpm + 1 към твоето мнение. Това е най-точният метод.
Преди да положиш замазката пак направи проверка като сипеш вода в мястото където ще е конвектора и проследи оттичането. Все едно монтираш олук....
Весели празници!
emilvtc - специалист
Въпроса ми е по-скоро за трасето на кондензната тръба. Със сигурност тя не може да е успордна на дугите тръби на конвектора. Трябва да започне в горния край на замазката и да завърши под нея -вероятно някъде във фибрана или на бетонната плоча. Трябва да НЕ се преплита с тръбите на подовото и същевременно да е добре укрепена по цялата си дължина. (нямам очаквания замазкаджиите да внимават. за да не я сритат или настъпят и нивелацията да отиде по дяволите)

Някой може ли да качи снимка или линк към видео, на които да е видно подобно изпълнение?
шоп - майстор
emilvtc, направо не разбирам въпросите Ви.

Кой ще положи тази кондензна тръба?
-Вие лично?
-майстора на отоплителната система?
-майстора на замазката?

Ако спазите условието входа на кондензната тръба да е по-високо от изхода на кондензната тръба ще имате оттичане на конденза. Не е проблем на места да направи "корем" и да премине под или над захранващите отоплителни тръби. Макар, че това аз не го харесвам и не го препоръчвам.

Фиксирането на кондензната тръба преди полагането на замазка може да стане или с вароциментно полагане на майки фиксиращи тръбата или с монтажна пяна. Замазкаджията в този случай трабва да се следи да не настъпва тръбата.
emilvtc - специалист
Решил съм сам да положа фибрана, тръбите за конвекторите, найлона, армиращата мрежа(дюбелирана през найлона и фибрана за плочата) и тръбите за подовото. Изчетох ръководствата за проекторане на подово на Рехау и Овентроп, изгледах и доста видеа по темата и не виждам нищо в тях, което да не мога да направя сам.

Единствено не видях прекарването на кондензната (дренажна) тръба. За това ми е и питането. Много би ми помогнала снимка за това...

За да има пилно източане цялата тръба трябва да е с равномерен наклон. та не се сещам как да постигна това. Вероятно трябва да я прекарам по периметура на стаята (до стените), където няма тръби от подовото... Знам ли...

За подовото - еднакви по дължина кръгове по 60метра със стъпка на полагане 12 и 15 см. Тръба на Овентроп - Коперт 16мм.

За конвекторите тръба с АЛ вложка 20мм поставена в гуфре 25 мм. ще са прекарани по най-краткия път (изрязан във фибрана) с възможно най големи радиуси на огъване, за да може тръбата да се "подменя" някога при нужда

Дренажа може да е от парчета останали от подовото.
emilvtc - специалист
Започнах с монтажа. Поставих фибран на пода и окрайчих стените пак с фибран, но с 10мм дебелина. (Реших да го направя така, защото "лентата" за окрайчване струва 4 пъти повече от 10 милиметровия фибран.)

Изрязах с електрожена каналите за тръбите за конвекторите във фибрана, като тръбите ги положих с възможно най-големите радиуси на огъване (радиус над 1.5м). Тръбата с гофрето е изцяло във фибрана и отгоре са на равно.

Върху фибрана ще сложа найлон, върйу него заварена мрежа ф4,, със стъпка 200мм и отгоре тръбите за подовото

И така вече стигнах до кондензната линия, за която още нямам идея как да прекарам.
Дайте някакъв акъл с какво и как да прекарам кондензната линия за конвекторите?
(Постановката се вижда от снимките...)

Прикачен файл

IMG_20170219_144019.jpg

Прикачен файл

IMG_20170219_185107.jpg
Zoro5 - специалист
emilvtc написа:
...За да има пилно източане цялата тръба трябва да е с равномерен наклон. та не се сещам как да постигна това....
Абсолютно излишно условие с което само си създаваш усложнения без нужда! Това не е открит канал за да прелее, нито пък е канализация по която да се "прибутват" твърди отпадъци. При тръбата с вода си важат правилата на скачените съдове. Достатъчно условие е по трасето да няма никаде по-висока точка от входа. Това ,че някъде ще се задържа вода няма да е проблем - става си като водна тапа , която в много случаи всъщност е полезна - например пречи по тръбата да навлизат разни гадове и т.н.
Прекарай си тръбата както другите ,само спази нивата, равномерен наклон не е нужен. Желателно е входа да е възможно по-нависоко, за да създава по-голям напор.
emilvtc - специалист
Zoro5, благодаря за отговора.
Мисля да резна канал във фибрана и за кондензната линия. Така ще мога да получа и нещо като термоизолация на тръбата.
radius - майстор
И защо и е термоизолация?
Не знам как се прави , но тези водни джобове са предпоставка за развитие на гадости и запушване. Става едно като лига отвътре и се запушва.
Ако е къща, бих ги изкарал навън и там под изолацията - във водостока.
  • 1
  • 2

Тема "Кондензна тръба за конвектор" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: