• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
georgiev.boyko - напреднал
Здравейте и честита нова 2017 година!!!

Искам да Ви поморя отново за съвет, че ще се побъркам до четвъртък когато дойде инсталатора на системата.
Последните 15 дни направо ми скъсиха живота а инстаратора си измива ръците, че горелката работи нормално а той няма време да се занимава със системата ми. Като цяло проблема беше, че котрето вдига 80 градуса а по системата не отива нищо.

Както и да е преди 3 дни преправих нещата и в момента да кажем, че нещата се оправиха по системата има топлина макар и далеч, от тази, която очаквах, но все пак има циркулация. Надявах се с настройките да се оправят нещата но дотогава.....

Мисля, че в момента имам 2 проблема:

Преди 2 дни заредих бункера със иглолисни пелети на Тория запалих горелката и реших, че всичко е наред. Не следващия ден нещата изглеждаха леко казано страшно поне за мен :shock:

Изображение

Настройките, които имам са:

P3 - 8.4, 45, 46
P2 - 4.5, 45, 43

До P1 не е падало така или иначе

Тези настройки ги видях някъде във форума за иглолисни пелети.

След тази гледка промених въздуха и то на 51% но след 2 часа положението беше същото.

Като отворя вратата на котела един пушък едно чудо все едно изобщо въздух няма. На дисплея вентиратора показва 800-900 оборота.

Не знам дали може да са се запушили отворите някак си? Сега съм я изгасил и след час ще я извадя почистя и отново опитам.

Втория ми проблем е със подаването на пелети.
Тъй като горелката ми е инсталирана от представителя на Грейко не бях гледал и мерил подаване и т.н.

Днес седнах да видя и ето резултата.

Шнека е под ъгъл 55 градуса или поне толкова ми го дава като го измервам със програмата на телефона.
Не знам колко подава за час защото горелката работеше, но на P3 за 6 минути подаде 400гр. което е 2.4 кг а то е далече от 30кв които очаквам на Р3 :-D

Не знам сега ще меря и подаването без работеща горелка да видя какво става.

Не знам дали е възможно от пеплта в пелетите да се е запълнил отвора на шнека и пелетите постъпващи в него да са малко.

Ще се радвам на всякакви съвети за помощ.
gnt69 - майстор
Странно, щом пуши комина не ти е наред. Иначе въдуха като проценти трябва да ти стигне за изгаряне на 4 килограма не са 2.400 защото трябва да умножиш по 10. Като изгаси разхлаби отпред капачето което е пред горелката и го отвори, после отиди в настройки на тест вентилатор дай на 100% и почисти пепелака който се е събрал под горивната камера, може да е много и да е запушил отворите за въздух. Моята горелка е от старите и няма обороти а само % въздух. Някой с нова ако има да сподели на 50% колко оборота върти. Според това което се вижда по снимките не изгарят пелетите поради липса на въздух. Но 50% са напълно достатъчни за 4 кила палети на час. :partyman:
Друго за което се сещам колко е първоначалната доза.
VLADO66 - майстор
Според мен дозите са ти големи и новите пелети избутват неизгорели пелети в пепелника. Направи на Р 3 7.5сек. през 50 сек. вентилатора го остави така или намали на 48% На Р2 3.8/50/46
bai_bradyra - специалист
ЧНГ! Виж този линка: http://dox.bg/files/dw?a=f7d008b366 . Направил съм едно екселско файлче с дозите според дебита на шнека. При теб дава 4 кг. на час (х10) на P3, но най-точно ще стане , ако измериш дебита на шнека за 6 мин и умножиш по 10 и получената стойност въведеш в таблицата. Леко закръгли нагоре без да пипаш въздух и цикъл засега. Виж как ще се държи горелката . Вярваме :? в данните за калоричността на пелетите дадени от производителя, но ориентировъчно може да се експериментира с леко движение нагоре надолу. При мен помпата вкл. на 60 градуса. Водата съм дал на 69 градуса и не я достига, а си минава по трите степени. Направи, каквото ти предложи gnt, но имай предвид, че се развива само едното болтче- отдясно като гледаш срещу горелката и отместващ пластинката, ако опиташ да развиваш другия болт го късаш. Това е за работата на горелката, щом не отива достатъчно топло към радиаторите виж дали не ти е отворена клапата за третия ход ( с кривото железце :lol: ) или долу до пепелника да не са ти отворени клапите за почистване- двете кръгли ламаринки.
Последна промяна от bai_bradyra на нед яну 01, 2017 7:52 pm, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
Само горелката ли е Грейко или и котела?
georgiev.boyko - напреднал
Благодаря за съветите.

Сега измерих и шнека подава 1850 грама за 6 минути или 18.5 кг на час.

Използвах една таблица взета от темата за разход да изчисля нещата, но нещо май не смятам правилно.

Грейкото е 30 ка и затова задавам тази стойност при колоната за мощностите после 20 и 10, но така се получава 16 секунди зареждане за p3.

Незнам къде бъркам ще опитам след малко със стойностите по-горе :razz:
andro440 - майстор
всичко в настройките е относително и конкретно ,престани с таблиците и примерните настройки. на някой друг ,също всичко зависи и от наклона на шнека в бункера ,нагласи го така ,че да пуска по една шепа пелети на цикъл -а цикъла първоначално през 50 сек ,,,след това доизчисти времената ,докато ти хареса огъня .Имай в предвид ,че горелката трябва да гори без звук ,подобен на газова пърлячка - а тихо и без пушек-Успех
georgiev.boyko написа:
И двете са Грейко
bai_bradyra - специалист
Струва ми се , че нещо бъркаш. Казваш , че на P3 ти дава 4 кг. на час, но при общия дебит на шнека 18 кг. за час трябва на подаването на P3 да ти е от порядъка на 7 кг. и отгоре ( 80 цикъла за час х 17.65 сек. подаване х 0.0056 гр. на цикъл). Повтори измерването за дебита на шнека за час- може би ще е от порядъка на 35 -40 кг. на час, може и да греша, още избистрям от снощи , а и подкарах наново :lol: Даже може да направиш няколко контролни измервания на дебита и да вземеш средна стойност.
Последна промяна от bai_bradyra на нед яну 01, 2017 8:19 pm, променено общо 1 път.
bai_bradyra - специалист
andro440 написа:
всичко в настройките е относително и конкретно ,престани с таблиците и примерните настройки. на някой друг ,също всичко зависи и от наклона на шнека в бункера ,нагласи го така ,че да пуска по една шепа пелети на цикъл -а цикъла първоначално през 50 сек ,,,след това доизчисти времената ,докато ти хареса огъня .Имай в предвид ,че горелката трябва да гори без звук ,подобен на газова пърлячка - а тихо и без пушек-Успех
georgiev.boyko написа:
И двете са Грейко
Точно от наклона на шнека зависи подаването за 1 час, което задаваме, останалото е чиста математика за постигане на желаните мощности и пак повтарям е относително, защото зависи от калоричността на пелетите ( производителя винаги дава по-високи стойности), кпд на системата , тяга на комин и доста други фактори, но за улесняване на процеса на работа и финно донагласяне след това става.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13

Тема "Пелетите не изгарят, но защо" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: