Най - вълнуващия въпрос зимно време.
burd - специалист
Привет,
Сондирам мнения.
Имам да довършвам отоплителната инсталация на вилата. Ако се бях разчел по рано можеше сега да имам котел и поне на подовото да бачкам,но селя ви...
За следващата зима мисля да довърша отоплението. Почти 80кв, 2 етажа. 2 радиатора 60х200, 3бр. 60х120, 2 лири и бойлер към 500л заради солара за старт.
Така, имам доста дърва, та котела да е комбиниран.
Дефро уни е цифра. Не,че не мога да горелка да си взема, но сега МОЛЯ за сравнение на самите котли. Идеята е да се купи добра база, горелка и буфер може и по-добре натам.

Какво мислите за този Видариус? Ще трябва кутия и на нея врата за горелката.Чвта за турболатори и т.н.

https://m.olx.bg/ad/kotel-na-tvardo-gor ... ewActive=1

Този е само примерен. Искам да го ползвам и на дърва и на пелети и на каквото има. Комина ми 20х25см.

Весели празници на всички
Грейко Експерт 20 и 500 л. буфер + контролерче за буферен съд + http://www.redsun.bg/bezjichen-wifi-int ... -bboil-rf/.
speka_rs - майстор
Още един глас за комбинирано Грейко.
burd - специалист
А защо ?
Нямам против да е проста система за старт.
Видариус и Атмос са от старата школа.
Системата ще има и включено подово, стайни термостати и управление по външна температура. Готиното е ,че котелното ми е 30 кв.м. , та има място за всичко.
Просто питам за причините защо един котел пред друг
Колко живот ти остава, та мислиш за вечен котел? Вечен и с ниско КПД.
Старата песен, на нов глас. Такава е и темата ти. С нищо не е по различен казуса.
Щом е вила, интернет ключ и туй то. Кеф ти дето препоръчах, може и Натурела смарт.
Тищо ново под слънцето, та да си заслужава обсъждането. Не е и проблем за решаване.
burd - специалист
Ясно,ще е Грейко .
Само да питам,понеже тия в наше село са мега зле- колко връщаща вода- 55гр ли ?
Останалото ми е ясно и ще стане във времето. Според нашия представител буфер и стаен не ми треа... Във времето ще имам въпроси. Например- кой е най читави им представител и останалите джаджи от къде. Не ща някой дървар да дойде и направи мазаляка...

За видариус питах,че има много теми. Явно причината е наследството на котлитее, не високото кпд и лесното преправяне. Ще е Грейко, но не от местните представители
speka_rs - майстор
Ако ще се ползва от време на време пак не бих избягал от стайния термостат със интернет уравление. Защото преди 2-3 седмици на един приятел със Bisolid се наложи да му размразява ме инсталацията, заради замръзнал радиатор и разширителен съд. Така че за такива места силно пропоръчвам да има по голям бункер и да може от време на време котела да пали да подържа нещо малко над 0 градуса в къщата.
Понеже спомена буфер, та и аз подкарах.
За вила не ти трябва, освен ако няма да се обитава по няколко седмици постоянно и през зимата. Инак излишен харч.
Трябва ти котел с горелка, бункер с пелети, ток и интернет (иначе пристигаш по рано да палиш котела или ти трият сол на главата).
Щях да забравя трипътен вентил за котела. На 60 градуса е добре, при тези инцидентни условия.
За по дълго обитание и ползване на пелетарника може и на доста по ниски градуси.
Точно днес установих, че при 37 грядуса котелна вода, не прави конденз.
Със здраве да си ползвате топлата вила и много весели Коледи!

Даже и без интернет може да се избегне замръзването.
Ползваш часовия график на Грейкото. Примерно да работи по час на ден. Термоглавите на снежинка или малко повече и готово.
Голям бункер и наглеждане на 2-3 седмици.
Лампата на стълбището да свети, а на портата снимка на зло куче.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на пон дек 24, 2018 10:48 pm, променено общо 1 път.
burd - специалист
Ми ще се ползва зимата през уикенда основно. Сега не мога,че е студено.идеята е,че имам доста дърва и не ми пречи да го захранвам,докато съм там. Ясно е,че видариуса е ретро, но е вечен. Ще е Грейко най вероятно, че дефрото е лев. За вила е даже много лев. Идеята е, зимата докато ме няма да държи някаква температура от подовото на 30гр и като отида да разгърми яко.днес ходих и няма такъв студ. Вътре е колкото навън. Интернет управление си трябва ,поне сигнал на Джо ЕС ем-а има.

Искам да избера оптималния котел. Харесвам простите неща и не са ми в задника ръцете, а имам и заварчик под ръка.

П.п.колко е на видариуса кпд-то и може ли едновременно дърва и пелети да гори,че е 1500лв под Грейко ?
burd - специалист
пон дек 24, 2018 10:41 pmТрифон П.Трифонов написа:
Понеже спомена буфер, та и аз подкарах.
За вила не ти трябва, освен ако няма да се обитава по няколко седмици постоянно и през зимата. Инак излишен харч.
Трябва ти котел с горелка, бункер с пелети, ток и интернет (иначе пристигаш по рано да палиш котела или ти трият сол на главата).
Щях да забравя трипътен вентил за котела. На 60 градуса е добре, при тези инцидентни условия.
За по дълго обитание и ползване на пелетарника може и на доста по ниски градуси.
Точно днес установих, че при 37 грядуса котелна вода, не прави конденз.
Със здраве да си ползвате топлата вила и много весели Коледи!
Аз за това и питам за чугуна- ламарината се е пробила за 2 сезона, ако се кара така. Сега говорих с един пич- кара някакъв стар руски чугун 6та зима на 35гр с пелетни горелка...

Тема "Видариус, Дефро или Грейко ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: