• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Атанас Янев 2 - напреднал
Здравейте!
Наскоро закупих къща с изцяло изградена парна инсталация с котелно на нафта VIADRUS и горелка Lamborghini ECO 5 N.

Още при първото пускане се появи проблем - тръбата за изходящите газове не беше свързана добре с коминното тяло и върна целият дим в котелното помещение. Веднага извиках хора, които почистиха комина и измазахме около тръбата. Къщата е на 4 етажа, от котелното до билото на комина пътя е приблизително 12 метра.

При повторното пускане котелното учудващо бързо вдигна зададените 60 градуса. За жалост след 15 минути се наложи да подгрее отново, но не успя да запали - чува се нещо като давене, редува режими на подгряване на нафтата с опит за запалване. След 3-4 минути в опити машината се изключва сама. След около 30-40 минути мога да я запаля отново, като отново се повтаря същото - загрява, но не може да подгрее повторно и се самоизключва.

Веднага се обадих във фирмата, която е инсталирала котелното преди години. От там се сетиха за къщата и проблема - според тях комина няма тяга, съответно в камерата няма въздух и не може да запали повторно. Към момента мислят решение, но са много натоварени и изрично ме предупредиха, че няма да могат да съдействат бързо. За съжаление не мога да чакам, тъй като съм с малки деца.

Приятел ми спомена, че може да се сложи вентилатор за нагнетяване на газовете веднага след котелът. За съжаление не мога да намеря друга информация или фирма, която може да го направи.

За сега съм изключил проблеми със системата - водата циркулира нормално, помпата върти без проблем, дебита е нормален. Механично спирах нафтата - изключва по съвсем различен начин, изключвам проблем с нафта или филтър.

Моля за съвет какво да направя и към кой да се обърна. От Варна съм.
Спорен ден на всички! :partyman:
чет мар 11, 2021 11:27 ampreslav написа:
https://www.manualslib.com/manual/17724 ... =24#manual
https://www.manualslib.com/products/Lam ... 74095.html
Благодаря за линковете. За съжаление не индикира с код за грешка - редува мигаща оранжева със зелена светлина, след което гасне с постоянно светеща в червено лампа.
preslav - майстор
чет мар 11, 2021 11:59 amАтанас Янев 2 написа:
чет мар 11, 2021 11:27 ampreslav написа:
https://www.manualslib.com/manual/17724 ... =24#manual
https://www.manualslib.com/products/Lam ... 74095.html
Благодаря за линковете. За съжаление не индикира с код за грешка - редува мигаща оранжева със зелена светлина, след което гасне с постоянно светеща в червено лампа.
В линковете има картинки с неща, които можеш да провериш сам, а не да чакаш някой да идва и да направи същото.
чет мар 11, 2021 12:13 pmpreslav написа:
В линковете има картинки с неща, които можеш да провериш сам, а не да чакаш някой да идва и да направи същото.
За съжаление направих безрезултатно всичко, което можах сам. Не бих си позволил да отворя подобна инсталация - нямам опит и не ми се рискува. С удоволствие бих си платил някой да диагностицира и отстрани проблема.
filmatoplo - майстор
Много са нещата от които може да е -дюза,фотоклетка,запалка.
preslav - майстор
Гледайки това видео не съм сигурен, че някой може да направи настройките на горелката на око. Ако ти дойде специалист без необходимото оборудване можеш спокойно да го отпратиш.
Това, което каза в началото, че горелката много бързо е достигнала зададените градуси и е изключила ме навежда на мисълта, че още от самото начало може да не е подбрана правилната дюза и от там да ти идват всичките проблеми.
За съжаление не мога да помогна с повече информация, не мога и да те насоча към правилния специалист - евентуално търси кой е вносителя, какво той ще ти препоръча и т.н. Нещо никак не ми се вярва на приказките за претоварените от работа майстори, по-скоро не знаят как да се справят с проблема и се опитват да те мотаят.
filmatoplo, благодаря за мнението. Имате ли представа кой от или около Варна може да ми помогне с диагностиката?

preslav, за буквано минути достигна 60 градуса. Тръбата за изходящи газове е с голямо Ф, предполагам е 35, тресеше се от изходящите газове и загря прилично много. Снощи пробвах (на студено пали и работи без никакъв проблем) да държа 75 градуса - закова ги за под 10 минути при температура на водата първоначално около 10 градуса. Първото подгряване се наложи след около 15 минути циркулация.

Днес посетих няколко фирми за ОВК във Варна - чуят ли нафта и направо настръхват, никой не може да ми съдейства. Не дават и контакт на някой, който може да помогне...

Силно се надявам от фирмата да не ме моткат и действително да са претоварени...
Меко казано съм отчаян :cry: :partyman:
Докато се отстрани проблема по горелката, защо междувременно не почистиш У филтъра, който обикновено е на студената вода, преди помпата.
Пишеш, че циркулацията е нормална, но как го прецени това?
Antonii - майстор
За съжаление, специалистите в БГ които могат да настроят нафтова горелка като света, сигурно се броят на пръстите на двете ръце.
Лошото е, че това сте го разбрали от личен опит.
Незнам конкретната горелка каква и е конструкцията, но тези които съм виждал са били с допълнителен вентилатор, който осигурява въздуха необходим за горенето, било то от помещението, било то от вън.
По този ред на мисли е възможно да недостига свеж въздух при повторното палене, ако помещението е прекалено херметично и горелката взема въздух от него.
  • 1
  • 2

Тема "Котел на нафта VIADRUS не може да запали (лоша тяга на комина)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: