Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Moni83 - специалист
Здравей те нов съм в този форум търсих подобна тена но не намерих и затова отворих нова ако има подобна моя носочете ме
kalin72 - майстор
Айде сега отначало...какво гориш, какъв е проблема, колко е разхода, за какво помещение, с какъв комин, изолация, и ала бала такива малки подробности...
jabata - специалист
Ами като има проблем с горенето, и харчи много не го пали, и карай на ток с елекрическа печка. След 3 месеца, ще установиш че всъщност не е толкова лошо :-D
Извинявам се, но на такъв въпрос, такъв отговор се дава.
Нито даваш пояснения, какво гориш, колко е разхода, какво отопляваш, има ли изолация, комина какъв е, и т.н. Или това за тебе са незначителни подробности. Само за инфо, да ти кажа че Дакон Дор е котел който е много капризен към комина и неговата тяга, в същото време обаче е и много ефективен.
andy_forresite - майстор
С пет тона за неизолирана двуетажна къща 200 кв.м. РЗП си в норми. Тоест къща 10 на 10 метра на два етажа с 5 т донбаски от 01.10.2016 до 31.03.2017 г. С почивки разбира се. Октомври си е топъл, ноември не е толкова страшен ... март също може с часове без да гори. Примерно през нощта.
При теб колко въглища изгарят на ден в момента и какво топлиш?
На дърва не вдига градуси и вървят по много. Трябва да го зареждаш много по-често. По моя край казват "затва по-добре на кюмурец", като имат предвид руските от областта Донбас, не брикет.
lz2skt - специалист
При Дакон,Бош,Юнкерс,Будерус подобните котли съм забелязвал,че повечето им собственици се оплакват ,че котлите им пушат при отваряне на вратичката за зареждане.Малко от тях знаят,че вътре в бункера има заварени едни винкели.Тяхната цел е да евакуират част от газовете,които се събират под капака.Почти никой не ги чисти заедно с отворите за вторичен въздух......към котела си има чистачка завършваща с едно малко триъгълниче.Може и допълнително към бункера,да се прикрепят към стените 2 тръбички да помагат за отвеждането на газовете.Отделно трябва да се позадържи малко капака и тогава да се отваря напълно.Относно разхода...Има ли в котела турболатор на 2 ход ?Трябват подробности......
Moni83 - специалист
1.така кумина е нов отбора е 180мм
2.въглища алтай
3.къщата е на 1 етаж 70квадрата 2 стай по 16кв там съм с алуминиеви радиатори
един хол с кухня 30 квадрата с подово
боилер 80л със серпентина и баня 5 глидера
4.изолация дограма таваните са с картон и вата
5.ПРОБЛЕМА Е ЧЕ КАТО СЕ РАЗГОРИ КОТЕЛА И ТЕРМОСТАТА ПУСНЕ КЛАПАТА НА ВЪЗДУХА И ОГАНЯ ПОНАМАЛИ И СЛЕД ЧАС НЕКАДЕ
КАТО ОТВОРЯ ОТСТРАНИ ОТВОРИТЕ ЗА ВЪЗДУХ ВМЕСТО ДА ГОРИ НЕ ГОРИ А Е ЗАПОЧНАЛИ ДА ГОРИ В БУНКЕРА ЗА ВЪГЛИЩА
ОТ ДОЛУ СЪМ ОСТАВИЛ КЛАПАТА ДА НЕ СЕ ЗАТВАРЯ ДО КРАЙ СЕКАК СИ САМ ПРОБВАЛ И ПРОМЯНА НЯНА
6.И РАСХОДА ЗА 5 ДНИ 160кг
lz2skt - специалист
Тези страничните отвори са за третичен въздух и те трябва да са отворени много малко постоянно...да кажем колкото през просвета да се мушне химикалка.Въздуха, който влиза от там служи да доизгорят летящите газове и да се получи по-пълноценно горене и от тях не се регулира горенето напълно ,а само в завършващата му фаза.
lz2skt - специалист
Ако правилно ти е поставен механичният терморегулатор и регулиран с падането и дигането на температурата той би трябвало да регулира горенето.Почисти си котела (трябва да се чисти на 1 седмица желателно)Регулирай си терморегулатора.Има си упътване за тези котли в нета и предполагаем разход на 24 кв котел ориентировачно.Кой ти монтира котела и прави настройките на механичният терморегулатор ?
Последна промяна от lz2skt на ср яну 04, 2017 8:19 pm, променено общо 1 път.
Moni83 - специалист
Аз съм монтирал котела имам голяма птедстава с мантажа с термостата но със регулирането не.до настроиката на термостата е настроен според мен добре на 60г съм го оставил и на толкова пада капака
Държи ги за около час и почва да пада темтературата към 50 вратичката е леко отворена но като погледна от страни огън няма отварам капака на шахтата и там е започнало гореното
Колкото до чистенето на котела на седница го чиста точно на 1 януари съм го почистин най асновно и так същото
andy_forresite - майстор
Я виж уплътнението на капака дето сипваш въглищата дали е здраво. Също там на мястото на лягане се чисти старателно, за да прилепне капака. Определено дърпа въздух от там щом гори в бункера.
То не трябва да има огън през цялото време. Съдя по домбаските. Едно мъничко пламъче и другото е ЖАР, която дава топлото към ризата.
Слабички въглища гориш. За този разход с два радиатора и подово...

Тема "Дакон дор 24 проблем с горенето и голям разход" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: