• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lo6o - помощник
Здравейте, имам проблем с конвектора който си закупих днес... Никой не ме беше усведомил че трабите трябва да са с по голям дебит, та мойте са си ф16 вкопани в замаската :( Та проблема ми е че без вентилатор конвектора не работи добре, отваря входа загрява питата за около 30 секунди и когато на изхода доиде по топличка вода затваря входа за питата и водата цирколира през Н образния вентил. На какво ли положение не въртях термо реголаторчето и все така става дори пробвах да е в режим на охлаждане...
А когато вентилатора е включен на 1, охлажда питата много бързо на изхода излиза студена вода и вентила не спира водата към питата, но прави само вятар сравнително хладен :(
Не знам дали ще се оправи с по мощтна водна помпа? и не знам как да сметна каква помпа ми трябва. ( имам и други радиатори)
Няма да разбивам стаята да прекарвам нови траби та остават тези ф16.
Надявам се някой да ми даде съвет как да го оправя.

п.с. Ако има значение конвектора е 6.7 kW има и снимки прикачени на вентила и контролера.

Прикачен файл

термо.jpg
термо.jpg (36.39 KиБ) Видяна 2252 пъти

Прикачен файл

кран.jpg
кран.jpg (51.9 KиБ) Видяна 2252 пъти
zdravcho - специалист
трЪби, циркУлира, регУлатор

Проблема добре, ама дай по-подробна информация за системата - колко радиатора са, как са свързани, t° на входящата вода, параметри на помпата която върти водата и т.н.
6osi6 - майстор
lo6o, за топал вятар цирколацията през трабите на конвектора трябва да е наи малко 100 литри за час. Овеличи цирколацията на помпата и си ти.
nilro - специалист
Аз съм си сложил разрешителен термостат монтиран на тръбичка от питата.Включва тока към вентилатора на около 45 градуса и го спира под 40.-10 лева.Но тръбите са ми ф25 ПП и помпата е на максималната степен.Смесителен вентил и терморегулатор нямам.
lo6o - помощник
zdravcho написа:
трЪби, циркУлира, регУлатор

Проблема добре, ама дай по-подробна информация за системата - колко радиатора са, как са свързани, t° на входящата вода, параметри на помпата която върти водата и т.н.
Радиаторите са 8 (общо 100 глидера/ ребра на H60) и 5 лири за баня.
Свързани са с по 2 траби ф16 (вход изход към разпределителите)
Котела гори средно на 60° в по студените дни и на 85°.
От помпа не разбирам ще ти кача една снимка да я видиш :)
Уж параджиите от Съни систем изчислиха тоя котел за 3 етажна къща с тази помпа. Третия етаж отпадна и няма траби там, така че мощтноста трябва да е в излишак.

Прикачен файл

помпа.jpg
помпа.jpg (77.77 KиБ) Видяна 2198 пъти
lo6o - помощник
6osi6 написа:
lo6o, за топал вятар цирколацията през трабите на конвектора трябва да е наи малко 100 литри за час. Овеличи цирколацията на помпата и си ти.
Само искам да знам с колко трябва да я увелича за да захранва всичко :)
lo6o - помощник
nilro написа:
Аз съм си сложил разрешителен термостат монтиран на тръбичка от питата.Включва тока към вентилатора на около 45 градуса и го спира под 40.-10 лева.Но тръбите са ми ф25 ПП и помпата е на максималната степен.Смесителен вентил и терморегулатор нямам.
Ами тя моита пита не загрява до 40 градуса :) докато водата заварти през питата и този Н образен винтил затваря водата към нея. Трабичките стават хладки. Като пусна вентилатора охлажда ги за 10-20 секунди но трябва да минат поне 5 минути за да отвори Н вентила.
preslav - майстор
lo6o написа:
Здравейте, имам проблем с конвектора който си закупих днес... Никой не ме беше усведомил че трабите трябва да са с по голям дебит, та мойте са си ф16 вкопани в замаската :( Та проблема ми е че без вентилатор конвектора не работи добре, отваря входа загрява питата за около 30 секунди и когато на изхода доиде по топличка вода затваря входа за питата и водата цирколира през Н образния вентил. На какво ли положение не въртях термо реголаторчето и все така става дори пробвах да е в режим на охлаждане...
А когато вентилатора е включен на 1, охлажда питата много бързо на изхода излиза студена вода и вентила не спира водата към питата, но прави само вятар сравнително хладен :(
Не знам дали ще се оправи с по мощтна водна помпа? и не знам как да сметна каква помпа ми трябва. ( имам и други радиатори)
Няма да разбивам стаята да прекарвам нови траби та остават тези ф16.
Надявам се някой да ми даде съвет как да го оправя.

п.с. Ако има значение конвектора е 6.7 kW има и снимки прикачени на вентила и контролера.
Готин, от къде си бря - купувам ти конвектора веднага.
6osi6 - майстор
lo60, не пипаи нищто на помпата, само и заварти лицевия капак обратно. Сваля се с отвертка.
Намали дебита на радиаторите и лирите от сакретните вентили. Ако лирите нямат вентили, постави им.
zdravcho - специалист
Въпросният конвектор единственият ли е в системата?
lo6o написа:
Уж параджиите от Съни систем изчислиха тоя котел за 3 етажна...
При този проект конвектори, глидери, или смесено са предвидени?
Не съм много запознат с материята, има съфорумци които с това се занимават, но според мен начина на функциониране на двата типа отоплителни тела се различава и за това не е добре да се комбинират. Поне не в един циркулационен кръг. Ако искаш да ползваш и конвектори и глидери трябва да са в отделни циркулационни кръгове, захранени с отделни помпи. Причината - двата отоплителни уреда имат различно хидравлично съпротивление спрямо циркулиращата течност. Съответно при едни и същи условия през глидера ще минава повече вода за даден период от време, от колкото през конвектора, за това и не топли.
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с конвектор Trane FVC 08" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: