• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
yasoo - специалист
Здравейте,
малко странен въпрос от моя страна и започвам с предисторията...
Отоплявам 200 кв.м. + 120л. бойлер с котел 24kw Дефро. Пелетите които ползвам са букови от Национал7.
Тази година имам странен проблем с пепелта от изгорелите пелети... еми не иска да изпада. Става на буца, която не е твърда и при леко побутване от моя страна си изпада, но въпроса е защо се получава така. Мисля си, че нещо съм оплел тази година настройките... дали силата на вентилатора, дали подаването... нямам идея. Та с две думи ще съм благодарен на всеки който може да ми даде акъл на какво може да се държи това а и как мога да го коригирам.
Прилагам и снимка да видите за какво става дума.

Прикачен файл

20161031_204712a.jpg
yasoo - специалист
Както писах по-горе... котела е Дефро, а те са си с вградени горелки... каква е няма как да кажа. Единственото което гледам са писали на сайта им е: "улейна горелка с вграден керамичен нагревател за автоматично запалване".
n.ganev - майстор
Това е или шлака от кофти пелети или кофти настройки. Как е работила с други пелети тази горелка, котела чистен ли е скоро, бункера също? Причините могат да са много.
yasoo - специалист
n.ganev написа:
Това е или шлака от кофти пелети или кофти настройки. Как е работила с други пелети тази горелка, котела чистен ли е скоро, бункера също? Причините могат да са много.
Чистен е преди 3 дена, със същите пелети карах и миналата зима и не е имало такъв проблем. За съжаление не се усетих лятото ресетнах настройките които си бях направил и за това стигам до извода, че проблема е в тях... дали силата на вентилатора, дали подаването... нещо съм оплел явно, за това и се допитвам тук. :)
filmatoplo - майстор
Дано да е от настройки ,но когато пелетите си правят тази твърда сбиваща се пепел нищо не помага .Взимането на пелети от едно и също място не е гаранция .
jabata - специалист
За съжаление много често се случва в България, един производител да държи качество докато направи име, и после хайде през просото.
Затова не е добре човек да се доверява на име, и на стара слава. Специално при пелетите, нещата се менят всеки сезон, даже 2 пъти на сезон.

Но да не съдя предварително. Пробвай с настройки, ако не помогнат, стискай зъби докато ги изгориш, и другия сезон търси да сменяш производителя.
Но от опит знам че тази шлака, трудно се повлиява от настройки. Като цяло идва от кофти пелети. Настройките само могат да я намалят, но не и да я елиминират.
benimm8808 - специалист
jabata написа:
За съжаление много често се случва в България, един производител да държи качество докато направи име, и после хайде през просото.
Затова не е добре човек да се доверява на име, и на стара слава. Специално при пелетите, нещата се менят всеки сезон, даже 2 пъти на сезон.

Но да не съдя предварително. Пробвай с настройки, ако не помогнат, стискай зъби докато ги изгориш, и другия сезон търси да сменяш производителя.
Но от опит знам че тази шлака, трудно се повлиява от настройки. Като цяло идва от кофти пелети. Настройките само могат да я намалят, но не и да я елиминират.
Колега и аз съм с Национал 7(с.Скравена) вече трети сезон,и този съм с тях,до момента съм изгорил около 200кг. не намирам разлика от миналата година.
Поздрави.
6osi6 - майстор
yasoo написа:
Тази година имам странен проблем... еми не иска да изпада. Става на буца, която не е твърда и при леко побутване от моя страна си изпада, но въпроса е защо се получава така. Мисля си, че нещо съм оплел тази година настройките...
Хората се чудят как да не им изпада и да си стои на буца :? но всеки с проблемите си :yawinkle:
За за изпадне едно нещо, трябва да вдигнеш друго.
Спичане се получава при бавно изгаряне и пепелно съдържание над 2%.
yasoo написа:
който може да ми даде акъл на какво може да се държи това а и как мога да го коригирам.
Вкарай котела в режим на по-често включване и изключване.
Ако още няма стаен термостат, сложи.
Вдигни мощността на котела - повече гориво.
Вдигни температурата на котела.
Вдигни числото на управлението по външна температура, ако ползваш функцията.
Намали процентите на четирипътния вентил от управлението в режим включен стаен термостат. В настройките за управление на вентила са 35%, направи ги 34.
Ако това не помогне, смени пелетите с чамови.
yasoo - специалист
filmatoplo написа:
Дано да е от настройки ,но когато пелетите си правят тази твърда сбиваща се пепел нищо не помага .Взимането на пелети от едно и също място не е гаранция .
Тук си много прав, че гаранция няма, но тези пелети са ми остатък от купените миналата година, така че са изпробвани... а и тези буци в случая не са твърди... съвсем леко като ги побутна се разпадат (имах случай с едни чамови пелети на ПиринЛес миналата година които правеха буци твърди като камък, но сега случая е по различен)
6osi6 написа:
Вкарай котела в режим на по-често включване и изключване.
Ако още няма стаен термостат, сложи.
Вдигни мощността на котела - повече гориво.
Вдигни температурата на котела.
Вдигни числото на управлението по външна температура, ако ползваш функцията.
Намали процентите на четирипътния вентил от управлението в режим включен стаен термостат. В настройките за управление на вентила са 35%, направи ги 34.
Ако това не помогне, смени пелетите с чамови.
Стаен термостат е включен, външен сензор нямам. А иначе котела в момента работи на 65°C, но ще пробвам да увелича подаването на пелетите и за сметка на това ще намаля подаването по време на режим "наблюдение", та да започне по-често да се включва.
Относно четирипътния вентил... това не го разбрах за процентите... такава настройка просто не намирам (има настройки за зададена темп. на вентила, мин. и макс. връщаща температура, време за отваряне, стъпка на отваряне, контрол температура.... и т.н.) С две думи не ми стана ясно за кои проценти сатва дума... :/

М/у другото... не знам дали има връзка, но тази година котела изкарва много пушек вътре в бункера (по-принцип си имам проблем с комина за който си знам, явно не е достатъчно тягата). И миналата година през по-топлите дни се е случвало да пуши, но чак така не е било. Та са чудя дали и двете неща не са обвързани. А инче миналата седмица чистих и комин, и кюнците разкачих и чистих и котела го лъснах...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Пепелта от изгорелите пелети не изпада" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: