• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,

Имам следния проблем и ще помол за съвет. Живеем на 1ви етаж над магазини. Сградата е сравнително нова - 2008г. Цялата ни спалня е разположена над входа. Самата входна врата е доста навътре заради ел.таблото на ЧЕЗ и релно 80% от пода "виси" на открито. Конденза по пода е толкова силен,че всяка сутрин обирам вода с парцал. Имахме килим, но го махнахме,защото под него се образуваха локви. От начало си мислех,че тече вода от банята,но уви не. Правя всичко възможно да намаля влажността(която е около 35-40%) в помещението - не се суши нищо в стаята,забърсвам конденза по прозорците всяка сутрин,закупил съм професионален влагоуловител който работи всеки ден. Настилката е ламинат с подложка от 8мм ,а отоплението е на климатик. Като цяло при малко по-ниски температури положението с водата по пода е доста сериозно и дразнещо. Обмислям няколко варианта как да постъпя.

1. Вътрешна изолация тип сух под - 5см XPS и 2 слоя гипсофазер за под. Проблем тук е,че ще трябва да срежа гардероба,интериорната врата,да разглобя всички мебели. Освен това разликата в нивото на спалнята и граничещия коридор ще е 6+ сантиметра.

2. Външна изолация целия вход - тук предполагам ще трябва да искам разрешение от съседите и да внимавам със самата изолация заради ел.таблото и тръбите за газта които минават отдолу.

3. Поставяне на подово отопление тип отолително фолио с цял да затоплям студения под. Тук нивото на пода се запазва почти същото и ламината може директно да се реди отгоре. Разбира се самото подово би консумирало около 2кв. часа.

4. Затваряне на "висящото" пространство с допълнителна врата. Така около 80% от пода няма да е директно открит навън. Пак разрешение от съседите + това,че вратата не трябва да се заключва, за да могат ЧЕЗ да имат достъп до електромерите.

5. Външна изолация + врата

Ще се радвам да споделите мения и да дадете съвет. Поздрави и уважение.
djendov - специалист
За мен темата е същата като тази:
viewtopic.php?f=10&t=56367
Решенията са изброени, ти си избирай.

Звучи ми странно, 30% относителна влажност, влагоабсорбатор, който дърпа сигурно 3-4 литра вода от помещението, а всяка сутрин чак локви по земята... То звучи все едно имаш нужда не от някаква изолация, ами от помпа за източване на водата от спалнята...
Ел.подово решава проблема бързо, лесно, стил направи сам, ама после да му мисли тоя, който ще плаща тока.
Успех!
infomar
Според мен е най-удачен вариант "5. Външна изолация + врата", ако ти поемеш разходите едва ли ще са против съкооператорите. Защо не провериж в чертежите на блока дали не е било предвидено полагане на изолация там, но е пропусната при строежа?
35-40% влажност мисля, че не е много, вънка зимата когато е студено сигурно няма да е повече.... нямам с какво да измеря моята. :?
Става ми много чудно от къде ти влиза толкова много влага в стаята? Влага влиза от цветя, от "хора", от готвене, от вънка през прозорците, от климатик, когато ползва външен въздух.... Климатика мисля, че има опция "изсушаване на въздуха", пробвай с него....
Последна промяна от infomar на съб фев 04, 2017 9:43 am, променено общо 1 път.
Чираче - майстор
infomar написа:
Според мен е най-удачен вариант "5. Външна изолация + врата", ако ти поемеш разходите едва ли ще са против съкооператорите. Защо не провериж в чертежите на блока дали не е било предвидено полагане на изолация там, но е пропусната при строежа?
....
И аз съм за сериозна външна изолация + врата. Защо не провериш дали това под спалнята ти не се води "общи части"? Ако е така, то според Закона за етажната собственост трябва да се направи от всички, живеещи в блока. Трябва на общо събрание, ако може да се осъществи, да се вземе това решение.

И още нещо - можете колективно, с подписка, да подадете Молба до ЧЕЗ да си преместят таблото на обслужваемо място така, че да не зависи отчитането на затварянето с външна врата.
olelemaiko - специалист
как е работата в другите стаи.под тях какво има.
olelemaiko написа:
как е работата в другите стаи.под тях какво има.
Другите 2 стаи са над магазин,който не се ползва. Детската в момента не се обитава,но ако се спра на подово ще сложа и в нея. В хола засега не съм имал проблем.
igt - специалист
Аз бих пробвал с 5-8 см. фибран отвън, така ще спестиш от парите за врата и пр.
При мен в трапезарията имам конденз по плочките на теракота, отново на издадената част от помещението над гаражи.
Изолирах изцяло, но от едната страна имам външно стълбище, а от другата тераса, които няма как да изолирам и от там дърпа железобетона и под нулата има конденз.
Zoro5 - специалист
ilian_iliev написа:
...3. Поставяне на подово отопление тип отолително фолио с цял да затоплям студения под. Тук нивото на пода се запазва почти същото и ламината може директно да се реди отгоре. Разбира се самото подово би консумирало около 2кв. часа...
Не ,не се разбира! Така би било ако го ползваш за основно отопление (и пак може да е по-малко). Но не е нужно да го ползваш така - просто ще му сложиш регулатор с термодатчик да държи температурата на ламината на 10-15оЦ. Така конденза няма да се лепи на пода ,а някъде другаде (на прозорците или влагоуловителя). И разхода на ток ще е в пъти по-малък. Наистина ще се харчи някакъв ток за някакви пари, но те и другите алтернативи не са безплатни. Ако после си сложиш външна изолация и плочата се стопли, термодатчика автоматично ще изключи ползването на фолиото. Освен това фолиото може да се положи само в най-студените области - около стените и над "външния" под , или да се оформят няколко зони, с отделно включване на всяка.
krasi92 - майстор
Пробии дупки да се оттича водата-шегувам се.Сериозно изолиране и монтиране на врата- вариант 5 е идеалното решение,а на инкасаторите все ще се намери кои да отвори веднъж в месеца.
Zoro5 написа:
ilian_iliev написа:
...3. Поставяне на подово отопление тип отолително фолио с цял да затоплям студения под. Тук нивото на пода се запазва почти същото и ламината може директно да се реди отгоре. Разбира се самото подово би консумирало около 2кв. часа...
Не ,не се разбира! Така би било ако го ползваш за основно отопление (и пак може да е по-малко). Но не е нужно да го ползваш така - просто ще му сложиш регулатор с термодатчик да държи температурата на ламината на 10-15оЦ. Така конденза няма да се лепи на пода ,а някъде другаде (на прозорците или влагоуловителя). И разхода на ток ще е в пъти по-малък. Наистина ще се харчи някакъв ток за някакви пари, но те и другите алтернативи не са безплатни. Ако после си сложиш външна изолация и плочата се стопли, термодатчика автоматично ще изключи ползването на фолиото. Освен това фолиото може да се положи само в най-студените области - около стените и над "външния" под , или да се оформят няколко зони, с отделно включване на всяка.
Да наистина идеята е да не се използва като основно отопление а просто леко да подгрява пода. В много студено време както тази година си е вариант и да е основно имайки предвид колко не ефективни стават климатиците.

Колкото до външната изолация - притеснява ме че няма да е достатъчно да се изолира само пода (тавана на входа), а ще трябва и всички външни стени на входа.
  • 1
  • 2

Тема "Конденз по пода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: