• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
skulboy - специалист
Здравейте! Ще започна с това, че съм със много стар ръчно изработен котел ( поне на 35 години). Определено съм решил да го сменям, та затова се допитвам тук. Зор за пелетен котел/ горелка нямам. Целта и желанието ми е котел на твърдо гориво, който да го зареждам възможно най-рядко, но да си поддържа посочената температура. Знам, че има много такива котли, но просто не ми стига времето да прочета всяка една тема, имам някакви познания относно парните инсталации, но винаги може и още. Направиха ми впечатление котлите Стропува, какво ще кажете за тях, впечатления и т.н.? Повечето ми познати имат ръчно изработени ламаринени котли със терморегулатори от тези със синджирчето и клапа за тягата. Като цяло това на мен ми се струва като рай, но виждам, че има и много по-добри решения за моя случай. Моят котел има 3 врати, 2 над скарата и една под нея, за пепелта, никакви терморегулатори и т.н. (само помпа). Очаквам от вас да ми разясните евентуално кой котел е за мен и какви електроники ще трябва да му се монтират за по-голямата автоматизация. Отоплявам етаж от къща (30см зид, без изолация) 80 кв.м.
fbr - майстор
skulboy написа:
Направиха ми впечатление котлите Стропува, какво ще кажете за тях, впечатления и т.н.?
Доста мераклии за този котел минаха оттук, за които има следи, ако потърсиш с търсачката, но нито един не се похвали след това с придобивката си. За продължителен процес, вече има доста варианти, но всички те се нуждаят от технологизирано гориво (пелети, калибровани въглища, газ, дизел) От тук нататък думата имат джоба и гърба ти.
lz2skt - специалист
Бягай далеч от този котел.Не се лъжи по рекламите за дълготраен горивен процес.За да има качествено изгаряне трябва да има излишък на кислород и котела трябва да работи на оптимален режим.За да няма нагар и т.н.Какъв котел си търсиш точно-на дърва,въглища,комбиниран ?Моят съвет е ако наблизо имаш майстор на котли или подходящ заварчик прекопирайте някой котел от заводските модели,но поне да е триходов,с чугунена скара и сподаване на първичен,вторичен и третичен въздух.Дай ориентир да знаем какво точно търсиш ....да знаем какво да те посъветваме.
skulboy - специалист
Имам наблизо точно такъв човек, изработва котли по поръчка. Ще се консултирам и с него. Относно какво желая, ако има вариант за котел на твърдо гориво( комбиниран на дърва и въглища), който да може да се автоматизира за по-дълготраен огън ще избера него като по-евтин вариант, понеже, каквото и да си говорим, пелетния котел си е по-скъпичък. Може ли да ми разясните малко това дали котела е триходов или двуходов (предполагам хода на изгорелите газове?).
n.ganev - майстор
skulboy написа:
дали котела е триходов или двуходов (предполагам хода на изгорелите газове?).
Да.
lz2skt - специалист
Това за копиране е добро според мен https://www.forumhouse.ru/useralbums/11244/view
fbr - майстор
skulboy написа:
ако има вариант за котел на твърдо гориво( комбиниран на дърва и въглища), който да може да се автоматизира за по-дълготраен огън ще избера него като по-евтин вариант,
Дакон-а (среща се и с други имена), който е масово разпространен в България, отговаря на твоите условия, може да го намериш на сносна цена втора употреба. Струпова-та я забрави, има само един ход, че и той е под условие.
ktch_1964 - специалист
Колега като искаш да не се занимаваш дълго време с котела и не искаш пелети , то ти си за автоматичен котел на въглища.
Във форума имаше тема за турските котли ЕМАК , там съм писал как мой приятел с такъв котел не се занимава с него по 3-4 дни.
Мисля , че това е котела отговарящ на изискванията за които си писал в първият си пост. Спирам защото ще бъда обвинен в реклама.
lz2skt - специалист
Фирмата Бош купи Дакон и Будерус.Под търговската марка Дакон продават само в Чехия.Даже ако сте забелязали новият Бош е с декоративните ламарини на старият Дакон(модел ,продаван предимно в Чехия).За мен ако човек разполага с пари оптималното решение за дърва и въглища е 2 употреба голям Виадрус и полска горелка за въглища и кутия.В същност и на старият котел може да се заработи муфа и да се сложи мех.терморегулатор.Моделът ,който посочих от форум хаус е мисля ,че копие на котел Калвис.Може да се направи с врата отгоре,челно-в зависимост как ти е по-лесно да зареждаш или от вида на горивото.Голяма зареждаща камера.Чугунена скара,ошамотена горивна камера с подаване на загрят вторичен въздух.Лесно почистване като си има отделен тех.отвор за налепите.Лесно запалване заради окъсяване хода на газовете.Могат и турболатори да се сложат.Грубо казано ако ще се копира нещо няма да е Москвич,а Мерцедес...
fbr - майстор
ktch_1964 написа:
Във форума имаше тема за турските котли ЕМАК , там съм писал как мой приятел с такъв котел не се занимава с него по 3-4 дни.
Не отговаря на условието, да бъде на дърва и въглища. Основния проблем на автоматизираните системи е горивото, За предложения от теб котел се изисква калибрирано гориво, което не се среща под път и над път, В Топливо продават въглищата, така като са изкопани в мината. Допълнителната им обработка оскъпява горивото.
  • 1
  • 2

Тема "Котел за по-дълготраен горивен процес" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: