Здравейте! Ще започна с това, че съм със много стар ръчно изработен котел ( поне на 35 години). Определено съм решил да го сменям, та затова се допитвам тук. Зор за пелетен котел/ горелка нямам. Целта и желанието ми е котел на твърдо гориво, който да го зареждам възможно най-рядко, но да си поддържа посочената температура. Знам, че има много такива котли, но просто не ми стига времето да прочета всяка една тема, имам някакви познания относно парните инсталации, но винаги може и още. Направиха ми впечатление котлите Стропува, какво ще кажете за тях, впечатления и т.н.? Повечето ми познати имат ръчно изработени ламаринени котли със терморегулатори от тези със синджирчето и клапа за тягата. Като цяло това на мен ми се струва като рай, но виждам, че има и много по-добри решения за моя случай. Моят котел има 3 врати, 2 над скарата и една под нея, за пепелта, никакви терморегулатори и т.н. (само помпа). Очаквам от вас да ми разясните евентуално кой котел е за мен и какви електроники ще трябва да му се монтират за по-голямата автоматизация. Отоплявам етаж от къща (30см зид, без изолация) 80 кв.м.
skulboy написа: Направиха ми впечатление котлите Стропува, какво ще кажете за тях, впечатления и т.н.?Доста мераклии за този котел минаха оттук, за които има следи, ако потърсиш с търсачката, но нито един не се похвали след това с придобивката си. За продължителен процес, вече има доста варианти, но всички те се нуждаят от технологизирано гориво (пелети, калибровани въглища, газ, дизел) От тук нататък думата имат джоба и гърба ти.