• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Johny - майстор
Здравейте! За следващият отоплителен сезон смятам да сменя котела. Сегашният /Eolo Star 23kW/ остаря и подлежи на замяна. Вероятно мненията ще бъдат в поза на кондензните котли, но нямам наблизо канал и варианта с 10л. туба под котела не ми харесва. Мислех да го пусна с тръба на улицата, но при подобни температури вероятно ще замръзне? Във входа има два кондензни котли и водата от комините е обледенила цялото стълбище. Добре че са от една страна, но аз съм отсреща и значи ще заледим целият вход. Радиаторите ми са преоразмерени на около 10% и смятам, че ще се справят с по-ниската температура на водата. Конвенционалните котли казват, че се снемат от производство и т.н., по не са икономични но пък няма конденз. Дилемата е сложна, дайте мнения.
Смятам да се придържам към котлите на Immergas, защото най-добре ще съвпаднат тръбите.
torbalan - Дървен философ
Толкова невъзможно ли е да прекараш тръбичка за конденза до канализацията?
Johny - майстор
От котела на терасата през бокса до тоалетната 3-4м теракот, гадно е. Преди 3 г. правих основен ремонт, но тогава не бях наясно с газовите котли /заварено положение/. А ако си взема коненционален, толкова ли са по-зле от кондензните? За това питам, като изключим елемента икономичност /за 3 активни месеца на отопление надали ще е голяма икономията/ ? Замислям се за тръба през терасата до земята /2 етаж/ и вътре един нагревател за улуци. Икономията от котела ще я вкарам в кондензната тръба :-D .
torbalan - Дървен философ
Производителя дава КПД и на двата вида котел. Умножаваш разходите за отопление за сезона по разликата в КПД-то и ще получиш каква теоретична икономия ще реализираш.

Това с нагревателя не ме кефи.

Повече ме притеснява това, че като купиш стар котел, след години ако се наложи да търсиш резервни части - може да не откриеш.

Другото, което си мисля е, че новите модели може да имат по-добро управление от тези, които ще спират....

Ако не топлиш терасата - обмислял ли си вариант да вкараш котела вътре?
Johny - майстор
И вътре да го вкарам, пак трябва да се копае. Аз и печката съм изкарал на терасата. Някъде бях чел, че могат да се настроят да работят и в класическият режим, но дали котела ще работи добре? Като изключим това, че ще платя повече за кондензен, а той ще работи като конвенционален, дали ще се намали ефективността му? Надявам се да се включи и някой по-тесен специалист по темата.
LazarGanev - "Велик майстор"
Некондензните котли ги спряха преди 2 години. Ако намериш нещо в момента ще е нещо измислено или екзотика. Не съжалявай за тях, гледай напред, няма смисъл датъсиш да купуваш морално остарели неща. В момента газифицираме 3 жилища, при които котлите са на терасата. При единия конденза минава по стената зад уредите и се включва в канала на мивката в кухнята. Не е задължително да се спазват наклони, може да се слиза до земята и пак да се качва нагоре. Кондензът е чиста вода без утайки с киселинен характер, така че не може да запуши тръба ф20 или ф16, но не може да се излива на улицата като конденза от климатиците (не че и с него така трябва). Другите 2 жилища ще търсят вариант да се монтира вертикална тръба покрай терасите (водосток), която да обира конденза от климатици и газови котли и да се включва или в уличната канализация, или в канализацията в мазите.
Johny - майстор
Благодаря Лазаре :) ! Бях забравил, че имам кухненска мивака :lol: . Ще прокарам тръбата по стената зад куненските чекмеджета и шкафове та до мивката. А ако сложа гофре за по-лесно или то след време може да изгние?
LazarGanev - "Велик майстор"
Johny написа:
А ако сложа гофре за по-лесно или то след време може да изгние?
А бе направи си го както трябва, остави тез гофрета, разпадат се с времето
maistora1965 - специалист
LazarGanev написа:
Некондензните котли ги спряха преди 2 години. Ако намериш нещо в момента ще е нещо измислено или екзотика. Не съжалявай за тях, гледай напред, няма смисъл датъсиш да купуваш морално остарели неща. В момента газифицираме 3 жилища, при които котлите са на терасата. При единия конденза минава по стената зад уредите и се включва в канала на мивката в кухнята. Не е задължително да се спазват наклони, може да се слиза до земята и пак да се качва нагоре. Кондензът е чиста вода без утайки с киселинен характер, така че не може да запуши тръба ф20 или ф16, но не може да се излива на улицата като конденза от климатиците (не че и с него така трябва). Другите 2 жилища ще търсят вариант да се монтира вертикална тръба покрай терасите (водосток), която да обира конденза от климатици и газови котли и да се включва или в уличната канализация, или в канализацията в мазите.
Яяя а на комшиите димоотвода; така да се каже;от котела минава през стената от към улицата а под него на 50 сантима от земята има една тръба ПпР 16 и от нея си тече водата на тротоара не съм сигурен дали котела е кондензен но го слажиха есента :?
  • 1
  • 2

Тема "Замяна на газов котел - какъв?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: