Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivan-avto - специалист
Здравейте как се изчислява котле на твърдо гориво правено .някои ако знае как . по каква формола.
Цецо - специалист
Котел с нагревна площ 3 м 2 отплява жилище с обем 240 м 3.
ivan-avto - специалист
идеята ми бе как да изчисля колко киловата е котле с нагревна площ 3.7кв.м
vvventsi - специалист
Ами 1kcal=1л x1гр. 1 килокалория =1литър умножен по 1градус или енергията необходима да загрее един литър вода с температура 1 градус е 1 килокалория така че използвай тая формула,закачаш един термометър на изходната тръба и един на входната тръба ,виждаш каква е разликата в температурата на изходящата вода и на входящата вода ,примерно изходящата е 80градуса входящата е 60градуса, разлика 20градуса, ако знаеш с каква скорост върти помпата водата това е добре, примерно тя се върти със скорост 5литра в минута ,значи за един час ще я завърти 5x60=300л 300литра в час умножаваме 20гр x 300л получаваме 6000кcal или 6.948kWh (1Mcal=1.158kWh),така получаваме че за един час котела отдава 6.95kWh следователно 6.95kWh/1h=6.95kW означава че котела отдава топлинна мощност 6.95kW.
Последна промяна от vvventsi на ср сеп 28, 2011 1:47 pm, променено общо 1 път.
ivan-avto - специалист
благодаря за отговора .
sian - специалист
1кв.м. нагревна площ е 10 кВ.
walko - специалист
1м2=10kw и 3 м2 за 240 м3 си противоречат!!!
Защото казват че 10kw са нужни за отопление на 100м2 което е почти като 240м3 при стандартна височина на жилището! Но 1 м2 съвсем не е 3 м2 при нагревната площ на котела (водната риза), Та аджеба колко голяма водна риза (като нагревна площ) да направя за да има мощност 10kw!
Проблема е че въпросът ме вълнува ( ще правя водна риза на една камина) и не зная колко коливата ще излезе ризата а нагревната площ едва ли ще е повече от 1м2!
Исками се да вярвам че 1м2=10 kw е вярното, .....но дали е така?
Нещо повече: Никъде не се споменава значението на обема, а не вярвам да е без значение колко литра е ризата, от това зависи и колко ще е дебела стената и!
Последна промяна от walko на ср дек 14, 2011 2:33 pm, променено общо 2 пъти.
sian - специалист
walko написа:
1м2=10kw и 3 м2 за 240 м3 си противоречат!!!
Защото казват че 10kw са нужни за отопление на 100м2 което е почти като 240м3! Но 1 м2 съвсем не е 3 м2
Проблема е че въпросът ме вълнува ( ще правя водна риза на една камина) и не зная колко коливата ще излезе ризата а нагревната площ едва ли ще е повече от 1м2!
Исками се да вярвам че 1м2=10 kw е вярното, .....но дали е така?
Нещо повече: Никъде не се споменава значението на обема, а не вярвам да е без значение колко литра е ризата, от това зависи и колко ще е дебела стената и!
За 240м3 са достатъчни 100w на 1м3
Transporterr - специалист
аз не съм учил топлотехника но ето какво съм виждал:
печка с вместимост на водната риза 14 литра има "паспортна" мощност 10кВ.

Топлоотдаването/приемането зависи от площа на ризата, разположението и дебелината, скороста на движение на флуида, видът му( вода или антифриз) качеството, количеството и вида на горивото, комина и входящия въздух. иначе казано от всичко покрай печката :)

Тема "изчисленя киловати котле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: