Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,
Става въпрос за отопление с пелетна камина на апартамент без изолация, с остъклени тераси, външните прозорци са ПВЦ а терасите с плъзгащи прозорци. Разположението е изток - запад и север на първи етаж , като на горния етаж в момента не живее никой и не се отоплява. В момента съм с климатици от висок клас и конвертори, но няма стопляне... Искам да поддържам около 24 градуса през деня и 21 през нощта. Въпроса ми е, какви радиатори като мощност да заложа по стаите и към каква, като мощност камина да се насоча. Имам познат с камина Виктория (Произвеждат ги в града от който съм) и каза че е много доволен, но в момента не е в BG и ще се прибере чак на есен, а аз до тогава трябва да съм направил избор и камината да работи. Разглеждах също и Еко спар и Алфа плам. Искам да работи безпроблемно защото често се налага да отсъствам и няма кой да се занимава с постоянни настройки и ремонти. За съжаление нямам познат, който да е с Италианска камина за да направя съпоставка с по евтините варианти. Ходих в няколко фирми и в трите ми предложиха различни неща и твърдят, че са продали стотици бройки и никой от нищо не се е оплакал :) Другото, което ме шокира е в едната фирма ми предложиха вариант с 13 кв. водна риза а в другите две с 21 кв. водна риза. Ето схемата с разположението и обемите на помещенията, като искам да отоплявам всички помещения, без терасите и коридорите. Бойлера не мисля да го сменям, но трябва да се предвиди като мощност когато стария се предаде :)
Благодаря предварително на всички отзовали се!
Прикачен файл:
Parno apartament.jpg
Parno apartament.jpg (58.08 KиБ) Видяна 6940 пъти
torbalan - Дървен философ
Започни с изолацията...

Ако има височина - сложи и на тавана поне 15 см. вата...

Така топлиш и околната среда и апартамента над теб...

Мощността на камината се определя главно по два начина - единия с изчисления, а другия ако имаш познат в същия апартамент и е доволен от това, с което се топли...
muhala - майстор
Малко в страни от темата.... Ако апартамент със същите размери и разпределение се продава за "ново строителство", то той би бил обявен за поне 100 квадрата :)
Принципно е 115 кв.м. но аз съм измерил помещенията, които искам да отоплявам. Външна изолация може и да сложа, но пред това пред това да правя ремонт месеци наред и да не мога да се прибера в къщи от строителни материали предпочитам средствата да ги давам за отопление.
burner - специалист
Ти можеш да искаш нещо, но няма как да стане. Първи етаж, отгоре не отопляват, без изолация... После ще ти четем постовете в другата тема за разход на пелети. Ама защо 4, ама защо 6 чувала на 24 ч, пък няма стопляне?
Аз се отоплявам с климатици среден клас и пелетна камина и мога точно да ти кажа как стояха нещата преди и след изолацията. Но щом категорично казваш, че ще даваш парите за отопление, а не за изолация, с нищо не мога да ти помогна.
andy_forresite - майстор
Burner, в апартамент ли живееш и каква е разликата преди и след полагането на изолация?
Със сигурност има голяма разлика след полагане на сериозна изолация, но в моят случай ще стане поетапно. Сега трябва да реша проблема с отоплението, а след това и с всичко останало. В момента с климатиците и конверторите поддържам около 22 градуса и смятам, че ако се сложи подходяща камина с подходящи радиатори може да се постигне желаната температура. Разхода ми е ясно, че ще е висок без необходимата изолация.

Тема "Отопление на апартамент 75 кв.м. с пелетна камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: