• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Kondor1 - специалист
Ако тия белите тръби, които влизат в радиаторите се източат и стоят дълго без вода, може ли да ръждясат или корозират по някакъв начин? Т.е. да се увредят поради липсата на вода. Мисля, че металната част е между пластмаса и няма значение наличието на вода. Но съединенията са по-съмнителни. Един участък искам да изолирам, но може да стои 2-3г без пълнене. Целта на източването е да не се спукат от замръзване следващата зима.
Гост - специалист
Тия, белите тръби, ако са pex-Al-pex- метала не е желязо, а алумимий.
Алуминия не ръждясва.
Kondor1 - специалист
Затова съм написал "или корозират". Най-вероятно ще пострадат връзките и крановете.
Гост - специалист
Няма от какво да пострадат- не се притеснявай.
VLADO66 - майстор
Съхнат гумичките на адапторите и е възможно да протекат при пълнене.
lov - майстор
Че даже алуминия е в средата и вообще няма контакт нито с въздуха нито с течноста.
Kondor1 - специалист
VLADO66 написа:
Съхнат гумичките на адапторите и е възможно да протекат при пълнене.
Това само при липса на вода ли става или във всички случаи?
VLADO66 - майстор
При липса на вода продължително време
lov - майстор
Е па те това го чувам за първи път. Какво да изсъхне на херметична връзка. те тези гумички да не са направени от кълчища. :lol:
Ще протекат като ги разшават кога свалят радиаторите примерно без да са охлабили връзките преди това поне малко за да не се деформират тръбите. Или ако свалят адапторите. Но то тогава вече става мазало и трябва да се подменят с нови че дори и да се накъсяват тръби.
VLADO66 - майстор
Не искам да изпадам в дискусии за нещо което го знам от личен опит.Гумичките при повечето случаи само подсигуряват връзката, но на места и уплътняват.С течение на времето и високата температура, гумата губи своята еластичност и старее.Не знам механизма и причината, може би се окислява от въздуха в тръбите, но течовете са налице.
  • 1
  • 2

Тема "Ръждясват ли тръбите" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: