Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Gladiator_BG - специалист
Здравейте.

силно се надявам да не препокривам темата с вече съществуваща такава но така и не открих каквото търсех във форума.
Проблема има малко предистория ... миналото лято правих основен ремонт на апартамента си /90м2 първи етаж/ ... и реших да направя и локално парно на газ. Свързах се със ситигаз в Пловдив. Оттам ми искаха определен брой документи и пратиха една мадама вкъщи да вземе размерите на стаите за да изготвят оферта за изграждането на инсталацията. Дойде мадамата ... описа квадратурата на всяка стая ... описа на коя стена каква изолация има ... попита ме още няколко въпроса и огледа приключи.
Понеже в квартала няма прекарана газификация, на въпроса "кога се очаква да минат тръбите покрай блока в който живея" - то тя ми отговори до края на 2017г. След седмица ми пратиха офертата. Определено цената не ме устройваше и реших сам да си направя инсталацията. Прекарах всички необходими тръби в гофрета през замазката на пода, наех фирма която да изчисли необходимата топлинна мощност за всяка една стая /общо 15kW за цялото жилище/, съответно и какви радиатори с по колко глидера трябва да се закупят. Имам приятел който работи във фирма за климатици и с него направихме газовата инсталация /твърда медна тръба Ф22/ от терасата до мястото за котела. Излезе около 40% по евтино спрямо дадената оферта. И двете инсталации са тествани под определеното налягане което се изисква при проверката преди да ме свържат към газоразпределителната мрежа.
Днес ходих във офиса на ситигаз в Пловдив за да подам молба да дойде група да направи необходимите замервания и да издадaт документ който удостоверява изправността на инсталациите за да мога да продължа по нататък с присъединяването. Като споменах адреса ... момчето на бюрото ме погледна с учудване и каза "ама ние там нямаме изградена мрежа и не се очаква скоро да има". В най оптимистичния случай ще могат да пуснат тръби в квартала след 4-5 години. Та така ... имам си изградена инсталация която не мога да използвам. Добре че не зарових пари и за двуконтурния газов котел на bosch който бях харесал. Ясно е че газ няма да има скоро.
Понеже искам да се отърва от мародерството на EVN ... като направих една сметка колко ме сурвакат зимния сезон за един климатик + 80л бойлер /кухнята все още не е довършена и нямам фурна с котлони/ - реших да преправя инсталацията и да сложа котел на пелети. По груби изчисления парите които трябва да оставя в EVN за 5 години са ми достатъчни да закупя малък пелетен котел и да отоплям цялото жилище. ДА ама НЕ. Свързах се с 2 фирми за пелетни котли тук в Пловдив и те разбиха очакванията ми. Понеже съм на I-вия етаж от 6 етажна сграда най вероятно ще имам голям проблем с необходимото налягане в комина. Имало възможност да стане голяма беля ако комина не "дърпа" добре. Разправията с постоянното зареждане на пелети била голяма. Прахоляк и т.н. Общо взето ме разубедиха. Предложиха ми алтернатива само за топлата вода - да купя двуконтурен газов котел. Да го преправя да работи с пропан-бутан и да купувам газ в бутилки, като затворя всички кранове на колекторите към радиаторите и оставя само тръбите за топла вода. Така с една бутилка ще изкарам месеца. Временен вариант докато прекарат газ до сградата. Определено не ме устройва защото целта ми е да отоплям жилището, не толкова топлата вода.
Не мога да ползвам мазето под стаята с колекторите. Моето мазе е далече.

При положение че на газ и пелети за сега няма как да станат нещата има ли друга алтернатива в моя случай освен на ток?
andy_forresite - майстор
Значи щом си на първия етаж, демек най-долния, и сградата е на 6 етажа, ще имаш проблем с ниска тяга на комина. Хи-хи #-o
Човече, една пелетна каминка 15-18 кw и да не ти дреме. Тя и на 6-тия етаж ще работи безгрижно с комина ви.
И климатик може да си сложиш. Няма да се потиш през лятото, я. В температури като тези в момента климатикът топли за никакви пари.
Може да приложиш двутръбната схема на свързване на водни радиатори. Не знам какво значи всички необходими тръби, но ако имаш две тръби 22 мм става.
Също така тази фирма за 15-те киловата топлинни загуби за твоя апартамент нещо ме съмнява. В смисъл че са по-малко, ама като не съм видял и не съм специалист, нищо не твърдя със сигурност. Просто се съмнявам че са прави.
пуснал съм двойка тръби с ал. вложка 16мм до всеки радиатор, като в хола заради голямата квадратура се наложи да сложа два по малки радиатори 50см с по 13 глидера вместо един на 50см със 26 глидера заради ефективността. Помещението е 25м2 и за него са сметнали 26 глидера - питах и на други места от любопитство дали сметките са верни и казаха че е нормално.
Има голям риск някой от петте съседа над мен ако реши че се е появила миризма да запуши куминното тяло с парцали или други глупости.
тръбите на парната инсталация са 16мм ... до банята съм закарал две на 20мм /едната за бекъп/ ... а медната тръба по която трябва да мине газта е Ф22
https://www.dropbox.com/s/spbhbnw55dt27 ... 3.jpg?dl=0
andy_forresite - майстор
С колектори е добре. Нали няма снадки под замазката?
Не знам как да коментирам такива, дето ще запушат комина заради миризми ... Ти ще им топлиш стената с комина и те ще го усетят. Верно ли може да запушат комина :shock: А аспираторите да не би да не миришат...
15000 вата радиатори са определили. Добре е. Като написа 15 киловата топлинна мощност си помислих, че толкова трябва да подаваш.
Погледна ли за пелетни камини в Мрежата?
Ако имаш мазе под теб може да си сложиш и котел.
Значи продавачи на котли са те разубедили с мотивите, че е пепел и трябва да мъкнеш полиетиленови чувалчета. А какво предложиха освен тази тъпотия с бутилките?

п.п. може да изтриеш телефона на мадамата - та`a е несериозна баце :-D
jabata - специалист
Човече това ме разби.
Няма да мъкнеш чувалчета с пелети, а ще мъкнеш газови бутилки (които и празни се тежат) за да се топлиш на един бойлер.
Човече, в Пловдив има няколко фирми, вносители на пелетни камини и котли, които са много надеждни, и на тях, дет се вика освен един Димоотвод, нищо друго не им трябва, и въобще не става дума за тяга. То попринцип всеки един пелетен котел е така. На него му трябва само един димоотвод, и дотам, защото той е с принудително изкарване на газовете. И защо ще ти говорят за тяга?
темата за запушване на комина, няма да я коментирам, защото мога да кажа че аспиратора на някой комшия който готви люти, арабски манджи мирише в пъти по отрватително от една пелетна камина. Освен това комина, е направен с коминни тела и всеки комин/аспиратор е вързан към главния посредством ширмовка, и не трябва да мирише (ако е изпълнен качествено), и отделно нещата така се изпълняват, че дори и да реши съседа да няма възможност да го запуши с парцал, освен ако не разбие самото тяло, което е незаконно, и веднага можеш да го съдиш.
Вземи си една италиянска камина на пелети, или читам котел и не се занимавай с глупости.
Реално погледнато вариантите за отопление на апартамент са няколко централно парно, ток (конвектори, климатици и т.н.), пелети (камина или котел) и газ. След като газ няма, и няма и да има скоро, а не искаш ток (по разбираеми причини защото и аз не искам), ти остава само пелети. Като за апартамент, мисля че камина е по-добрия вариант, понеже топлината остава в жилището.
Жилището е в панелен блок. Коминното тяло в стаята не е изградено с тухли или отделни елементи а е с цял панел. уверих се в това когато се наложи да направя няколко дупки Ф6 /да хвана завършващото коляно на водата и да закрепя едни мастари/. Също така се вижда и от вертикалния щранг който минава до комина. Като погледна с фенерче нагоре не се виждат снадки или тухли
https://www.dropbox.com/s/m948dw6rx5i4d ... 3.jpg?dl=0
Колкото до комшиите - пълно е с пенсионирани военни и хора без капка позитивизъм в тях. За "здравей-здрасти" всеки поздразява но когато се опре до съседска взаимопомощ или събиране на пари за общи части - то веднага стават някакви разправии.
Виждал съм във друг блок такъв проблем с миризмата. В седем етажна сграда една баба на 3-тия етаж е с печка на дърва и въглища ... та като си запали печката - то в същата стая в апартамента на 7-мия последен етаж се усеща миризма на дим. Шпакловаха комина с мрежа и разни лепила, зазидаха розетката. Имаше резултат но в определени моменти или при силен вятър пак намирисва на дим.

jabata дай на лично някакъв телефон за връзка със сериозна фирма за котли и камини на пелети или на човек който се занимава професионално с това да се направи един оглед на място.

За летните горещини ще слагам и климатици изчислени само за охлаждане.
На първия етаж съм - от долу са ледените мазета, трите страни на жилището ми са с външни стени а четвъртата е с 50% общи части. Комшията отгоре се отоплява с една мидеа и я пуска при външни температури под -5С.
andy_forresite - майстор
Тествай комина за тяга с парче запален вестник. Не те карам да правиш вид китайски фенер, а да провериш дали пламъкът се извива към комина. Този комин е за общо ползване и ти имаш право да го използваш. Съседите да си уплътнят розетките, а не да ги ползват за под саксиите с мушката или да печат чушки на тях.
За какво ти е фирма? Взимаш една екоспар 18, или виктория и я връзвай. Димоотводите са 80 мм и ще ти трябва преход за към розетката. Трябва и въздух отвън за към камината 50-80 мм. То си пише за всеки модел. Димоотводите инокс със завърта е и силиконови уплътнители за всяка сглобка. Пелетите в мазето и принасяш по малко да има гориво.
В магазина ще ти пратят и човек да я пусне и настрои. Гаранция все пак.
Аз съм с котел и в къща без изолация. Днес гори на един кг на час от сутринта поради 9-месечен обитател. Топли три стаи и бойлер, 23 градуса в помещенията. Камините може да се настроят и на 700-800 грама/час зам инимална мощност. Максималната им е около 15 кв към водната риза - колкото радиаторите.

Тема "Алтернативен вариант за отопление на апартамент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: