• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lubomirzaikov - помощник
Здравейте ! С настъпването на пролетта и слънцето искам и аз да си направя панел. Гледам ги от няколко дни и ми се върти следната идея. Около 4м2, слънчев панел изпълел с Pex-Al-Pex тръби, покрити с абсорбер алуминиева печатарска плака.Монтиран на покрива, южна страна. Загрява се директно водата в да речем един 200 литров съд изолиран добре. Помпа върти водата с контролер за температура на горния участък от панела. В този 200 литров съд навита медна ??? серпентина, с достатъчна площ(за да стане проточна) за да може входящата вода в бойлера да мине през серпентината, да отнеме част от топлината, да влезе в бойлера и при необходимост да се достопли с електричество. Първо да питам има ли резон цялата работа ? Ще успея ли с медната серпентина да отнема достатъчно енергия. Идеята ми е този 200 литров съд да бъде акумулатор, защото се къпем предимно вечер, четирима човека. Ако си купя стандартен 80 или 120 литров бойлер - доникъде. Имам ПВЦ бидони доста, така че съда ми е обезпечен, имам и печатарски плаки на добра цена, помпа трискоростна грундфос. Остава ми медна тръба ( ако може и pex-al-pex), тръби за тръбния път, изолация за тръбите, монтажни елементи и др. Искам да знам да действам ли напред ? Другия вариант ми е същия колектор, но да намера 150 литров бойлер/втора ръка има в олх/ със серпентина и така да действам, защото за нов ми се свидят 4-500 лв. Моля, дайте съвет. Благодаря.
Andri01 - майстор
"Другия вариант" е по удачен! При първия:медната тръба за серпентината не е без пари/ освен ако ти е подарък/,изолации на съда,връзки,управлението става"двустъпално"-СК-съд-бойлер ...излишно усложняване!
lubomirzaikov - помощник
Да, определено като се замислям е все повече така. А отностно pex-al-pex тръбите и колекторите с тях запознат ли си, колега. ? Гледам в американските сайтове, че ги правят. При сравнение с такъв с медни тръби , pex-al-pex дава 84% от него, което съпоставяйки с цената си струва определено. Като недостатък, може би е повишеното внимание на ниската температура на топене, при застояване на топлоносителя, без циркулация. Благодаря.
Hoвoceлckи - майстор
Смятал ли си колко пари ще ти излезе? Фитингите са скъпички. За топла вода май много не ги препоръчват колегите.
Бидони :? Един 200 литров или няколко? Ако е второто не става ли доста сложно? Колега препоръчва горещо серпентината да се прави от неръждаемо гофре. Че лесно е ясно. Гарантира за надеждност и цената била поносима.
lubomirzaikov - помощник
http://www.builditsolar.com/Experimenta ... lector.htm
Като цяло от този сайт се заинтригувах по този проект. Чета за температури от порядъка на 60-70 градуса целзии издържливост на тези тръби, което ми се струва доста малко. Не съм смятал защото не съм го доизбистрил като идея още. Въобще колебая се за тези тръби, или да използвам мека медна на руло, която като цена от http://www.sofiterm.com/imgpool/doc1467897137.pdf тук, би ми легнала около 120 лв, за 3,5кв панел + ламарина алуминиева от печ. плака още 20лв + още толкова за кутията и изолации, боя и др - 300лв. Бойлер 150 литров имам на изгодна цена. Нека всичко да е общо 500, не смятам че е висока за 150 литрова система. Знам, че постовете ми са доста неструктурирани, но аз самия още не съм решил нищо конкретно. :)
Andri01 - майстор
Сметни арматурата и диференциалния термостати разните дреболии,излизащи в последствие също.
lubomirzaikov - помощник
Всъщност смятам, че по - удачния за мен вариант е да бъде термосифонна система, която улеснява нещата и намаля цената. Какво мислите за термосифона ?
Hoвoceлckи - майстор
Ще помагаме с каквото можем. Не каза за бидона/-ите? На тавана ли ще бъдат? Има ли канструктивно възможност колекторът да бъде по-ниско (да стане термосифонка)? Така отпадат много (всички) допълнителни неща.
П.П. изпреварихте ме :)
шоп - майстор
Възможна е система с ЕЦ. Помисли за наклони, денивелация и диаметър на тръбите

Относно колектора, възможен е и със ППР и със тръба с ал. вложка, тръба за подово или неръждаемо гофре.

Предвиди добра топлоизолация. Ватата ако се увлажни не изолира. Стиропора или гибрана се топят от силно нагретите тръби. Ка флекса за мен е най-добър. Поликарбонат вместо стъкло е добро решение
Успехи!

Прикачен файл

ppr.jpg

Прикачен файл

gofre.jpg

Прикачен файл

ec.jpg
ec.jpg (29.67 KиБ) Видяна 2249 пъти

Прикачен файл

ec1.jpg
ec1.jpg (38.3 KиБ) Видяна 2249 пъти
  • 1