• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
all4all - специалист
Здравейте, бихте ли ми препоръчали слънчев колектор който да монтирам на парапета на южна тераса който изцяло е бетонов размерите на парапета са: дължина 3.20 м на височина 1.10 м идеята ми е да легне на п лаизен - нещо като шейна с лагери и да може да се регулира ъгъла му... Разстоянието до бойлера е 7 метра посретсвом помпа да има циркулация... Като защита от прегряване ми се върти малко щура идея с автоматична щора която която да го покрива и да се командва от електроника в момента бойлера ми е 80 л на фирма Теси ако е нужно ще купя още един имам място ... Някъде из темите бях чел, че трябва да е хоризонтален но не я намирам ако може да кажете от къде мога да закупя такъв ще съм Ви изкрено благодарен...Приемам всякакви съвети и напътствия в щурото си начинание ... :partyman:
Evgeniy - майстор
Има тема по въпроса:
viewtopic.php?f=10&t=42648

Лично аз мисля, че това е много добър вариант за гравитачно (термосифонно) свързване на бойлера (който би трябвало да е по-високо от колектора), без контролер и помпа. Виж е горната тема моят експеримент.
Andri01 - майстор
Хоризонтален колектор: SUNSYSTEM панел колектор тип Н, модел SL CL, размери: 2125/1228 мм, 2,70 кв.м. ,цена 745,86 лв, доставчик БГ ТЕРМ ООД
all4all - специалист
Andri01 написа:
Хоризонтален колектор: SUNSYSTEM панел колектор тип Н, модел SL CL, размери: 2125/1228 мм, 2,70 кв.м. ,цена 745,86 лв, доставчик БГ ТЕРМ ООД
Andri01 Много благодаря още няколко въпроса ...
Някакво управление за помпата ще трябва ли, или да си работи докато има слънце стоене с някакво реле за време?
Сегашния бойлер е 80 л ще е малък ли, и има ли нужда да купувам втори бойлер?
Ако ще купувам втори имам възможност да го изкарам на терасата и да опитам да го подкарам гравитачно както бе написано в по предния пост... Какво точно да спазя за да тръгне гравитачно? Струва ми се доста по удачен вариянт без помпа въпреки че като пусна душа ще има едно количество студена вода но не мисля че това ще е кой знае ква загуба... Колко градуса да е наклона му пролет лято и есен зима?
:partyman:
Evgeniy - майстор
Капацитета на бойлера (бойлерите) би трябвало да идва от количеството топла вода, което ще се ползва, защото и втори да сложиш, ако не се ползва, като се загреят пак ще имаш излишък.
Иначе аз също съм сложил по-голям от необходимото колектор, но на голям ъгъл.
Специално за терасата, може да го монтираш по- изправен. Така лятото ше работи на 50-60%, а зимата, когато е ниско слънцето, ще имаш по-вече топла вода. С промяна на ъгъла може да регулираш максималната мошност, така, че да ти е добре за 80 литра. Няма проблем да го пуснеш без помпа на 7 метра, стига тръбите да са под наклон през цялото трасе и да са с подходящ диаметър.
Andri01 - майстор
Управлението-диференциален термостат,има много видове. Ако слагаш 2-ри бойлер,не на терасата - зимата ще се охлажда много и даже може да замръзни. Аз също съм с две бойлера-с кранове има много варианти за загряване / паралелно,поединично,последователно / и използване на водата от тях. Ъгъла на наклона варира според сезона и местоположението. За Варна е 67-43-23-43 : зима-пролет-лято-есен.
andro440 - майстор
слагай турски -бакърен ,на 45 градуса -щом ти е южна терасата -помпа и управление-/контролер / са задължителни. не се занимавай с шейни и с глупости-търси колектор с призматично стъкло -има ли слънце,го хваща от всякакъв ъгъл
all4all - специалист
andro440 написа:
слагай турски -бакърен ,на 45 градуса -щом ти е южна терасата -помпа и управление-/контролер / са задължителни. не се занимавай с шейни и с глупости-търси колектор с призматично стъкло -има ли слънце,го хваща от всякакъв ъгъл
Благодаря, би ли дал лик към такъв ? Може би пропуснах да кажа интересува ме от пролетта до късна есен :? Зимата котела ше я топли ... Имам опция да го сложа и на покрива над котела който се намира на тавана, тъкмо си мисля с какъв кран и части мога да шунтирам котела и да ползвам неговата помпа за радиаторите ясно просто и спирам крановете и са вън от играта :? Като за топлоносител ще се ползва вода която в края на есента ще източа ... удобно ми е и да го покрия с нещо в края на есента до пролетта... С две думи възможно най-евтино и ефективно за сезона с бърза възвращемост не търся слънце в зимния период и възвращаемост в годините за скъпи инвестиции...Покрива се пада 5 етаж връщам водата принудително до третия етаж бойлера в момента е 80 л с една серпентина Теси ползва се от 5 възрастни и дете на 3 год все си мисля че ще трябва още един :? място за поставяне също има...
Около 12>14 метра е пътя от покрива до серпентината на бойлера от покрива... От терасата е 7 метра...
Имам и трета опция с път от покрива 6>7 метра но ще ми е по трудно имам таван и над самия бойлер + неизползващи се тръби за топла вода едната е половин цол и другата 1/2 но в банята си нямам кранове на тях и ги вградих някога в стената и трябва да разбия плочки и стена за да ги срежа и сложа кранове... ](*,) ](*,) ](*,)
Тавана ако поставя бойлера в него е удобен за термо сифон най ниската част 1 метър най високата билото 3.5 метра посъветвайте ме за най удачния вариянт моля...
Последна промяна от all4all на пон апр 10, 2017 12:13 am, променено общо 1 път.
andro440 - майстор
не четох всичко ,но аз миналата година си поръчах един панел ,през интернет -по спомен се наричча /EZENCH/ беше на промоция с подарък разширител и големи проблеми имах с доставката ,но сле многобройни обаждания и накрая свързване с шефа на фирмата ,си получчих и промоционалния разширител цената на всичко беше под 300 лв -тока ми падна веднага с 50 лв надолу ,бойлерае 60 литра с една серпентина ,контролера е повреден подарък ,които възстанових -иначе 100-на лв струва
  • 1
  • 2

Тема "Слънчев колектор на парапет на тераса..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: