• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Тани - модератор
Темата беше тук

http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 272#229272

Но я преместих за да не спамим другата тема!

А възможно ли е изпълнението на слънчева инсталация без UPS? Ако се заформи дискусия , ще отделя въпросът ми и отговорите към него в отделна тема!
Последна промяна от Тани на чет мар 11, 2010 11:51 am, променено общо 1 път.
alsted - майстор
Аз точно това съм тръгнал да правя като смятам, че е напълно достатъчно водосъдържателя /бойлера/ да бъде по-нависоко от колектора, т.е. - циркулацията да е гравитачна. Ще ми бъде интересно да науча, ако ще има някакви проблеми.
Тани - модератор
Става въпрос без UPS , а не без помпа! При мен бойлера е в мазето и няма как да се размина без помпа!
filmatoplo - майстор
Едно време слънчевите инсталации бяха помпени но отворени , и най важното бяха в държавния почивен или индустриален сектор като задължително денем си имаха подръжка -човек който се грижи за нея .Ако спре тока съответно се взимаха мерки да се охлажда инсталацията с доливане на вода или палене на агрегат за ток .За който не знае 100 градуса при слънчевата отворена инсталация не е толкова страшно както при отопление със котел на твърдо гориво -испарява се водата но го няма тоя трясък и пукот както при парното .Та това става при слънчева отворена система с вода - испарява се част от водата и при доливане се оправя положението .При затворените системи обаче и най вече заредени с антифрис -юпиеса е задължителен .И там си има тънкости -при спиране на ток на една система вдигна 135 градуса и след това си работеше нормално .
Тани - модератор
А може ли да се направи така , че при прегряване разширителния съд да поема течността и да не се долива после системата ? Искам да чуя и други мнения!Защото ми казаха , че не ми трябвал UPS за моята! :? :? :?
kabel96 - специалист
При правилно оразмерен разширител не трабва юпиес.При мен 6 колектора с работно налягане 3 атмосвери при спиране на помпата в най голямата жега вдигат най много 3,3-3,4 атмосвери.
filmatoplo - майстор
Да при затворена система важна роля играе обема на мембранния разширителен съд и неговото предварително налягане както и предварителното на инсталацията .Примерно обема на съда трябва да може да побере почти цялата течност в системата ако се наложи -за 20 панела отива 200 литра течност съответно ползвал 200 литров съд . :wink:
naskov - майстор
kabel96 написа:
При правилно оразмерен разширител не трабва юпиес.При мен 6 колектора с работно налягане 3 атмосвери при спиране на помпата в най голямата жега вдигат най много 3,3-3,4 атмосвери.
Колекторите какви са-селективни или обикновени? Бойлера с мантел ли е или със серпентина?
Тани - модератор
Моите колектори са плоски селективни а бойлера е с две серпентини. Ще стане ли? Разширителния съд е 16 литра.
LazarGanev - "Велик майстор"
Трябва да се сметне целия обем на инсталацията и тогава да кажем дали ще е достатъчен този съд. За ставане - става без ЮПС, ако спре тока, но може да се яви следния проблем - ако порадилипса на циркулация температурата в панела се вдигне над 200°С, пропиленгликолът започва да стагнира - да се разлага на съставките си и може да запуши тръбичките. Управлението на помпата реагира на това и няма да я включи, докато не падне температурата - т.е. когато вече няма слънце, вследствие накоето трябва да подгряваш бойлера на ток.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12

Тема "Слънчева инсталация със защита от прегряване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: