• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Стефан77 - специалист
Здравейте има ли някой който ползва такава камина? Избора съм го направил след 2-3 дни ми предстои пуска.Какво да очаквам?Как е по добре да се управлява по стаен термостат или по температура на водата? На всеки радиатор има термо глава,
torbalan - Дървен философ
И за какво са термоглавите на всеки радиатор, след като ще има управление по термостат???
Стефан77 - специалист
Попитах как ще е по добре да се управлява нямам стаен термостат но ако си заслужава ще взема.
bmahob - специалист
Според мен виж как ще е без и ако се наложи, ще вземеш. Но като си с т.глави упр си я по вода, иначе камината я водят много добра.... късмет
torbalan - Дървен философ
Какво означава за теб "по-добре"?

Щом вече има термо глави във всяка стая - смисъл от стаен термостат особен няма. Идеята на тези термо глави е точно такава - да поддържат горе-долу постоянна температура в стаята.
andy_forresite - майстор
Температурата в стаята е постоянна с термоглави. Със стаен термостат не е постоянна.
Смисълът на стайният термостат е постигане на желаната зададена температура в референтна стая. За целта радиаторите не трябва да се ограничават от термоглави. Работейки с пълен капацитет (главите ограничават дебита) позволяват по-бързо затопляне.
По термостат ще ти трябват по-големи радиатори с кран или секретен вентил на изхода, откъдето ще имаш възможност да регулираш дебита през всеки радиатор, т.е. да му зададеш необходимата ти мощност. А когато е малък няма как да го засилиш и няма смисъл от намаляване.
Регулирането с термостат ми прилича малко на онези задачи с басейн, който се пълни от 2 тръби и се източва от 1. Пълненето в случая е горещата вода от камината, а източването е топлозагубата на всяка стая. Трябва да се намери температурния хистерезис, при който количеството вода в басейна (топлината във всяка стая) ще остане относително постоянно за оправдано дълго време. Оправдано в смисъл камината да не работи като start/stop система на градски автомобил. Да запали, да загрее, да започне да гаси и да изминат едни 3-4-5 часа без да гори. Нещо такова. Ако не се получава, тогава термостатичните глави ги имаш ...
torbalan - Дървен философ
andy_forresite написа:
...
Смисълът на стайният термостат е постигане на желаната зададена температура в референтна стая...
А в останалите стаи регулираш с обикновените кранчета дали да е по-отворено или по-затворено... Така и в тях имаш горе-долу постоянна температура.
Стефан77 - специалист
Благодаря ви за отговорите ще пробвам управление по температура на водата на всички радиатори има термо глави само на бойлера няма.Смесването на два вида пелети до какво води? Питам защото сега цената не е много изгодна има и по евтини.
andy_forresite - майстор
Съгласен с torbalan.

Евтините пелети по принцип водят до проблеми с горенето, образуване на шлака, повишен разход и в крайна сметка икономията от покупната цена не е очакваната. На всичкото отгоре образува нерви. Възможни са и изключения.
Смесването на два вида пелети може да докара проблеми, а може и да не докара. При смесване на два вида качествени дървесни пелети, с близки бързина на запалване, скорост на горене и обемно тегло, които самостоятелно горят безгрижно, ще си доволен.
Ако си добре топлоизолиран направо карай с термостата. Точно сега се постигат икономии с него. С термоглави или ще пали и гаси често, или ще гори постоянно. Постоянното горене води до изгорени килограми пелети, които всеки приема различно. За едни е евтино, нищо че гори постоянно и горят по 23+ кг/ден, за други всичко над 1 чувалче е голям разход и ръчкат по настройките независимо дали е възможно подобрение. Направете ниска и стабилна първа доколкото е възможно с твоите пелети за да избегнеш зациляне запали-угасни. Не е газова камина да пали и гаси от раз.
Може да направиш нещо историческо като първи собственик (закупил я съфорумник, който не монтира котли и камини) дал мнение за работата на тази камина във форума. Имаше някакви опити преди време в едноименни теми и доколкото съм следил дискусиите накрая нищо не разбрахме.
torbalan - Дървен философ
Ако пали и гаси често - това ознначава, че е със значително по-голяма от необходимата мощност.
В такива случай решението, ако не може да се намали мощността, е буферен съд, а както е с термо глави - ще може да бъде с голям хистерезис (тоест по-малък обем).

Ако гори постоянно - това означава, че мощността е или равна или по-малка от необходимата за отопление.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 7

Тема "Пелетна камина ВИКТОРИЯ-Б" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: