Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Rumen_lozen - помощник
Здравейте колеги.Нов съм в форума.Имам следния проблем с моя газов котел Victrix Maior 35tt.Монтирах го миналата година август месец сметките от начало бяха добре до последната която е 325лв декември.Вчера засякох разходомера 17 кубика за 24 часа.Котела се управлява по стаен термостат денем 20градуса вечер след като се прибера 21градуса,на всеки един радиатор има термоглави отоплителната им мощност е 15Квт,Топли и бойлер 80 литра на Светлю Шишков.Взех по мощен котел за в бъдеще да топли още един етаж.Идеята ми е такава ако му намаля капацитета ще изразходва ли по малко газ?
sokolov.91 - майстор
нед яну 06, 2019 9:00 pmRumen_lozen написа:
Здравейте колеги.Нов съм в форума.Имам следния проблем с моя газов котел Victrix Maior 35tt.Монтирах го миналата година август месец сметките от начало бяха добре до последната която е 325лв декември.Вчера засякох разходомера 17 кубика за 24 часа.Котела се управлява по стаен термостат денем 20градуса вечер след като се прибера 21градуса,на всеки един радиатор има термоглави отоплителната им мощност е 15Квт,Топли и бойлер 80 литра на Светлю Шишков.Взех по мощен котел за в бъдеще да топли още един етаж.Идеята ми е такава ако му намаля капацитета ще изразходва ли по малко газ?
Ако имаш предвид 20лв. по-малко, тогава - да.
Rumen_lozen - помощник
Не са проблем 20те лева.Странно ми е защо ноември е 160лв,а декември двойно повече?Котела се използва всеки ден по един и същ начин.Съгласен съм че декември беше една идея по струден но чак толкова?
Последна промяна от Rumen_lozen на нед яну 06, 2019 9:28 pm, променено общо 1 път.
sokolov.91 - майстор
нед яну 06, 2019 9:19 pmRumen_lozen написа:
Не са проблем 20те лева.Странно ми е защо ноември е 160,а декември двойно повече?Котела се използва всеки ден по един и същ начин.Съгласен съм че декември беше една идея по струден но чак толкова?
Е щом сам си си засектл разход от 17 кубика за 24ч. значи никой не те лъже с нищо. Пък и Ноемри беше целия над 5°, че и около 10 . Декември беше над 5° и около нулата. Това си е наполовина по-студено, което е и наполовина по-скъпо.
LazarGanev - "Велик майстор"
Като чета между редовете, разбирам че всичко по твоята система е объркано, Топлиш 100м2 с 35кВт котел с термоглави на всички радиатори + бойлер 80л - луда работа. Та разходът е най-малкия проблем на твоята инсталация
Rumen_lozen - помощник
нед яну 06, 2019 9:28 pmLazarGanev написа:
Като чета между редовете, разбирам че всичко по твоята система е объркано, Топлиш 100м2 с 35кВт котел с термоглави на всички радиатори + бойлер 80л - луда работа. Та разходът е най-малкия проблем на твоята инсталация
И според вас което по точно е объркано?Котела умишлено съм го взел по мощен,няма другата година да купувам по мощен котел след като направя и другия етаж
fbr - майстор
нед яну 06, 2019 9:30 pmRumen_lozen написа:
Котела умишлено съм го взел по мощен,няма другата година да купувам по мощен котел след като направя и другия етаж
Ти да видиш сметки догодина.
djogobg - специалист
Не разбрах тези 100 квадрата откъде изскочиха, но звучи да е преоразмерен(предполагам проектантът го е сметнал правилно с включен втори етаж, обаче), а КПД-то на нещата се смята за номиналната им мощност(котел 35кв не работи оптимално на 15кв.).
Относно разхода - термоглавите на колко градуса ти затварят? Да не би, където ти е стайния термостат главата да затваря радиатора по-рано и да не може достатъчно бързо да стопли стаята? Като цяло декември беше в пъти по-студен от ноември - ноември имаше и повече слънчеви дни, ако си спомням правилно. Декември имаше доста отрицателни температури и сняг.
Като цяло тази работа с термоглавите плюс стаен термостат ми е малко странна - и аз се подлъгах едно време, а сега всички глави са ми отворени докрай и само на термостат го карам с идеята, че е в най-студената стая и само съм с едни пари вътре за термоглави и термовентили...
Rumen_lozen - помощник
нед яну 06, 2019 9:49 pmdjogobg написа:
Не разбрах тези 100 квадрата откъде изскочиха, но звучи да е преоразмерен(предполагам проектантът го е сметнал правилно с включен втори етаж, обаче), а КПД-то на нещата се смята за номиналната им мощност(котел 35кв не работи оптимално на 15кв.).
Относно разхода - термоглавите на колко градуса ти затварят? Да не би, където ти е стайния термостат главата да затваря радиатора по-рано и да не може достатъчно бързо да стопли стаята? Като цяло декември беше в пъти по-студен от ноември - ноември имаше и повече слънчеви дни, ако си спомням правилно. Декември имаше доста отрицателни температури и сняг.
Като цяло тази работа с термоглавите плюс стаен термостат ми е малко странна - и аз се подлъгах едно време, а сега всички глави са ми отворени докрай и само на термостат го карам с идеята, че е в най-студената стая и само съм с едни пари вътре за термоглави и термовентили...
Умишлено съм сложил термоглавите по стайте става по топло от колкото ми е необходимо.На всеки един таван имам 15см каменна вата 50кг плътност.Котела си достига бързо темепература.Там където я следи термоглавата е отворена докрай и е средно топла стая ,по другите стай са нагласени на 20,21 градуса.
Последна промяна от Rumen_lozen на нед яну 06, 2019 9:59 pm, променено общо 1 път.
sokolov.91 - майстор
И аз му казах за Ноември и Декември и за твмпературите... Пък относно стайния термостат и управлението на цяла система по една стая - и аз си мислех, че така е по-добре, но бързо се убедих, че не е. Не случайно след 2 месеца отопление по стайна температура си поръчах външен датчик.

Тема "Голям разход газов котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: