Най - вълнуващия въпрос зимно време.
здравейте колеги . предстои ми един ремонт и искам да се посъветвам. Става въпрос за преминаване от камина към котел .Къщата е 2 етажа .Първия- каменна зидария,втория -изолация 4 см и дървена обшивка . Дограмата е немска.Втория етаж е с изградена инсталация
1 кръг - хол 50 м2 с 2 радиатора и камината
2 кръг - обхожда 4 спални по 12 м2 с 5 радиатора.нямаше друг начин
3 кръг бойлер 80 л
4 кръг коридор 10 м 2 с един радиатор
Камината е 27 или 29 kw но трудно се поддържа силното горене заради недобра тяга.Разглеждайки мощностите на монтираните радиатори
и бойлера се получава 27kw.Сега започват въпросите:
1 трябва отоплям първи етаж хол 40 м2 спалня 16 м2 коридор 7 м2 бойлер 100 л . Какви радиатори трябва ( 60 см )
2 40 kw ivg котел на пилети става ли
На практика се получава по-малко от 200 м2 и 2 бойлера , а мощностите са големи . Имам и още въпроси но тези са най-важни , а и в най-скоро време трябва да започвам с къртенето на етажа . Благодаря предварително но всички
20 хиляди ватова горелка на IVGто.
andy_forresite - майстор
Малко си се престарал в радиаторната мощ за втория етаж. Кръгът за 5-те радиатора в четирите спални нещо не мога да го разбера. Пет парчета с един подаващ щранг ... и защо 5, а не 4...
Котелът ти може да е 25-30 киловата, а пелетната горелка може да е 20, 25 или дори 30. Не повече от това. 30-киловатов змей лапа по около 6 кг/час бонбони, 40 киловата горелка ти харчи по 8 кг/час и т.н. Двайска ти е ~4 кг на час, но зависи от пелетите дали ще ги изкара наистина.
Радиаторите може да ги заложиш по глидер 600 мм на квадратен метър. Предполагаме че стаите ти не са високи по 3,5 метра и повече. Сега каменен зид ... значи може да добавиш от теб по 2-3 броя отгоре над получилите се за кв.м. Например за хол 40 кв.м. два радиатора от по 20 и 22 глидера; спалня - 18 глидера. Нещо такова.
С два колектора ли ще си и от всеки колектор на етаж с тръба колко мм?
andy_forresite написа:
Малко си се престарал в радиаторната мощ за втория етаж. Кръгът за 5-те радиатора в четирите спални нещо не мога да го разбера. Пет парчета с един подаващ щранг ... и защо 5, а не 4...
Котелът ти може да е 25-30 киловата, а пелетната горелка може да е 20, 25 или дори 30. Не повече от това. 30-киловатов змей лапа по около 6 кг/час бонбони, 40 киловата горелка ти харчи по 8 кг/час и т.н. Двайска ти е ~4 кг на час, но зависи от пелетите дали ще ги изкара наистина.
Радиаторите може да ги заложиш по глидер 600 мм на квадратен метър. Предполагаме че стаите ти не са високи по 3,5 метра и повече. Сега каменен зид ... значи може да добавиш от теб по 2-3 броя отгоре над получилите се за кв.м. Например за хол 40 кв.м. два радиатора от по 20 и 22 глидера; спалня - 18 глидера. Нещо такова.
С два колектора ли ще си и от всеки колектор на етаж с тръба колко мм?

колега , инсталацията е прави майстор с камината . За този кръг нямаше друго решение понеже бяха направени подовите настилки
и том има преходи в цолажа , а са 5 защото едната е ъглова и има 2 прозореца .Тогава смяташе квадратури на стаите и каза ТОВА Е ,
.Камината е 27 но не топли . Решил съм радиаторите ТИП 22 , че бая друга работа се отваря покрай това . Етажа е 2,50 .Две тръби ще тръгват от котела до първия и после до втория но цолажа не знам . И всичко това смяташ , че малък котел ще свърши работа . Не зависи ли от монтираната мощност ? Спрял съм се на IVG понеже са с малки размери , че трябва да се монтира в изба . Ако има друг модел - кажи? Да разбирам ли ,че на малък котел може мощна горелка :?
andy_forresite - майстор
Отзад напред... Не разбирай че на малък котел може да сложиш мощна горелка. Това никога не съм го казвал.
Ти на 25-30 киловата малко ли му викаш за 200 квадрата :) Повтарям - 30 киловата котел и от 20 до 30 киловата горелка. Примерно нещо като бош 2000Б 32 kw и горелка GP V 25 SC. А не 27 на втория и още 15 на първия, значи 42-киловатова горелка ...
Тази камина никога не е била 27 kw щом не топли.
Радиаторите (като киловати) не определят колко голям котел и горелка да си инсталираш. Котелът и горелката се избират по топлозагубите. Или с думи прости - по необходимата за твоята къща топлина.
Пример от реалния живот - 24 киловата дакон на кюмюр отоплява двуетажна къща без изолация с 8 радиатора от по 2 метра на 60 см височина тип 22. 60-65 градуса на водата ги държи без проблем, а като му се отворят клапите сигурно ще изври като чайник.

Тема "котел с каква мощност и още нещо" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: