• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mkosama - напреднал
Здр!

Наскоро си купих къща и трябва да избера начина и на отопление,понеже вече е късно тази зима ще се топли с 2 камини прити на дърва.Та къщата е стара и няма изолация около 100кв. е площа което са спалня,детска,хол и кухня две от стаите с южно изложение .Къщата също е и с кара таван като само в хола е с гипскартон!Та предлагат ми да взема 3 газови конвектора както и да сменя боилер и печка на газ като опция за отопление,но не намерих примерен разход при такъв вид отопление на месец.Ако предположим че външните температури са -15-17 градуса а конвектора е настроен на 24градуса 8 часа и на 15 през останалото време колко разход би дал?Друг вариянт ми е на пилети но складирането и отделно помещение за котела може би ще са ми проблем!
шоп - майстор
За каква газ говорим?
природен газ или пропан бутан?

Ако е природен по тръба ли е доставен или е компресиран?
mkosama - напреднал
шоп написа:
За каква газ говорим?
природен газ или пропан бутан?

Ако е природен по тръба ли е доставен или е компресиран?
За природен газ от Овергаз извода за тръбата е точно пред къщата!
шоп - майстор
Ми тогава какво се чудиш?
Газа е твоето решение, ако искаш да ставаш пепелив и миризлив огняр мини на пелети. Ще мъкнеш тонове, ще плащаш като поп, ще се чудиш дали пелетите, които си купил са боклук! Ще пишеш из темите за пелетни горелки и камини да питаш за настройки за да намалиш разхода.
mkosama - напреднал
Чудя се какъв би бил месечния разход при подобно отопление!
Su-37 - специалист
Много зависи от способността на къщата да не изпуска бързо топлината си. Няма как да ти се даде еднозначен отговор еди си колко ще струва. Питай съседи, съграждани които се отопляват на газ, питай какво топлят и доколко го топлят, макар че информацията може да не е много достоверна.
Месечния разход при -15 навън и 24 вътре няма да ти хареса. Над 20 лева на ден. Друг е въпроса колко такива дни ще има през зимата.
По-удобно е на газ. По-евтино е с прититата. Ако имаш и един-два хубави климатика още по-добре. Те ще ти държат 16-17 градуса и вечер с камината ще има идилия. Та така, 2 климатика, 10 кубика дърва и каквото и както можеш (първото ми изречение) да си направиш подобрения.
шоп - майстор
mkosama написа:
Чудя се какъв би бил месечния разход при подобно отопление!
Колкото са топлозагубите-толкова и разходите.

Ако ти е топлоизолиран имота-ниски разходи.
jabata - специалист
шоп написа:
Колкото са топлозагубите-толкова и разходите.

Ако ти е топлоизолиран имота-ниски разходи.
Много точно казано, колкото са ти топлозагубите, горе долу толкова ще ти е отоплението.
Иначе съвет от мене, караш тази зима на Прити, помагаш с печки, като си пишеш, колко кубика дърва си изразходвал, гледаш си сметката колко горе долу за ток за отопление си похарчил. Накрая на месеца сядаш и смяташ....толкова от това, толкова от това....това се разнява на ХХХ KW/ч енергия за месеца. И така получаваш колко ти е KW/ч енергия, от смесен тип (дърва и ток) и сравняваш с цените на газта, и си готов.
Това е най-точната сметка. Всичко друго са приблизителни сметки. Защото един ще иска 19 градуса, друг ще иска 24, и съответно разликата ще си е доста в зависимост от това колко топлинна енергия преминава през стените/тавана/дограмата.
Защото ако къщата не е чак толкова добре изолирана, отсега ти казвам че разходите ще са жестоки. Обаче ако е сравнително добре изолирана, няма да е чак толкова зле. Защото има нови къщи с изолация, които топлинно са много по-зле от 50 годишна стара къща без грам изолация....всичко е въпрос на строителство...ослънчаване, и още куп други фактори....
шоп - майстор
Само да допълня към поста на @jabata

когато смятаме енергията от 1 кг дърва и от 1м3 газ трябва да отчетем КПД то на котела

при дърва трябва да се радваме ако е над 70%
при кондензен газов котел е над 90-95%

Трябва да отчетем и влажността на дървата. Ако са съхнали на сухо и проветриво място може да имаме 20% влажност. Ако са сечени и купени октомври месец влажността може да е 45-50% и калоричността пада автоматично на 1/2

Цитираните % са примрни, но много близки до реалността.
mkosama - напреднал
Ако имам в предвид какво съм ползвал досега при студена зима 5-6тона дърва при по топла 4-5 на цена от 140лв/т + зимните сметки за ток по 120-140лв между 400 и 800лв за дърва годишно ,може би вариянта с парно е удачен след като сложа стъклопакет и изолация на тавана?
  • 1
  • 2

Тема "избор на отоплителна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: