Най - вълнуващия въпрос зимно време.
phoenix - специалист
Здравейте приятели,
искам да се допитам до вас. Имам един конкретен въпрос, а именно как да свържа един слънчев колектор към системата ми без да купувам нов бойлер с две серпентини. Прилагам схема на парното, може тук таме да липсва някой дребен детайл, но като цяло това е схемата на парното ми. Имам термопомопа която вече съм описал как работи и как я направих, както и ми се наложи да закача камината в големите студове за седмица, докато ТП не смогваше да стопли заради марката на климатика.
До тук всичко е ок и всичко си работи безпроблемно. Понеже ми изпадна един Слънчев колектор се чудя дали няма да мога някак си да го впрегна на работа. Ще покажа какво ми се върти в главата... до тук имам два варианта. Единия включва 2 трипътни вентила или един четирипътен и 2-ра помпа, а другия пускането на тръба от между помпата и топлообменника в единия край след това през СБ, веднага след това да влиза в бойлера и да се връща по общата магистрала пак до помпата, но така ми се струва много дълъг път и не знам какъв ще е ефекта.
Та отворен съм за всякакви подобрения и предложения!
Изображение
kuuuuuul - майстор
А какво точно искаш от колектора,да топли бойлера или да се включи към цялата с-ма?Това дето е като разширителен съд какво е :?
LazarGanev - "Велик майстор"
Моето мнение, че разходите ще са повече от приходите
phoenix - специалист
kuuuuuul:
Това си е разширителен съд. Идеята ми е да се върже към съществуващата система и да минава първо през бойлера за да отдава там топлината си... абе объркано ми е, утре ще нарисувам двата варианта които са ми на акъла и ще ги кача да си кажете мнението.

за разходите... ясно, ама то не всичко се изчислява така...може би ще имам възможност да продам бойлера и да купя с две серпентин на даден етап.

п.с.
интересно ми е и как според вас трябва да се изпълни за да е без компромиси!
kuuuuuul - майстор
Моята инсталация е почти същата,но с два бойлера от които единия е с една серпентина,към колекторите е свързан по най-лесния начин с тетки и кранчета като се топли само бойлера.Помпата за колекторите си е отделна.В хубав слънчев ден/които не са много зимата/ще затопляш бойлера и може би ще можеш да подпомагаш и ТП ама ако не ползваш БТВ :? Общо взето зимата не можеш да разчиташ на един колектор и тук подкрепям Лазар,но щом вече го имаш слагай го пък да видиме какво ще излезе.
phoenix - специалист
Значи това което най-ми допада е следното:
за момента да сложа два трипътни крана при серпентината и с втора помпа да си се върти водата само през бойлера и панела. Когато е студено, тази мини система се изключва от единия трипътен кран и водата спира да се върти през СБ, а бойлера си се топли от ТП. Това може и да се автоматизира, като се сложи електрозадвижван трипътен кран и един датчик горе при батерията. Когато на изхода на СБ имам Т=80 примерно, едно реле цъква и завърта трипътния кран, като едновременно пуска и 2-та помпа, така бойлера се топли от СБ и се разтоварва ТП от нуждата да топли бойлера. Когато Т на изхода падне на 60, релето цъква пак и изключва помпата и отделя СБ от системата.
Предполагам ще стане много хитро с електроуправляем четирипътен винтил... само че още не знам дали има такива и как работят точно.

п.с.
освен това от този вид свързване, ще мога лесно да се преобразувам, когато успея да сменя бойлера с такъв със две серпентини.
kuuuuuul - майстор
Идеята ти не е лоша ама какви са цените на трипътните вентили с ел задвижка :shock:
phoenix - специалист
вчера попаднах на един в е-bay за 10 евро, е малко сползван, ама аз не държа всичко да е лъскаво.

хайде де, дайте и вие някоя схема какво е правилно, какво не е, кое къде да преместя... къде да преместя разширителния съд...

днес два пъти започвах да правя схемата с един читирипътен винтил и не се получи..., май ще трябват два трипътни.... ама май и двата ще трябва да са с ел. задвижване.. :?: :? :? луда работа :-D
MamaMy - майстор
А защо не ползваш пластинчат топлообменник? Така ще си седи почти всичко така и винаги може да смениш системата. Ти вече имаш серпентина. Имаш и едната помпа.
phoenix - специалист
не разбрах колега :?
аз си ползвам вече пластинчат ТО, но за Термопомпата.. искаш да кажеш да купя още един, и да направя нова система????, всъщност не разбирам какво имаш предвид, ако може някоя схема...

Тема "Съвет за свързване на Слънчев колектор към парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: