Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте.

Използвам камина с водна риза но не съм я аз монтирал и по принцип не разбирам от камини. Към системата има 5 радиатора, циркулационна помпа, управляващо табло с UPS, акумулатор, разширителен съд. Защитата на камината се състои в една тръба която отвежда парата до канал. Досега се е случвало няколко пъти камината да прегрява и да излиза пара но никога след това не е имало проблеми. Днес обаче тока беше спирал за около час а ние бяхме пуснали камината. Вероятно нещо не е било наред с акумулатора, може да сме го местили лятото защото после забелязах че единия кабел не беше добре свързан. Но въпреки това ми бяха казали че UPS-а трябва да издържи поне 15-20 минути. Както и да е, проблема сега е че след като камината е спряна от предпазната тръба продължава да тече струя вода. Това е продължило така доста време, след идването на тока, може би един час. Накрая когато забелязах затворих входния ВИК кран. Ефекта от това обаче е че вероятно системата е останала без вода. Когато пак отворя входния кран през предпазната тръба веднага започва отново да тече студена вода, но помпата не работи.

Моето обяснение е че вероятно някъде има останал отворен предпазен клапан, след като е отворил заради парата и поради това че топлината не е била отвеждана от циркулационната помпа. Няма видими повреди, става въпрос за краткотрайно прегряване за 10-15 минути след което камината е била загасена. Проверих под камината, няма течащи тръби. Под камината видях само един предпазен винтил EMMET и ми се струва че е настроен на стойност 40, не ми е ясно той само пуска помпата или контролира и изпускането на пара?. Дали проблема може да е в този винтил или трябва да има и друг предпазан клапан? Работата е там че от винтила излизат два кабела, единия отива заедно с тръбите до помпата, но е заврян доста неудобно под самата камина и не е лесно да измеря дали се подава напрежение. Таблото е марка INTIEL. Има една лампа "Авария" на таблото но тя не мига и изобщо не е мигала никога, има си захранване, но така ако тече вода и няма никаква индикация човек може да се наводни или в най-добрия случай ще изтекат кубици вода, особенно ако работи и помпата.Дали на някой му се е случвало подобно нещо?
Прикачен файл:
винтил.jpg
Прикачен файл:
табло.jpg
Прикачен файл:
тръби.jpg
Последна промяна от AnthonyM на вт ное 07, 2017 12:40 am, променено общо 2 пъти.
Тая тръба, от която тече вода я проследи! Ще те отведе близо до камината и ще видиш, че е свързана с едно нещо, което има пластмасова врътка отгоре. Казва се предпазен клапан по налягане. Въртиш надясно, след четвърт оборот ще щракне. Направи го няколко пъти.
Мерси Трифоне но не намерих врътка. Под камината има три тръби, всичко отива в стената но преполагам че по тънката е предпазната тръба а двете по дебели са входа и изхода. Тази с термо-винтила на снимката трябва да е изхода.Станах на нищо, заврях се отдолу но тия тръби отиват някъде нагоре и не мога да напипам никакъв регулатор.
Помислих, че системата е затворена. Ако е отворена система, то тогава тая тръба е преливна от разширителния съд. Имаш контактен термостат EMMETI, настроен да пуска помпата на 40 градуса. Само това прави. Щом е потекла студена вода, значи системата е пълна. Остава да провериш дали тоя термостат подава захранване на помпата. Той го играй се едно е ключ за лампа. Подадено му е напрежение и като му стане топло, пуска помпата. Трябва да го провериш дали работи, може да му е спукана капилярката. Провери и помпата-подаваш напрежение, като замостиш двете клемички на термостата. Изключи бушона преди това!
Едно нещо не мога да разбера - помпата и винтила ЕММЕТ какво общо имат? В смисъл че и на изключена от напрежние помпа в момента тече вода от тънката тръба като завъртя ВИК крана. Разширителния съд е на съвсем друго място и тънката тръба не е свързана с него а излиза иззад камината. А преливник не мога да видя, всичко в зазидано. Неразбирам, какъв е механима който отваря когато водата стане на пара? Има нещо отворено и водата просто изтича в канала през тънката тръба.Прикачих снимка като се надявам да не бъркам посоката на циркулация.
Прикачен файл:
водна риза.jpg
Така вече е по ясно- затворена система. Това не е вентил, а термостат, който включва помпата на определени градуси.
Не помпата изхвърля вода, а предпазен клапан по налягане, който е непосредствено на изходящата тръба на камината. Тънката тръба, от която се изхвърля водата, е свързана с изхода му. Сигурно е тръбата най в дясно, на снимката, която слиза на пода и минава покрай ЮПСа.
http://www.water-technic.com/predpazen- ... -bar-p686/
Ей те такова е. Има на различно налягане.
За него писах в първото си мнение.
Трябва да стигнеш до него и да превъртиш врътката. Вероятно вече е за смяна, след като е сработвал доста пъти.
Имаш ЛС.
Аха, сега взе да ми се изяснява.Сигурно е подобен предпазния клапан, май точно към 2.5 бара отваряше. Може нещо да се е затлачил и да не затваря Какъв му е принципа на затвяряне/отваряне, като на термостата на колата ли? От линка видях:

Минимална работна температура: - 10 °C
Максимална работна температура: + 110 °C

Да не би да сме достигнали някак си максималната температура и да сме го стопили този клапан и сега да не може да затвори? Още един въпрос - ти си писал " е непосредствено на изходящата тръба на камината", - е добре де, тази изходна тръба не е ли същатамна която е сложен термостата ЕММЕТ включващ помпата? Защо не са го монтирали този предпазния клапан някъде на по удобно място по тръбата , примерно преди ЕММЕТ-та ? Не съм сигурен каква технологична причина има да е заврян и зазидан най-горе, така човек после нито може да го провери нито лесно да го смени. Извинявай за лаймерските въпроси, досега системата 4-5 години винаги си работеше, даже не знаех че има предпазен клапан и май не съм разбирал как работи защитата.

Вечерта пак ще пробвам да го достигна че сега съм на работа. Утре един човек ще го гледа, дано да се намери начин да се смени.
Чел съм някъде, че предпазен клапан по налягане задължително се сменя, след като сработи няколко пъти. Принципа на работа е подобен на тресчотка. Налягането свива ружина, която избутва бутало, което от своя страна отваря канал. След изтичане на течност, налягането спада и буталото затваря канала. Примера с тресчотката е, че врътката се върти само в една посока и на четвърт оборот се извършва един работен цикъл на буталото. Вследствие работата и високата температура пружината омеква, затова са и препоръките да се замени. Може и някаква частица да е попаднала там и да го държи отворено.
Какво може да се получи;
Пълначка на 1,5 атм., предпазен клапан на 2. До тука е добре.
Омеква- спихва клапана и почва да отваря на 1.9, а пълначката все още работи коректно.
Те тогава почва да тече.
Аз бих намалил налягането от пълначката, ако е за моята инсталация, но препоръчвам да се замени.
Пълначките-група за допълване, имат и кран с който можеш да спреш работата им.
Точно този кран връткаш и предпазният клапан изпуска. Мисля, че е останал отворен.
Толкова от мен, като за дистанционна помощ.
Успех!
Мерси за помощта, Трифоне!
В крайна сметка се оказа точно това - запецнал предпазен клапан. Това е много гаден проблем и съветвам хората които ще си слагат камини да помислят предварително да имат достъп до този клапан че при нас се стигна до пробиване на стени #-o !

Имам и един друг въпрос ако някой тука разбира - забелязах, докато тестваме, че през предпазната тръба излиза доста пара когато работи помпата, но когато спре помпата пара почти не излиза. Но така какво ще се получава ако и помпата откаже, как ще се отвежда парата?

Другия въпрос е трябва ли предпазната тръба да отива нагоре или може както е при нас да отива отгоре-надолу повече от метър и после хоризинтално и отново надолу повече от 10 метра? Идеята е че парата отива нагоре и ако предпазната тръба има разни сгъвки и ако отива надолу може би затова парата не излиза толкова лесно?
Инсталацията ти е една от малкото изпълнени професионално.
Дори да не работи помпата, клапана и свързаната с него тръба ще си свършат работата, а именно да понижат налягането. За него няма значение нагоре или надолу |налягането|.
Единствено трудния достъп до клапана е кофти проблем, но пък не може всичко да е идеално.
Корава зима и топла къща!

Андиииииии, къде си бре?!!
Ши та ям докато ни са напийми!

Тема "Проблем с теч от камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: