Най - вълнуващия въпрос зимно време.
aspirebg - напреднал
Здравейте. Моя за съвет от Вас специалистите. Имам помпа Grundfos UPS2 25-40/60, но тъй като имам много вентилаторни конвектори дебита в системата ми е малък. Въпроса ми е имам още една такава помпа същата свобдна, ако ги вържа паралелно ще увелича ли дебита на системата или трябва да купувам по-голяма примерно UPS2 32-80?
Andri01 - майстор
Да. Но дали тръбния път / по диаметър на тръбите/ ще може да го поеме,е друг въпрос.
ktamen - специалист
aspirebg написа:
Здравейте. Моя за съвет от Вас специалистите. Имам помпа Grundfos UPS2 25-40/60, но тъй като имам много вентилаторни конвектори дебита в системата ми е малък. Въпроса ми е имам още една такава помпа същата свобдна, ако ги вържа паралелно ще увелича ли дебита на системата или трябва да купувам по-голяма примерно UPS2 32-80?
Червените думички нямат никакъв технически смисъл. Все едно да видиш бележка на вратата на магазина "Ще се върна след малко" .
И заради тях и целият ти въпрос е безсмислен.
Не знам къв е точно проблема, ама залагам 50ст, че ако вържеш помпите последователно, дебитът ще се увеличи повече, отколкото ако са паралелно, ама това бобът ми го показва, а той не винаги е точен.
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз пък съм готов да се обзаложа, че и двете помпи да вържеш (последователно/успоредно, както решиш), проблемът няма да се оправи :)
lz2skt - специалист
Трябва повече инфо за системата....ще трябва да се преправя..явно не оразмерена правилно
Andri01 - майстор
При паралелно свързване на 2 помпи се повишава дебита. При последователно свързване на 2 помпи се повишава напора. И в двата случая повишението зависи не само от помпите , но и от системата-конфигурация , диаметър на тръбите, хидравлично съпротивление.
aspirebg - напреднал
Andri01 написа:
При паралелно свързване на 2 помпи се повишава дебита. При последователно свързване на 2 помпи се повишава напора. И в двата случая повишението зависи не само от помпите , но и от системата-конфигурация , диаметър на тръбите, хидравлично съпротивление.
Точно и аз така знам и затова реших да попитам за всеки случай. А по принцип тръбата е 32 или 40 сега ако не се лъжа но е достатъчно оразмерена. Затова откъм тръбен път има запас. Въпроса беше дали да го правя с наличните ми помпи или да се тръшкам за 32-80.
Andri01 - майстор
Сложи ги в паралел,максимално близо една до друга/ да не се товарят взаимно/ и предполагам ще ти свършат работа.
aspirebg - напреднал
Andri01 написа:
Сложи ги в паралел,максимално близо една до друга/ да не се товарят взаимно/ и предполагам ще ти свършат работа.
Благодаря за конструктивното мнение.
ktamen написа:
aspirebg написа:
Червените думички нямат никакъв технически смисъл. Все едно да видиш бележка на вратата на магазина "Ще се върна след малко" .
И заради тях и целият ти въпрос е безсмислен.
Не знам къв е точно проблема, ама залагам 50ст, че ако вържеш помпите последователно, дебитът ще се увеличи повече, отколкото ако са паралелно, ама това бобът ми го показва, а той не винаги е точен.
Те от ей такива специалисти с боб съм на това дередже ;)
Andri01 - майстор
Еее,не се впрягай,де. Хубаво е от време на време човек да се покаже и несериозен,ко пък. При вързването на двете помпи в паралел,ще имаш нужния дебит за захранването им? За пробите сложи по един кран след помпите-така им намаляваш дебита при пробите ,а и ги разтоварваш.

Тема "Недостатачен дебит в системата." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: