• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,

Преди по-малко от месец ми бе инсталиран пелетен котел 35кв. Планирам да отоплявам 250м2 с бойлер 200л, като в момента се отопляват около 150м2 с 200л бойлер. Изхода на котела е на ф120, а от там с твърди неръждаеми коминни тела ф150 се свърза към зидан комин ф180, изолиран с 5 см каменна вата и височина около 12м

Проблемът, е че котелът изключително бързо повишава температурата на димните газове, като достига максимално допустимата температура от 200*С и влиза в модулация. Поради тази причина не може да бъде достигната зададената температура на водата и постоянно работи на максимална мощност и разхода на пелети е изключително голям

Проверих дали топлообменикът е замърсен и се оказа, че е. След като го почистих 2-3 дена котелът работи нормално и след това всичко се повтаря. Също така да вметна, че по коминните тела имаше доста наслагани сажди
Явно проблемът идва от замърсяването, но от какво може да е причинено и как да го избегна е голяма загадка

Пробвах с различни пелети, но промяна нямаше

Ще съм благодарен ако някой е имал опит с подобен казус и сподели как се е справил
andy_forresite - майстор
120 мм фукс за 35 киловата?! Опитвам се да си го представя... Какви са котелът и горелката? Да не би котелът да е 25, а горелката 35 kw?При всички случаи тази мощност за момента ти е много. Знаеш ли как да я намалиш на 15 kw да речем? Колко кг пелети се преработват на ден?
Котелът е 35кв с вграден бункер и горелка. Работният диапазон е от 18 до 35кв
Водната риза на котела съдържа 80л вода. Сметнах, че по радиаторите съдържанието на водата която циркулира в момента е около 77л (124 глидера * 0,52л + 2лири * 6,3л). По тръбите незнам колко е количеството вода. Имам още 3 стаи, които не се отопляват към момента по етажите. Да пробвам ли да ги пусна?
andy_forresite - майстор
Не е въпросът в това колко радиатора ще ползваш и колко вода има. Котелът докато топли себе си при първоначално набиране на градуси ще изкарва пушек със същата температура както с 1, 2, 3 ... 10 радиатора. Ако ги пуснеш ще увеличиш още разхода.
Явно марката и модела на котела са тайна. В такъв случай няма какво да се направи по проблема с 200-те градуса към комина.
phantom_ - специалист
При неправилни настройки също може да цапа много.Но наистина запази тайната за котела,така ще е по интересно :-D
vrangelov - специалист
phantom_ написа:
При неправилни настройки също може да цапа много.Но наистина запази тайната за котела,така ще е по интересно :-D
+1
шоп - майстор
Ses1989 написа:

Проверих дали топлообменикът е замърсен и се оказа, че е. След като го почистих 2-3 дена котелът работи нормално и след това всичко се повтаря. Също така да вметна, че по коминните тела имаше доста наслагани сажди
Явно проблемът идва от замърсяването, но от какво може да е причинено и как да го избегна е голяма загадка
Наличието на сажди означава некачествено и непълно горене. Според мен кислорода е малко.
filmatoplo - майстор
Саждите са поради повечето гориво с намалено количество въздух и време за изгаряне .Турски ли е котела .
andy_forresite - майстор
На каква съставка в слънчогледовите се дължи почерняването в котела? Играх с въздуха и с тези пелети си почернява. То и да не го базикам аз, токът го прави.
Сажди на пецелуди няма. Даже не пуши комина. Осветеност висока - под 180 рядко пада като достига 188. С другите пелети е светло сиво до керемидено. Въздухът и там лавира, но черен топлообменник никога. Вижда се някакво пушече от комина и пламъкът е оранжев. С чернещите пелети е по-светъл и горещ, защото вдигна темп кюнец на 80 градуса. 65-75 с другите пелети.
Друга разлика на чернещите е по-лесно запалване и излизане от съспенд. Казаха ми че са от сорт за чоплене, само люспа, каквото и да означава това.
filmatoplo - майстор
Черни сажди при слънчогледови пелети - сефте чувам ,камерата трябва да е бял цвят .
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с висока температура на димните газове" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: