Най - вълнуващия въпрос зимно време.
batkotony - специалист
Реших да пусна тема,в която да обсъждаме начините,по които се борим с проблемите около вече закупените пелети-прекомерно количество прах,идеи за втора употреба на полиетиленовите торби и т.н.-всякакви въпроси около оптималното усвояване на пелетите.
За прахта лично аз нямам проблеми,но мой съсед се оплаква от сериозно количество такава. Работи с горелка Фероли ,като за бункер използва един 200-литров варел от масло.Количеството прах на дъното при пълнене до горе на варела превишава една торба от пелети,което според мен е страшно много. Идеята му е да надупчи дъното на варела с фи 4-5 и да може по-лесно да отделя прахта от пелетите. Аз имам друга идея-да се направят нарези на долната част на тръбата на шнека извън бункера-около 5-6 броя с флекса с най-тънката шайба и по този начин от там ще пада прахта преди да задръсти горелката. Същият ефект може да се постигне и с изрязване на участък от долната страна на същата тръба и поставяне на мрежа със съответната гъстота,но този начин според мен е доста по-сложен и крие някои опасности.
Иначе се понасъбраха полиетиленови торби доволно и се чудя за някакво приложение... Вторични суровини ме отказаха от излишни движения със смешната цена-5ст. на кг. Да ги хвърля на боклука е най-лесно...Давайте идеи кой как се справя...
:?
gnt69 - майстор
batkotony написа:
Реших да пусна тема,в която да обсъждаме начините,по които се борим с проблемите около вече закупените пелети-прекомерно количество прах,идеи за втора употреба на полиетиленовите торби и т.н.-всякакви въпроси около оптималното усвояване на пелетите.
:?
И аз събирам чувалите докато не се задръстя. После ги изхвърлям в контейнера. И после пак събирам. Няма приложение.
За пепелта друг тип бункер трябва. Ако бункера е хубав пепелта си влиза с пелетите равномерно. Ето Например. Прорезите няма да помогнат само ще влошат работата защото ще смуче въздух през тях.
Аз в къщи съм си направил такъв.
Прикачен файл:
20160908_184137.jpg
Прикачен файл:
20160909_072345.jpg
Прикачен файл:
20160909_072329.jpg
Бункера е на колела и отдолу има прерязана капа на коляното. ПВС- ето е ф 160 най отдолу имам дупка на плота ф 100. Така ако се събере много пепел мога да извадя капата и пепеляка да падне под бункера. Никога не съм го ползвал това, пепеляка си върви със пелетите равномерно. :partyman:
stefan33 - специалист
Това с дупченето съм го правил-проблема е че се запушват след време.Най-добре е шнека да се чисти периодично
https://m.vbox7.com/play:16734de8ed
Svezar - специалист
Два пъти съм вадил спиралата на шнека понеже ми се струваше че върти по-тегаво ,и мислех че е запушен и двата пъти си беше абсолютно чист,а пък не ползвам някаква извънземни пелети без прашинка в тях ! Та ми е интересно как точно се получава задръстване,трябва пелетите освен да са много прашни и някаква влага да има в шнека че да успее прахоляка да полепне по неръждавейката :?: А пък вариант да се задръсти горелката /специално Фероли/ според мен е изключен,каквото не изгори ще го издуха веднага вентилатора,виж при ретортните има някаква хипотетична вероятност да се получи ! И накрая остава извода-ако се налага да се бориш с пепел значи ползваш много кофти пелети !
milenskior - специалист
Не знам при вас как е, но аз горя изключително калпави пелети(евала на Грейкото), в които има много пепел, но досега не съм чистил нито бункера, нито шнека вече 4 сезон.
Тази пепел нали все пак си е дървесина(при мен са обелки от слънчоглед) и тя си гори като пелетите.
Преди 2 зими бях взел пелети от Полски Тръмбеш в които пепелта беше повече от пелетите. Много се бях притеснил как ще ги горя и дали няма да ми се запрашава фотосензора за препълване с пелети, но нямах никакви ядове цяла зима.
andy_forresite - майстор
Да, и аз съм доволен от шнека на грейко. Успоредно с 8 мм пелети качва и пепелта. Виждал съм да сипва 70% пепел и 30% пелети при дозиране и няма никакво влияние на огъня, даже вдига осветеността.
Под бункера имам метално капаче с две самонарезки. По всяко време може да разхлабя капачето и от получения процеп да изтръскам пепел. Досега не съм чистил пепел. С предишния комплект на пелети също нямах проблеми с пепелта. Е, разбира се че има значение за какво количество пепел говорим. От миналата година се бях снабдил със същите пелети като milenskior (не от П. Тръмбеш). В един чувал тип сезален, зеблен или там какъвто е, 30-35 кг в чувал, пресях почти пълна догоре 15-литрова кофа пепел. В килограми не повече от 2 кг в чувал, но като обем... аууу. И то не обелки от слънчоглед, тикви, парчета царевични семена и други благини, ами нещо, което надали ще гори. Пробвах да го подпаля с вестници и не стана. Затова пресях 500 кг, а другите де горих, де раздадох и така.
batkotony - специалист
gnt69 написа:
Аз в къщи съм си направил такъв.
Моят е почти същия,само че метален и отдолу на певеце-то съм оставил мрежа от филтър на камион,двойна за да е по-гъстичка и да не падат пелети и нямам никакъв капак.Миналата година бях с иглолистни и семки,тази само семки и нямам почти нищо паднало долу.Шнека подкачва всичко и си гори без проблеми.
От написаното досега мнението ми е,че на комшията варела е крайно неподходящ за бункер и вече му го казах,да се оправя дет се казва... :wink:
Иначе и аз съм виждал в тръбата преди горелката доста прах,но нито осветеността ми е падала,нито съм имал принудителни изгасвания,нагар вътре почти нямам,само изгорели пелети,които си се издухват от вентилатора.Взимам пелетите от семките от Суходол,6мм са,продавачът казва ,че са от Русе и са абсолютно същите като миналата година-просто нямам забележки... :) ...(освен цената,де-няма нищо общо с онези 144-180лв,дето разправяте... :) ...на 260 лв ги взех,но края на октомври все пак).
А за торбите-аз ги ползвам за сметосъбиране една част,но не мога всичките.Мислех си ако някога взема наливни пелети да си ги разфасовам в тях,но ще е голяма мъка,после някакво тиксо ще трябва и дали ще издържи...абе май в контейнера ще отидат и това е...
ПП.С Грейко-20 съм,но котела ми е Прити с прегради и някакво подобие на турбулатори и съм доста доволен,изходящи газове не съм мерил,но на трета пипам кюнеца за около 3-4 секунди,което мисля е задоволително за този котел.
gnt69 - майстор
И според мен е от варела. Една година ползвах бидон не е задръствала горелката но имаше 2 кофи пепел в бидона в края на сезона. Бункера го ползвам втори сезон и пепел не съм чистил никога.
А Русенските пелети са на 230 във фабриката разфасовани на торбички по 15кг 70 на палет. Има и наливни в друга фабрика 8 мм на 144 лева. :partyman:

Тема "Отново за пелетите-прах,опаковки..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: