• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
dilait19 - специалист
Ракетен, ВИАДРУС!!!, а защо ли пък не. Както казва един колега от темата "ВИАДРУС на пелети", този котел го качихме на пиедестал ".
Схемата е следната:Кутията под котела ще е така наречената" Печка - ракета", руски и украински наши братя, експериментират в тази посока, самоче техния котел е КЧМ-Жарок-дуракоостоичиво железо. Идеята :? уважаеми колеги е кутията да е малко по висока 550/600 . например и вътре да се изгради "ракетата" от ОГНЕОПРНИ тухли, за да се се запази зоната на горене оптимално топла, както го изисква Теорията за "Ракетните печки", а ВИАДРУСА ще топлообменика :lol:

Прикачен файл

1513773475212890001265.jpg
filmatoplo - майстор
Дърва къде се поставят ,много ли се зареждат ,или се подават по малко но постоянно . :?
dilait19 - специалист
Филме, идеята е че, "ракетата" гори дърва, пелети и дори автомобили гуми, руснаци си правят всякакви експерименти. При ракетата изгарянето е пълно, по принцип дори не пуши . Температурата в "суплото" е 650С/900С,адска работа.Моята идея :? е така или иначе, ще режа дъното на котела и ще му правя кутия, да експериментирам с ракетата, а иначе готови решения има в магазините :drinkers:А от осно гориво, Руснаците ги карат на дърва, а американците наблягат на пелети дори и въглища . Подаването е гравитационно :drinkers:
tsenkov - специалист
Най-напред нямаме руски и украински братя! ДНК анализите показват съвпадение 7-8% , което е далече от "братството" и се дължи на оплодените рускини по черноморието....
Нагледал съм се на Грандиозни проекти със обилни обяснения как става ама работещ няма. Помисли сериозно преди да си развалиш котела.
шоп - майстор
:) Моя виадрус е на кутия от огнеупорни тухли висока 1 метър.

Това не е достатъчно за ракетен котел или печка. Има много други условия, сеченияна на соплото, рейзъра и т.н. да са спазени за да се получи качесвено горене.
dilait19 - специалист
Е нали за това говориме, като се спазват зависимостите между отделните компоненти на ракетата.Това че, твоят котел е на 1 метър от земята е добре :? Ракетата с сечение на" лежака" 140/140мм и трябва точно около 900мм височина на суплото... , и него въсприемаи като заяждане но, преди 10 години, едвали си знаел какво е ТП вода-вода :o, а сега имаш работеща такива. Аз пък си имам вече 4години ТП въздух - вода :prayer: Между другото Аз съм също ШОП... от Кумарица :drinkers:
Последна промяна от dilait19 на ср дек 20, 2017 10:33 pm, променено общо 1 път.
dilait19 - специалист
tsenkov написа:
Най-напред нямаме руски и украински братя! ДНК анализите показват съвпадение 7-8% , което е далече от "братството" и се дължи на оплодените рускини по черноморието....
Нагледал съм се на Грандиозни проекти със обилни обяснения как става ама работещ няма. Помисли сериозно преди да си развалиш котела.
Не знам, за теб но, аз предпочитам братя от Русия и Украйна , от колкото такива от Анадола. Въпрос на избор, Форумът е "Направи сам, а не" Отрицание и само Отрицание "То така и ТП САМОДЕЛКИ нямаше да има. Нищо лично :drinkers:
шоп - майстор
@dilait19, предполагам си чел forumhause.ru

Има доста ракетни печки и котли. Даже продават керамични елементи с изолация за направи си сам.

И аз бях тръгнал по този път, но след ТП зарязах ( засега ) всички други проекти. Не, че няма да ги подновя, защото ми е интересно.

Хубаво е шамотната камера външно да е изолирана. Може би с перлит?! И колко по-тънкостенна е шамотната тръба толкова по-бързо котела ще влиза в ракетен режим.

Може би на върха на шамотната тръба трябва да се сложи някакъв отражател за да не пострада водната риза на котела....Знам ли :? Това са въпроси до които отговори и аз не стигнах. В Шамот Елин Пелин и в Римпекс с.Лесново има доста интересни огнеупорни елементи и бетони.

П.П. В Кумарица няма ли подпочвени води? Една ТП вода/вода и ще се родиш.
dilait19 - специалист
Е и аз, след ТП много много не се занимавам, но и на мен мие като хоби. :? Защото ВИАДРУСА ми стои така вързан за ОС за всеки случай, а що се отнася ТП ВОДА-ВОДА, кладенец с воден стълб 7м,с 2цола,се полива цяло лвто и нивото пада с 50см. Водата я има, ама няма финикийци :lol:, въздухарката ми излиза доста по евтино... Сасега :?п.п. Ако не ти проблем, даими някакви ориентация като цени за компоненти за ТП вода-вода за около 15 kW,Благодарско предварително с виртуална Бира :drinkers: :гледам че, си и Фен...Между другото на този ВИАДРУС миналата зима му слагах Пелетронка с сечение 80/120мм.и даваше доста добри резултати. Но пак ми се връзваше по дебело от ТП въздух - вода :?
шоп - майстор
dilait19 написа:
а що се отнася ТП ВОДА-ВОДА, кладенец с воден стълб 7м,с 2цола,се полива цяло лвто и нивото пада с 50см. Водата я има
Най-важното е. че имаш вода. Другото важно нещо е от колко метра ще я изпомпваш. При мен водата е на 3 метра и с 370 ватова потопяема помпа вадя над 5м3 вода. Разбира се с качествена помпа.
dilait19 написа:
Ако не ти проблем, даими някакви ориентация като цени за компоненти за ТП вода-вода за около 15 kW
Щом имаш ТП въздух/вода ти трябва само една качествена потопяема помпа с цена около 500-600 лв и един пластинчат топлообменник за около 500-800 лв ( не знам с какъв фреон си) Другите компоненти не мога да ги коментирам, защото не знам каква ти е въздухарката.
Това е, ще се родиш!!! Запомни ми думите!!!
dilait19 написа:
Между другото на този ВИАДРУС миналата зима му слагах Пелетронка с сечение 80/120мм.и даваше доста добри резултати. Но пак ми се връзваше по дебело от ТП въздух - вода :?
Какъв ли кеф ще изпиташ когато се облажиш от отоплението с ТП вода/вода?! Виадруса ще ти остане резервен в случай.

Аз закупих за този отоплителен сезон 9 тона бобовдолска въглищна фракция за да я горя в универсалната ми горелка, но докато работи ТП трябва с пушка да ме накарат да сипвам въглища в бункера и да чистя котел на 20 ина дни.

Към януари ще пусна за продажба 8500 килограма бобовдолска фракция за продажба:-)

П.П. Имам и руски чугунен котел КЧМ 5, на естествена циркулация, той е трета резерва:-)

4та резерва са газови печки
5та резерва са нафтови печки
на последно място имам и неръждаеми кюмбета на твърдо гориво :-)))
  • 1
  • 2

Тема "Ракетен, ВИАДРУС!!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: