• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте, прочетох няколко теми с подобен проблем, но не срещнах решение на моя проблем. А той е следния. Ще започна с малко предистория. След почистването на комина септември месец, саждите в комина запушиха розетката, тъй като няколко години не бях почиствал ревизиите ( не знам как точно се казват малките вратички под розетките за почистване на падналите сажди от комина ), но вече ще ги почиствам всяка пролет. След упорита борба успях да ги почистя, само да вметна че комините са два един до друг за двете стаи. И двата комина бяха пълни въпреки че ползвам само единия. Камината е Прити на 17 години с водна риза и до сега никога не е връщала дим, дори при затворена клапа от горе и затворен пепелник, единствено се е усещала когато е нямало налягане и отвориш да сложиш дърва и си забравил да отвориш клапата. Комина е почистван с метален цилиндър с диаметър 8-9 см. и височина 20-22 см ( не съм го мерил точно ) и тегло около 8-10 кг. С този цилиндър се почиства всяка година. След като почистих саждите от ревизиите установих че печката връща дим. Не постоянно а когато процеса на горене е по - слаб или съм сложил по "мокри' дърва ( това до сега не се е случвало ). Ако реша да затворя клапата изцяло или на половина след малко започва да пуши. Комина го почистих още два пъти с този цилиндър смених една кривка ( коляно ) и още 2 части от кюнците, даже и скоби сложих но проблема продължава. Както споменах че комините са два, изкъртих тухлата между двата комина с надежда да "дърпа" повече, но ефект нямаше. И на двата комина сложих по един кюнец от 70 см. с надежда - но проблема си остана. Ще кача един клип за да добиете представа.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=xhCpUczbEis[/youtube]

Приемам всякакви идеи. :?:
Последна промяна от momchil_BG на пет дек 01, 2017 9:27 am, променено общо 1 път.
Уплътни вратичките на ревизиите!
krasi92 - майстор
Измазване и обличане с каменна вата .
krasi92 написа:
Измазване и обличане с каменна вата .
Камината ли?
andy_forresite - майстор
Комина, не камината :)
Щом досега е ползван без изолация така и ще бъде, но както каза Трифонов трябва да се уплътнят всички ревизии отгоре-додолу.
Възможно е поради твърде ниско атмосферно налягане да се получи пропушването.
Пуши от кюнците, така че проблемът е някъде по комина - ревизиите и самото тяло на комина трябва да се прегледа за пробойни. Да се измаже ако трябва. Моят не е мазан в подпокривното пространство и някой ден ще трябва да го направя.
Ревизиите са запушени, а относно комина това е апартамент в малък блок на 3 етажа + тавански помещения. Аз съм на първия етаж. Как да се облече комина с вата? И да - комина май е проблем но за 17 години какво може да се е случило че сега да връща по този начин все едно някой запушва комина и няма тяга да дърпа.
andy_forresite - майстор
Някой с аспиратор който пържи картофки на горния етаж да речем. Или някой изгнил метален капак на ревизия в нечия баня над теб. Колко е широк коминът, имаш ли представа?
lov - майстор
Освен с тежест комина се чисти и с четка като тази.
Прикачен файл:
за комин Ф130[1].jpg
за комин Ф130[1].jpg (59.22 KиБ) Видяна 4553 пъти
Тежестта която ползваш може да си минава свободно през стесненията и ти си мислиш че си го изчистил. Такива натрупвания на катрани и сажди се получават най често в местата където кумина минава през плочата заради по ниските температури.
zdravcho - специалист
8-9см отвор на комина не е ли малко? В смисъл, че с този цилиндър който ползваш осигуряваш толкова. Вземи си четка за целта. И с това дето си свързал двата комина, лично мое мнение, май си влошил нещата повече. Въпросният комин само за теб ли е, или се ползва и от другите етажи. Аз живея в старо 4 етажно блокче. Не съм сигурен за всичките комини на стаите, но със сигурност на 2 места комините на покрива са 4 - т.е. по един индивидуален за всеки етаж. Провери при теб как стоят нещата и ако комина е споделен дали някой съсед отгоре не е подвел нещо към комина. Не трябва да се смесват в общ комин димоотводи и уреди за принудителна аспирация - кухненски аспиратори, вентилатори от бани и тоалетни....
Всеки апартамент от тази страна има собствени комини. Т.е. горе на покрива излизат 6 комина, преди седмица виках коминочистачи и те с тези четки които сте качили на снимките изчистиха и двата ми комина, клипа е правен след почистването с четки и запушване на ревизиите.
Има ли възможност при стоежа на комина да е забравен кюнец вътре и той да оказва влияние. Диаметъра на комина трябва да е 13 см.
  • 1
  • 2

Тема "Камината пуши !?!?!?!?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: